Nog geen beoordelingen

Spaanse boerenkool stamppot met chorizo

Ik zit weer eens in een fase. Dit keer is het een stamppotten fase. Het huidige winterse weer werkt hier extra aan mee. De schaatsen staan klaar om om te binden. Voor de kinderen wel te verstaan. Zelf ben ik geen schaatser. Na een middagje klunen krijg ik een Unox gevoel. Ik hoor het muziekje en zie een gezin aan tafel met een dampend bord stamppot met rookworst. Heerlijk op zijn tijd. Alleen vandaag geen klassieke versie, maar een Spaanse boerenkool stamppot met chorizo en geroosterde paprika.

Mocht je het leuk vinden om je stamppot eens te pimpen, lees dan dit blog met 10 tips voor een stamppot met een twist. Meestal wordt de boerenkool gekookt, maar bij deze versie wok/bak je de kool. Hierdoor blijft de groente knapperig en daar houd ik zo van. De uitgebakken chorizo is een super combi met de boerenkool.

Net als mijn Italiaanse stamppot, zal deze Spaanse boerenkool stamppot nog nooit bij een Spanjaard op tafel hebben gestaan. Dat mag de pret niet drukken toch?

Spaanse boerenkool stamppot met chorizo en geroosterde paprika

Spaanse boerenkool stamppot

Ingrediënten

4 personen
  • 1300 gram aardappelen
  • beetje melk
  • klontje boter
  • 2 uien
  • 500 gram boerenkool
  • 100 gram chorizo worst
  • 1 flinke gerookte paprika uit pot
  • snufje zout en peper

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Was en schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Giet af. Breng op smaak met een scheutje melk en een klontje boter.
  • Snijd ondertussen de ui en chorizo in stukjes. Verwarm een koekenpan en bak zonder boter of olie de chorizo 3 minuten. Haal de worst uit de pan en bak in het vet de gesneden ui goudbruin. Voeg dan de boerenkool in delen toe en roerbak zo’n 5 minuten. Blijf de groente continue omscheppen.
  • Snijd de paprika in stukjes en verwarm nog een minuutje mee met de boerenkool. Roer de groente door de aardappelpuree. Breng op smaak met een snufje zout en peper. Serveer de boerenkool stamppot met chorizo direct.

Linda’s Tips

  • Tip: met de andere helft van de chorizo worst kun je een heerlijk hapje maken met cheddar en een olijf. Kijk hier voor het recept.
Spaanse boerenkool stamppot met chorizo en geroosterde paprika

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.