Nog geen beoordelingen

Groene asperges met zalm uit de oven

Vandaag is het asperge seizoen officieel geopend! En dat vieren we met een passend recept. Ik houd van asperges, van de witte en groene. Al heb ik een lichte voorkeur voor de groene variant, deze heeft namelijk een kruidige smaak. Een van mijn favoriete bereidingen is roosteren. Kijk maar eens mee naar deze schaal vol met groene asperges met zalm en krieltjes uit de oven.

Naast de smaak zijn groene asperges ook makkelijk in gebruik. Je hoeft deze groente namelijk niet te schillen en alleen maar het houtige uiteinde er te snijden. Bij de witte asperges vergeet ik altijd wel ergens een stukje schil te verwijderen tot grote ergernis van manlief.

Ook groene asperges smaken perfect bij een stukje zalm. Met een half uitgeschreven lijstje met ingrediënten ging ik de keuken in. Op een of andere manier ben ik er slecht in om een recept helemaal van te voren te bedenken. Dit keer had ik bedacht om de zalmfilet op te rollen met een vulling ertussen. En ineens bedenk ik mij dan: neeh toch niet. Laten we eens een kruidenkorst maken. Dan is een goed gevulde voorraadkast zo fijn. Het liefst werk ik met panko, maar paneermeel of een gemalen witte boterham zonder korst kan ook. Zo’n kruidenkorst ziet er altijd goed uit en het is een werkje van niks.

Groene asperges met zalm uit de oven

Groene asperges met zalm uit de oven

Ingrediënten

2 personen
  • 400 gram krieltjes in de schil
  • 350 gram groene asperges
  • olijfolie
  • 2 zalmfilets zonder vel
  • 25 gram panko Japans broodkruim – alternatief is paneermeel
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gram basilicum
  • rasp van een halve citroen en in plakjes
  • snufje peper en zout
  • flinke theelepel mosterd

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Boen de krieltjes schoon en snijd ze in even grote stukken. Kook ze 5 minuten met een snufje zout. Giet af.
  • Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant van de groene asperges af en was ze. Neem een groot bakblik of ovenschaal. Leg de asperges en de krieltjes erin. Besprenkel met een beetje olijfolie en zet 15 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de kruidenkorst. Maal panko, teentje knoflook, citroenrasp, basilicum en een snufje peper en zout in de hakmolen van de staafmixer. Smeer de zalmfilets in met mosterd. Verdeel het broodkruim erover, druk aan en leg een plakje citroen erop.
  • Haal de ovenschaal met de asperges en krieltjes uit de oven. Maak ruimte voor de zalm en zet nog 12 minuten in de oven.
  • Serveer direct.

Linda’s Tips

  • Tip: heb je nog Parmezaanse kaas in huis? Rasp dit dan eens over de geroosterde groene asperges.
  • Tip: wil je dit recept graag voor 4 personen maken? Bij mij past dit niet allemaal in de oven. Kook de krieltjes dan 10-15 minuten in de schil helemaal gaar en rooster alleen de groene asperges in de ovenschaal 15 minuten en zet de zalm er later nog 12 minuten bij.
Groene asperges in de oven met zalm en krieltjes
Groene asperges met zalm uit de oven

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.