5 uit 1 beoordeling

Bruine bonen schotel met rijst

Op maandag heb ik niet zoveel tijd om te koken. Onze kinderen sporten beiden en dan wil ik een gerecht dat snel klaar is en goed voed. Een bruine bonen schotel met rijst past hier helemaal bij.

Dit gerecht is een fijne maaltijd voor doordeweeks. Een voedzaam maaltje dat je makkelijk maakt en snel op tafel zit. Juist op zo’n dag, dat je hoofd “vol” zit na een dag werken, moet het eten niet te ingewikkeld zijn. Een rijstgerecht met vlees en groente is altijd goed. Een pot peulvruchten heb ik altijd in huis. Niet 1, 2, 3 euh nee zeg maar gerust een stuk of 5. Van kidneybonen, linzen, witte bonen, kikkererwten en doperwten in de vriezer. Met een goed gevulde voorraadkast kun je in een handomdraai een heerlijk maaltje in elkaar draaien. De kip, rijst en de bruine bonen zijn vandaag dan ook de basis.

bruine bonen schotel

Maar ja, 1 soort groente vind ik wat karig. Met prei en kastanje champignons erbij, is de pan goed gevuld. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout, peper en gerookte paprikapoeder. Heb je dat laatste niet in huis, gebruik dan gewone paprikapoeder of kerrie. De rijst maak je mooi geel met een flinke snuf geelwortel (kurkuma). Koken zonder pakje en zakje is echt niet ingewikkeld.

Mijn kinderen zijn in ieder geval dol op dit gerecht. Het is een makkelijke maaltijd die iedereen in het gezin lust.

bruine bonen schotel

Bruine bonen schotel met rijst

Ingrediënten

4 personen
  • 200 gram zilvervlies rijst
  • 125 gram gerookte spekjes
  • 200 gram kipfilet in blokjes
  • snufje zout en peper
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder of kerrie
  • 2 dikke preien schoon 200 gram
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 grote pot bruine bonen of andere bonen naar keuze
  • flinke snuf kurkuma geelwortel

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm een grote koekenpan en voeg de gerookte spekjes toe. Voeg na 1 minuutje de kipfilet toe en kruid met een snufje zout, peper en de gerookte paprika poeder. Bak een paar minuutjes.
  • Snijd het kapje van de preien. Snijd doormidden, was onder stromend water en snijd vervolgens de groente in dunne ringen. Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes. Voeg beiden toe aan de pan en bak zo’n 5 minuten mee.
  • Spoel de bruine bonen af om overtollig zout te verwijder en verwarm 2/3 minuten mee.
  • Giet de rijst af en kruid met een flinke snuf kurkuma. Dit geeft de rijst zo’n mooie goudachtige kleur.
  • Serveer de bruine bonen schotel met de rijst.
bruine bonen schotel

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.