Nog geen beoordelingen

Snijbonen stamppot met witte bonen balletjes

De WeekZonderVlees is vandaag gestart voor de tweede keer. Vorig jaar heb ik last minute besloten om mee te doen. Dit jaar heb ik de week gewoon in de agenda gezet en voor deze week staan een aantal heerlijke vegetarische recepten op het programma. Ik trap af met de snijbonen stamppot met witte bonen balletjes.

Een snijbonen stamppot met witte bonen balletjes. Een makkelijk vegetarisch recept waarbij je zelf je vleesvervanger maakt met een pot witte bonen. #stamppot #vegetarisch

Ken je blote billetjes in het gras? Dit is een stamppot met witte bonen, snijbonen en rookworst. Het vlees laten we deze week even staan. Van de witte bonen heb ik vegetarische balletjes gemaakt. In de supermarkt kun je tegenwoordig veel kant en klare vleesvervangers kopen. Het is altijd handig om dit in huis te hebben en zo op een snelle manier even geen vlees te eten.

Natuurlijk kun je ook zelf vegetarische balletjes maken. Ik laat je zien hoe je de witte bonen balletjes maakt met met slechts een handjevol ingrediënten. Een groot voordeel hiervan vind ik, is dat je precies weet wat je eet.

Een snijbonen stamppot met witte bonen balletjes. Een makkelijk vegetarisch recept waarbij je zelf je vleesvervanger maakt met een pot witte bonen. #stamppot #vegetarisch

Snijbonen stamppot met witte bonen balletjes

Ingrediënten

4 personen
  • 1,5 kilo aardappelen
  • scheutje warme melk
  • klontje roomboter
  • 600 gram snijbonen
  • 1 pot witte bonen (365 gram)
  • kleine ui (50-60 gram)
  • 1 flinke teen knoflook
  • 40 gram havermout (panko of paneermeel werkt ook)
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 5 – 7 eetlepels olijfolie

Optioneel

  • zout naar smaak toevoegen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Spoel de witte bonen af om eventueel overtollig zout te verwijderen. Laat de bonen goed uitlekken in een zeef. Als de bonen te nat blijven, vallen ze uit elkaar in de pan. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Maal de bonen, ui, knoflook, havermout en mosterd tot een korrelig deeg (dus niet te fijn) in de keukenmachine of maatbeker van de staafmixer. Voeg naar smaak zout toe.
  • Bewaar het mengsel minimaal een half uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken intrekken en neemt de havermout het vocht op. Het zorgt er ook voor dat de balletjes niet uit elkaar vallen in de pan.
  • Was en schil de aardappelen. Snijd in stukken en kook in 20 minuten gaar. Stamp tot een puree met een scheutje warme melk en een klontje roomboter.
  • Haal het mengsel uit de koelkast. Draai er voorzichtig balletjes van. Mocht het mengsel iets de droog zijn, maak je handen dan vochtig met water. Om even grote balletjes te draaien, heb ik gebruik gemaakt van een maatlepel.
  • Verwarm een koekenpan met de olijfolie. Bak de balletjes in 8-10 minuten goudbruin. Blijf de balletjes goed bewegen, zodat ze aan alle kanten gebakken worden.
  • Kook ondertussen de snijbonen in 8-10 minuten gaar.
  • Serveer de snijbonen stamppot met de witte bonen balletjes.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.