4 uit 1 beoordeling

Spaanse kip met rijst uit de oven

Dit recept van Spaanse kip met rijst uit de oven is echt iets voor het weekend. Terwijl de pan in de oven staat, heb jij je handen vrij voor iets anders. Je kunt de keuken alvast opruimen, op de bank kruipen met een boekje of jezelf een lekker glas wijn inschenken. Drie keer raden waar mijn voorkeur na uitgaat. Juist, terwijl dit kip gerecht gaarde in de oven, heb ik met manlief onder het genot van een drankje de planning voor de week doorgenomen.

Deze kip schotel met rijst was namelijk een soort laatste avondmaal voordat de Week Zonder Vlees begon. Gebruik voor dit recept kipdij filets. Dit stukje vlees is iets vetter en droogt niet uit in de oven.

Een van mijn favoriete kruiden is gerookte paprika en dit wordt veel gebruikt in de Spaanse keuken. De smaak van dit kruid is wel degelijk anders dan normale paprikapoeder. Voor de pimentón worden rijpe paprika’s en pepers gedurende 15 dagen boven een smeulend vuur van eikenhout gedroogd. Dat geeft dat heerlijke rookaroma en ook pit aan het gerecht. Je kunt dit potje gewoon vinden in de supermarkt.

Een halve chorizo worst maakt de Spaanse kip helemaal compleet én combineert perfect bij de kip en rijst. Van te voren vond ik het even spannend of de rijst goed gaar zou worden. Dit bleek uiteindelijk geen enkel probleem te zijn.

Het fijne aan dit gerecht is trouwens ook dat je het eerder op de dag kunt voorbereiden en alleen nog even in de oven hoeft te schuiven. Geniet ervan.

Spaanse kip met rijst uit de oven

Spaanse kip met rijst uit de oven

Ingrediënten

4 personen
  • 4 kipdij filets liever geen kipfilet, dit wordt anders te droog
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 350 gram lang korrelige rijst
  • 200 ml witte wijn of extra bouillon
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 blik kikkererwten 310 gram
  • 1 blik tomaten blokjes
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder La Chinata
  • 100 gram chorizo worst
  • 60 gram groene olijven schijfjes

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kruid de kipdij filets naar smaak met peper en zout.
  • Verwarm een oven bestendige pan met dikke bodem met olijfolie en bak de filets in 5 minuten goudbruin om en om bruin. Haal de kip uit de pan.
  • Snijd ondertussen de paprika’s en uien. Voeg de groente toe aan het achtergebleven braadvet en bak in 5 minuten gaar.
  • Hak de knoflook fijn en bak een minuutje mee. Zorg dat de knoflook niet verbrand, want dit geeft een bittere smaak. Voeg dan de rijst toe en roer 3 minuten door de pan.
  • Voeg dan de witte wijn, bouillon, kikkererwten, tomatenblokjes, paprika poeder toe. Snijd de chorizo worst in stukjes. Voeg toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar en leg de kip terug in de pan. Zet de deksel erop en schuif de pan 30 -35 minuten in de oven, totdat de rijst gaar en droog is.
  • Serveer de Spaanse kip met rijst met de groene olijven.

Linda’s Tips

  • Tip: de andere helft van de chorizo worst is ook heerlijk in deze boerenkool stamppot.

Gebruik tip: je treft gerookte paprika in tal van mijn recepten aan. Ik heb er even een paar voor je op een rijtje gezet. Van een prei ovenschotel, avocado toast, bruine bonen schotel, geroosterde bloemkool tot gevulde paprika. Een snuf gerookte paprika is ook heerlijk voor over een maiskolf.

Spaanse kip met rijst uit de oven

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.