Nog geen beoordelingen

Asperge taart met gerookte zalm

Het asperges seizoen is inmiddels een maand in volle gang en jullie hebben nog steeds geen nieuw asperge recept van mij gekregen. Tot vandaag dan, hé. Witte of groene asperges ik vind ze beide super lekker, al heb ik een lichte voorkeur voor de groene asperge. De smaak is net iets intenser in deze asperge taart met gerookte zalm.

asperge taart met gerookte zalm

De combinatie van asperge en zalm is en blijft erg lekker. Bij mij thuis is deze asperge taart met gerookte zalm met luid gejuich ontvangen. De teleurstelling was groot, toen de taart op bleek te zijn. In een hartige taart wordt vaak gewerkt met slagroom. Mijn partner en kinderen hebben een (lichte) lactose intolerant. Yoghurt kunnen ze met mate eten, alleen (slag)room of crème fraîche heeft een slechte uitwerking op hun darmen. Voor dit hartige taart recept is de slagroom dan ook vervangen door dikke Griekse yoghurt. Nu denk je misschien, yoghurt warm eten? Yak? Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. De yoghurt proef je niet.

groene asperge recepten

Voor de taart heb ik gebruik gemaakt van filodeeg. Voor mij een bewuste keuze, want filodeeg bevat 6% vet versus 23% voor bladerdeeg. Beide producten zijn natuurlijk niet zo gezond. Alleen af en toe vind ik dat dit soort producten gewoon kunnen. Ter compensatie verwerk ik nog een half pak diepvries doperwten in de quiche. En wist je trouwens dat groene asperges laag in calorische waarde zijn?

hartige taart met asperge

Asperge taart

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 5 vellen filodeeg of 5 vellen volkoren bladerdeeg
  • 7 groene asperges
  • klont roomboter
  • 7 plakken +/- 150 gram gerookte zalm
  • peper en zout
  • half pak biologische diepvries doperwten
  • 3 lente uitjes in ringetjes
  • 3 eieren
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • peper en zout
  • 50 gram feta

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Ontdooi het filodeeg volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verwijder het houtige uiteinde van de groene asperges. Kook 3 minuten in een ruime pan, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Vet de schaal of taartvorm in met olie. Verwarm de boter. Smeer (gebruik hiervoor een kwast) een vel filodeeg aan beide zijdes in met boter, leg een tweede vel erop en smeer bovenzijde in. Leg aan de ene zijde in de taartvorm. Pak een 3e vel, smeer in met boter aan beide zijdes en leg het 4e vel erop en smeer in met boter en leg aan de andere zijde van de taartvorm. Snijd het laatste vel doormidden, smeer in met boter en bedek hierbij de 2 lege stukken in de vorm.
  • Rol om elke asperge een plakje zalm en leg op de bodem van de taart. Vul de open plekken op met doperwten en de gesneden lente-uitjes. Meng de eieren met de griekse yoghurt en giet over de groente. Breng op smaak met peper en zout. Verkruimel de feta over de quiche. Snijd de stukken filodeeg weg die over de rand van de vorm hangen. Zet in de oven en bak gaar in 30-35 minuten.
  • Serveer er een groene salade bij.

Linda’s Tips

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.