Na de andijviestamppot met ham en kaas van gisteren is de courgette taart met kip ook zo’n recept uit mijn jeugd. Het oorspronkelijke recept van deze hartige taart is met bladerdeeg. Mijn vriezer telde nog 2 pakjes filodeeg en dat is net zo lekker eigenlijk.
Mijn moeder maakte dit recept zo’n 20 jaar geleden regelmatig. Toen was dit één van haar exotische recepten. Courgette kon je toen nog niet zo makkelijk krijgen. Nu lachen wij er hard om en is deze courgette taart een makkelijke maaltijd.
De hartige taart is wel een beetje anders dan je zou verwachten. De vulling is niet met met kaas en room. Mijn moeder vulde de taart met rijst. Hierdoor snijd je er niet hele keurige punten van, maar heb je wel bij elke hap een lekker stuk deeg. Ik heb dan ook even getwijfeld of ik de naam “taart” wel kon gebruiken.
Courgette taart met kip
Recept voor 4 personen
- 2oo gram rijst
- 5 vellen filodeeg (ontdooid volgens gebruiksaanwijzing)
- 300 gram kip
- olijfolie
- zout en peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 ui
- 2 courgettes
- 1 rode paprika
- 2 tenen knoflook
- 1/2 eetlepel tijm
- 100 gram Parmezaanse kaas (of oude kaas)
- olijfolie
- optioneel: couscous of paneermeel en een gedroogd pepertje voor meer pit bij stap 4
- extra nodig: taartvorm 24 cm, bakpapier
Stappen om courgette taart met kip te maken:
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Verwarm de oven (hetelucht) voor op 200 graden.
- Snijd de kip in stukjes. Verwarm een grote koekenpan en verwarm de olijfolie. Bak de kipfilet in 3-5 minuten bruin. Kruid met zout, peper en paprikapoeder. Snijd ondertussen de ui in stukjes en bak 3 minuten mee.
- Vervolgens snijd je de courgettes en paprika in blokjes en voeg toe aan de pan. Pers 2 tenen knoflook erboven uit en roer samen met de tijm door het groente kip mengsel.
- Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Giet overtollig vocht van het kip mengsel af. Roer de kaas en rijst erdoor.
- Neem een taartvorm. Bekleed de onderkant met bakpapier en vet de zijkant in met een beetje olijfolie.
- Smeer de vellen filodeeg in met een beetje olijfolie. Leg eerst een vel filodeeg in de vorm, laat bewust een stuk over de rand hangen. Leg een ander vel aan de overzijde. Snijd een derde vel doormidden en bekleed hiermee de 2 onbedekte kanten die zijn ontstaan. Strooi wat couscous of paneermeel op de bodem. Dit neemt eventueel vocht uit de groente op, zodat de taart geen natte sompige bodem krijgt. Stort de vulling voorzichtig in de vorm en dek af met de laatste twee vellen. Sla de stukken filodeeg die over de rand hangen naar binnen.
- Zet de taart 30 minuten in de oven. Check na 20 minuten of de bovenzijde niet te bruin wordt. Dek de courgette taart anders af met aluminium folie.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hallo Linda, ik zie hier staan: dek de taart af met huishoudfolie. Aangezien het in de oven gaat neem ik aan dat dit aluminiumfolie moet zijn?
Hi Judith, dank voor de oplettendheid. Ik heb het inmiddels aangepast. Gr. Linda
Hoi Linda,
Alle ingrediënten voor de courgette taart met kip staan klaar en gesneden. Nu wilde ik de taartvorm bekleden met bakpapier, maar welke maat taartvorm gebruik je voor deze hoeveelheid?
Groet, Marieke
Je kunt hiervoor een taartvorm van 24 cm doorsnede gebruiken. Maar maak je niet druk als die van jou kleiner of groter is. Je dekte de taart toch af met nog twee vellen filodeeg dus het past altijd. Enne, het is geen taart in de zin dat je er punten van snijd. Daarvoor heb je 4 eieren, 200 ml room en 100 gram kaas nodig. Laat je weten hoe het gesmaakt heeft?
Dank voor de snelle reactie! Ik laat weten hoe het smaakte.
De courgettetaart met kip zal vaker op ons menu staan!