Van risotto wordt gedacht dat dit moeilijk is om te maken. Vandaag laat ik zien hoe makkelijk je risotto uit de oven kunt bereiden met groene asperges en zalm. Voor deze risotto hoef je niet continue te roeren en bouillon toe te voegen en kan niet mislukken. Het is lente op je bord met de asperges en zalm. Misschien een leuk ideetje voor pasen?
Risotto uit de oven maak ik al jaren in verschillende samenstellingen. Het belangrijkste is eigenlijk dat je arborio* risotto rijst hebt. Dit kan ik gewoon kopen bij mijn Plus op loopafstand of bij AH. Voor het eerst combineerde ik groene aspergetips en gerookte zalm in de pan. Ik heb nog net mijn bord niet opgegeten, zo lekker vond ik.
Risotto uit de oven met groene asperges en zalm
recept voor 4 personen:
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- scheut olijfolie
- 1 theelepel fijn geraspte citroenschil
- 250 gram risotto rijst (arborio*) in een katoenen zakje
- 750 ml hete kippenbouillon
- 200 gram asperge tips
- 100 gram gerookte zalm
- 30 gram Parmezaanse kaas + extra voor bij het serveren
- klontje roomboter
- snufje zeezout en vers gemalen peper
Stappen om risotto uit de oven te maken met groene asperges en zalm
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de ui en knoflook fijn.
- Verwarm een ovenbestendige pan** met een scheutje olijfolie. Bak al roerend de ui en knoflook op middelhoog vuur in ongeveer 3-5 minuten zacht.
- Voeg de citroenschil en rijst toe en roer goed door de olie, zodat de rijst doorzichtig wordt. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. (voordat ik begin met koken, zet ik altijd eerst de waterkoker aan zodat ik snel de bouillon kan maken). Sluit de pan af met een deksel en zet 25 minuten in de oven.
- Verwijder de houtige uiteinde van de groene aspergetips. Snijd ze in kleine stukjes van ongeveer 1 cm.
- Haal de pan uit de oven en check even of de rijst gaar is. Voeg de asperges toe*** en zet nog even 3 minuten in de oven zonder deksel.
- Snijd de zalm in stukjes. Haal de pan uit de oven. Roer de zalm, kaas en roomboter door de risotto. Breng op smaak met zeezout en peper. Zet de deksel erop en laat 2 minuten staan. Serveer direct en rasp aan tafel nog extra kaas over de risotto.
* update: lezeres Margot heeft de risotto met Lassie risotto rijst gemaakt en dat werkte perfect!
**verwarm anders een ovenschaal voor als je geen ovenbestendige pan hebt. Dek de schaal af met aluminium folie.
***de aspergetips blijven knapperig in dit recept. Je kunt er ook voor kiezen om de groente van te voren 2 minuten te blancheren in kokend water voordat je ze toevoegt aan de pan.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Het ziet er heerlijk uit! Ikzelf heb nog nooit risotto gemaakt, maar ik denk dat ik, na het zien van dit lekkere gerecht, toch maar eens de stoute schoenen aan ga trekken 😉
Hi Marielle, echt en neem wel die arborio rijst en dan komt het helemaal goed. Echt zo makkelijk om te maken dan.
Ik hoor het graag als je het eens gemaakt hebt.
Juist dit gerecht gemaakt en geproefd ! Lekker !!
Bedankt om dit te delen .
Anne
Hi Anne, graag gedaan. Ik heb al zoveel enthousiaste reacties ontvangen over dit recept. Echt super leuk.
Hoi Linda,
We hebben deze al verschillende keren gemaakt, is super lekker. Maar telkens als we deze proberen te maken in de oven mislukt deze, hij blijft veel te vochtig….
Dan doen we de risotto alsnog maar in de pan, en is hij gelukkig nog steeds erg lekker.
Maar wat gaat er mis??
Hi Miranda, fijn dat je contact opneemt. Welke risotto gebruik je? En zorg je ervoor dat de bouillon goed heet is? Nog een laatste vraag: wat voor een pan gebruik je? Ik hoor het graag. Gr. Linda
Hallo Linda,
Vandaag je risotto met asperges gemaakt. Heerlijk ook juist door de bite nog van de asperges.
Voor de jongste heb ik ipv de zalm, vissticks bij gegeven wat ze een prima combi.
Bedankt voor het lekkere recept, deze komt vaker op tafel.
Groetjes Mariëtte
Hi Mariëtte, wat leuk zeg dat je voor je jongste het recept iets hebt aangepast. Gr. Linda