Afgelopen weekend scrolde ik eens door mijn eigen receptenindex. Tot mijn schrik kom ik erachter dat er geen enkele ovenschotel op de site staat. Niets is lekkerder in dit jaargetijde om een schaal comfort food uit de oven te halen.
Het eerste waar ik aan denk bij een ovenschotel is de prei ovenschotel met gehakt van mijn moeder. Het vlees kruidde zij met een pakje champignon saus. Zo was de schotel direct op “smaak” gebracht en nam de kruidenmix het vocht op uit de prei. Oh boy, dat was de goede oude tijd.
Inmiddels maak ik mijn eigen versie. De champignon saus is vervangen door gebakken kastanje champignons. De ovenschotel wordt lekker pittig door de gerookte paprika poeder. En pesto smaakt eigenlijk overal bij. Zo geef ik een twist aan deze klassieke prei ovenschotel.
Nu wil je vast ook nog wel weten, hoe je een vochtige ovenschotel kunt voorkomen. Een eerste stap is om het gehakt groentemengsel even af te gieten, voordat je het in de ovenschotel doet. Dit had je misschien zelf ook wel verzonnen. Alleen deed ik het dus nooit, want ik vond het teveel moeite. Na de zoveelste nattige ovenschaal, ben ik om. Gewoon even een extra handeling doen.
Mijn volgende tip zag je vast niet aankomen: een eetlepel couscous op de bodem van de ovenschaal strooien doet wonderen. Dit neemt namelijk het vocht op van de groente en je proeft de couscous niet. Echt, zo heb je nooit meer sompige ovenschotels.
Prei ovenschotel met gehakt
Recept voor 4 personen:
- 1 kilo aardappelen
- scheutje melk
- klontje boter
- optioneel snufje nootmuskaat
- 1 – 1,5 kilo prei (vuil)
- 250 gram kastanje champignons
- 250 gram rundergehakt
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 2 eetlepels pesto
- 1 flinke eetlepel couscous (ongekookt)
- 100 gram oude kaas (Old Amsterdam is mijn favo)
- extra nodig: ovenschaal
Stappen om de prei ovenschotel met gehakt te maken:
- Schil, was en kook de aardappelen zoals je gewend bent. Giet af en stamp fijn met een scheutje melk en roomboter. Breng eventueel op smaak met een snufje nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder de onderkant van de prei en het buitenste blad. Snijd doormidden en was beide helften onder stromend water. Zo verwijder je het zand. Snijd de prei in dunne ringetjes. Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier (wrijf de champignons schoon tussen twee stukken papier) en snijd in stukjes.
- Verwarm een koekenpan en rul het gehakt bruin. Je hebt geen olie nodig, want dit komt uit het gehakt. Kruid het gehakt met zout, peper en de gerookte paprikapoeder. Voeg de champignons en prei toe. Bak een paar minuten. Giet het mengsel af om extra vocht in de ovenschotel te vermijden. Doe het terug in de koekenpan en roer de pesto erdoor.
- Vet een ovenschaal in. Strooi de couscous uit op de bodem. Voeg dan het prei gehakt mengsel toe. Dek af met de aardappelpuree en strooi de oude kaas erover. Zet 20 – 25 minuten in de oven.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+
Heerlijk, ben nog op zoek naar een lekkere ovenschotel voor vanavond en deze maakt zeker kans.
Vind jullie site erg leuk en de gerechten makkelijk te maken. Het enige dat ik mis is de printversie. Hebben jullie een reden waarom deze optie er niet bij zit?
Dank je wel alvast,
groetjes Astrid Catsburg
Hi, een printfunctie staat nog op mijn wensenlijstje. Gr. Linda
Even een vraag, gebruik je rode of groene pesto?
Ik gebruik groene pesto al lijkt mij rode pesto ook lekker hoor. Gr. Linda
Zal ik eens wat geks vertellen? Ik maak hem bijna hetzelfde, alleen doe ik nog kerrie door het gehakt en een laagje banaan in de schotel. De mannen smullen er van hier! ?
He Jessica, dat meen je. Kerrie doe ik er ook wel eens bij. Banaan eigenlijk niet. Pureer je dan twee rijpe bananen ofzo? Gr. Linda
Nee, gewoon in plakjes op het gebakken mengsel van gehakt en prei met kruiden.
Laag gehakt, laag banaan in plakjes, laag aardappelpuree, laagje geraspte kaas en in de oven.
Ok, dat klinkt ook goed. Dit bewaar ik voor een volgende keer. Gr. Linda