Het asperges seizoen is inmiddels een maand in volle gang en jullie hebben nog steeds geen nieuw asperge recept van mij gekregen. Tot vandaag dan, hé. Witte of groene asperges ik vind ze beide super lekker, al heb ik een lichte voorkeur voor de groene asperge. De smaak is net iets intenser in deze asperge taart met gerookte zalm.
De combinatie van asperge en zalm is en blijft erg lekker. Bij mij thuis is deze asperge taart met gerookte zalm met luid gejuich ontvangen. De teleurstelling was groot, toen de taart op bleek te zijn. In een hartige taart wordt vaak gewerkt met slagroom. Mijn partner en kinderen hebben een (lichte) lactose intolerant. Yoghurt kunnen ze met mate eten, alleen (slag)room of crème fraîche heeft een slechte uitwerking op hun darmen. Voor dit hartige taart recept is de slagroom dan ook vervangen door dikke Griekse yoghurt. Nu denk je misschien, yoghurt warm eten? Yak? Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. De yoghurt proef je niet.
Voor de taart heb ik gebruik gemaakt van filodeeg. Voor mij een bewuste keuze, want filodeeg bevat 6% vet versus 23% voor bladerdeeg. Beide producten zijn natuurlijk niet zo gezond. Alleen af en toe vind ik dat dit soort producten gewoon kunnen. Ter compensatie verwerk ik nog een half pak diepvries doperwten in de quiche. En wist je trouwens dat groene asperges laag in calorische waarde zijn?
Asperge taart
- 5 vellen filodeeg (of 5 vellen volkoren bladerdeeg)
- 7 groene asperges
- klont roomboter
- 7 plakken (+/- 150 gram gerookte zalm)
- peper en zout
- half pak biologische diepvries doperwten
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 3 eieren
- 150 gram Griekse yoghurt
- peper en zout
- 50 gram feta
Hoe maak je het klaar:
- Ontdooi het filodeeg volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verwijder het houtige uiteinde van de groene asperges. Kook 3 minuten in een ruime pan, spoel af met koud water en laat uitlekken.
- Vet de schaal of taartvorm in met olie. Verwarm de boter. Smeer (gebruik hiervoor een kwast) een vel filodeeg aan beide zijdes in met boter, leg een tweede vel erop en smeer bovenzijde in. Leg aan de ene zijde in de taartvorm. Pak een 3e vel, smeer in met boter aan beide zijdes en leg het 4e vel erop en smeer in met boter en leg aan de andere zijde van de taartvorm. Snijd het laatste vel doormidden, smeer in met boter en bedek hierbij de 2 lege stukken in de vorm.
- Rol om elke asperge een plakje zalm en leg op de bodem van de taart. Vul de open plekken op met doperwten en de gesneden lente-uitjes. Meng de eieren met de griekse yoghurt en giet over de groente. Breng op smaak met peper en zout. Verkruimel de feta over de quiche. Snijd de stukken filodeeg weg die over de rand van de vorm hangen. Zet in de oven en bak gaar in 30-35 minuten.
- Serveer er een groene salade bij.
Tip: diepvries doperwten zijn ideaal om in huis te hebben. Ik verwerk ze overal in, zoals in deze krieltjes salade met zalm en avocado of in een avocado doperwten spread met feta.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Oh, wat klinkt dat goed zeg…. Ga ik zeker een keertje maken!
Mmmmm net gegeten, heerlijk! Aanrader…
Op hoeveel graden moet het Linda? Heb hem er nu al in staan op 200 graden voor 30 minuten!
Ik hou het wel in de gaten of het wat word maar weet niet of dit goed is natuurlijk.
Ik heb het trouwens met broccoli gemaakt want dat ieniemienie pakje bij de Jumbo voor een schreeuwend dure prijs heb ik maar laten liggen 🙁
Maar goed, ik hoop dat het toch wel lekker smaakt.
Nou, het was eigenlijk wel teleurstellend 🙁 En dat kwam vooral door het filodeeg. Vrijdag nieuw gekocht in de winkel maar mijn eten rook hartstikke muf. Dus ook maar even aan het pak filodeeg geroken en jakkie bah….wat een smerige muffe lucht zat daar aan zeg. Heel jammer want het heeft mijn eten verpest.
Er waren ook veel plakjes al gescheurd dus dat had misschien al een belletje moeten rinkelen maar goed…
Ook was het vrij nat op de bodem. Ik heb zonder nadenken de doperwten bevroren erin gekiept. Moet ik de volgende keer dus eerst ontdooien 🙂
De 2e poging, over een tijdje, gaat hopelijk beter 🙂
Hi Vivian, wat jammer zeg dat het niet gelukt is. Ik heb geen idee wat er mis was met het filodeeg. En waarschijnlijk was de broccoli te nat. Ik doe er trouwens grote groene asperges in en niet van die hele kleintjes. Daarbij heb ik de doperwten bevroren in de taart gedaan, dat mag geen probleem zijn. Succes de volgende keer! Groeten, Linda
Groene asperges hoef je toch niet te schillen? Op het uiteinde na dan..
ik maak wel eens hartige taart van de rit bakmix (natuurwinkel) gebruik dan magere kwark. Maar ga nu jou vulling erin maken!