Hoe zijn jullie feestdagen geweest? Ik heb onwijs genoten, maar ben ook blij dat het “normale” leven is gestart en er gewone maaltijden op tafel komen. In januari heb ik zin in winterse kost. Ik denk dan direct aan soep of stamppot. Nu kan ik niet met een simpel stamppotje aankomen. De rode kool stamppot is gepimpt met Indische gehaktballetjes en gebakken uitjes.
Voor de Indische gehaktballetjes ben ik even de kruidenvoorraad ingedoken. Met koriander, komijn en gember geef je de gehaktballetjes direct een oosterse twist. Wist je dat ketjap in het gehaktmengsel een heerlijke smaak geeft? Mijn moeders gehaktballen zijn legendarisch en bevatten altijd een flinke scheut ketjap. Nu zocht ik nog een extra smaakmaker en ik heb gebakken uitjes door de balletjes gedraaid en over de rode kool stamppot gestrooid.
Indische gehaktballetjes met rode kool stamppot
Recept voor 4 personen
voor de Indische gehaktballetjes
- 350 gram gehakt
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- 2 eetlepels ketjap
- 2 theelepels gedroogde koriander
- 1 theelepel komijn
- 1/2 theelepel gember
- 1 ei
- 1 beschuit of handje paneermeel
- snufje peper en zout naar smaak
- olijfolie om in te bakken
voor de rode kool stamppot
- 500 gram gekookte rode kool (pot of zak)
- 1200 gram aardappelen
- scheutje warme melk
- klontje roomboter
Stappen om Indische gehaktballetjes met rode kool stamppot te maken:
- Meng het gehakt met de gedroogde uitjes, ketjap, kruiden, ei, beschuit of paneermeel en een snufje zout en peper naar smaak. Tip van mijn vader: zet het gekruide gehakt een half uurtje in de koelkast voor een optimale smaak.
- Schil, snijd en was de aardappelen. Kook de aardappelen in 15 minuten gaar. Verwarm de rode kool. Stamp de aardappelen fijn en voeg de rode kool toe. Breng op smaak met een scheutje warme melk en een klontje roomboter.
- Haal het gehakt uit de koelkast en draai er kleine balletjes van. Bak de Indische gehaktballetjes in een koekenpan met olijfolie in 10 minuten goudbruin. Serveer de rode kool stamppot met de balletjes en strooi er nog extra gedroogde uitjes over naar smaak.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
lievelinda,
volgens mij heb ik dit recept geschreven in1973voor mijn kookhoekje toen ik op radio noordzee zat,
en wij uitzonden vanaf demebo twee,
maar evengoed hou ik van je kookrubriek hoor,ben al lang gepensioneerd,
en woon al 23jaarin vevezuela op isla margarita
kook alleen nog thuis en voor vrienden
abrazo y besitos,
will
Mmmmm, deze rode kool stamppot ziet er lekker uit.
Heb het genoteerd en ga het zeker een keertje maken.