4 uit 10 beoordelingen
bereiding 15 minuten

Zelf flatbread (platbrood) maken

Met slechts 3 ingrediënten kun je zelf flatbread maken! Daarbij staan het platbrood binnen 15 minuten op tafel. Hoe dan? Dat ga ik je uitgebreid vertellen.

Flatbread recept

Flatbread is een brood gemaakt met meel en water, melk, yoghurt of iets anders vloeibaars met een snuf zout. De basis voor dit flatbread recept (oftewel platbrood) is zelfrijzend bakmeel, Griekse yoghurt en zout. In plaats van zelfrijzend bakmeel kun je ook bloem met bakpoeder gebruiken. De verhouding is 500 gram bloem en 15 gram (1 zakje) bakpoeder. Het is belangrijk om echte Griekse yoghurt te gebruiken, want gewone yoghurt maakt het deeg te nat. Voor de smaak voeg ik zout toe, want brood zonder zout is smaakloos.

Flatbread platbrood

Brood zonder rijzen

Het grote voordeel van deeg zonder gist: het brood hoeft niet te rijzen. Op deze manier heb ik ook al eens in opdracht een pizzabodem gemaakt. Meng de ingrediënten met een spatel tot een kruimelig deeg. Gebruik je handen om het deeg kort en snel tot een bal te vormen. Is het deeg te plakkering, gebruik meer meel. Is het deeg te droog, gebruik een beetje water.

Dit brood is lekker rustique, dus maak je niet druk om de vorm. De broodjes hoeven niet perfect te zijn, dat zijn ze bij mij ook niet.

Flatbread platbrood

Flatbread bakken

Brood bak je in de oven. Flatbread daarentegen bak je in de pan. Zorg dat de koekenpan goed heet is. Bak het platbrood kort aan elke kant totdat er bruine plekken ontstaan. Geheel optioneel kun je het platbrood na bakken insmeren met knoflook boter en bestrooien met koriander. Ik vind dat echt te gek, maar nogmaals het is een optie.

Flatbread bakken in een pan

Flatbread bewaren

Er zijn 2 manieren voor het bewaren van platbrood. De ene methode is ongebakken flatbread bewaren in de vriezer in een ziplock zak. Leg een keukenpapier tussen elk platbrood, zodat ze niet aan elkaar plakken. Bevroren flatbread kan direct gebakken worden. Dit duurt alleen langer. De andere manier is om gebakken brood in de vriezer te bewaren. Ontdooi 10 minuten op het aanrecht en verwarm kort in de magnetron.

Hoe kun je flatbread gebruiken?

Serveer het brood bij een soep, zoals deze Indiase kippensoep of een noedelsoep. Brood bij een curry is altijd een goed idee. Denk aan deze viscurry of dahl. Als laatste serveer je platbrood als onderdeel bij een dip. Lekker met tzatziki of hummus.

Hoe kun je flatbread gebruiken?

In het recept zie je Amerikaanse meeteenheden staan. Dit geeft de juiste verhouding weer tussen het meel en de yoghurt. De exacte grammen is in dit recept niet zo belangrijk, het draait meer om de verhouding. Deze maatlepels koop je in een set van 4 bij een Blokker of Bol.com.

Flatbread

Ingrediënten

Aantal personen6 stuks
  • 1,5 cups zelfrijzend bakmeel (190 gram)
  • 1 cup Griekse yoghurt (220 gram)
  • 1/2 theelepel zout

Optioneel: knoflookboter

  • 20 gram boter
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel koriander, fijngehakt

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je zelf flatbread?

  • Meng het zelfrijzende bakmeel en de Griekse yoghurt met een spatel tot een kruimig deeg. Gebruik je handen om deeg kort en snel tot een bal te vormen.
  • Snijd de bal in 6 stukken. Bestuif het werkblad en roller met meel. Rol elk stuk deeg tot een flatbread.
  • Verwarm een koekenpan. Bak een flatbread om en om goudbruin, zodra de pan heet is. Dit gaat vrij snel, dus blijf erbij staan. Herhaal dit voor de andere platbroodjes.

Knoflookboter

  • De gebakken flatbread kun je optioneel insmeren met knoflookboter. Smelt de boter. Doe de boter in een kommetje, voeg de knoflook en koriander toe en smeer de broodjes met een kwastje in.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.