Voor alles is een eerste keer en dit is het eerste spitskool recept op de blog. Deze groente heb ik jaren links laten liggen, maar daar gaat vanaf nu verandering in komen. Ik wist niet hoe makkelijk en snel spitskool in gebruik is en nog belangrijker het smaak heerlijk. Ik maakte er een spitskool stamppot met cashewnoten mee. Dit is weer eens iets anders dan een traditionele versie (waar niks mis mee is overigens).
Nu de blaadjes langzaam weer van de boom vallen, krijg ik weer zin in stamppotten. Dit seizoen wil ik mij verdiepen in andere soorten stamppotten. Aan de ene kant omdat jullie zelf genoeg recepten voor de klassieke versies hebben. Aan de andere kant zoek ik variatie, omdat de kinderen steeds vaker klagen als er een boerenkool of (hou op) een zuurkool stamppot op tafel komt.
Spitskool is super veelzijdig en in deze stamppot (roer)bak je de groente. De kool combineert geweldig met kerrie, koriander en soja. Bij deze spitskool stamppot wordt geen vlees maar cashewnoten geserveerd. Het is een vegetarische stamppot met een oosterse twist geworden. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Spitskool stamppot met cashewnoten
recept voor 4 personen:
- 1 kilo (of meer) aardappelen
- 1/2 spitskool (ongeveer 500 gram spitskool)
- 1 rode paprika
- olijfolie om in te bakken
- 2 theelepels kerrie poeder
- 2 theelepels koriander poeder
- 4 eetlepels sojasaus
- scheutje melk en klontje boter
- 150 gram cashewnoten
Stappen om een spitskool stamppot met cashewnoten te maken:
- Schil en kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar.
- Snijd en was de spitskool in reepjes. Snijd de paprika in stukjes.
- Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak de kool en paprika 5 minuten. Voeg de kerrie, koriander en sojasaus toe.
- Stamp de aardappel fijn en breng op smaak met een scheutje melk en een klontje boter.
- Rooster de cashewnoten in een kleine droge koekenpan goudbruin.
- Roer het groentemengsel door de aardappelpuree. Strooi de cashewnoten over de spitskool stamppot.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Dit is heel lekker maar is volgens mij geen stamppot! Het is een husselpot of roerpot. Ik heb hem aangepast volgens mijn ideale verhoudingen. Dit recept kan prima met 1/2 kilo aardappelen en 1/2 kilo spitskool. Je moet dan het vocht dat vrij komt van de roergebakken spitskool gebruiken voor de puree. De noten er door heen husselen.! Heeeerlijk!
Hi Lieke, grappig ik heb nog nooit van husselpot of roerpot gehoord. Noem het gerecht zoals je wilt, als het maar smaakt toch?