Bladgroente die er niet meer zo mooi uit ziet, verwerk ik graag in een groentespread. Zo hoef je restjes sla of in dit geval spinazie niet meer weg te gooien en kom je eenvoudig aan een extra portie groente. Ideaal “beleg” voor op de boterham, rijstwafel of een stuk stokbrood.
Groentespread, het klinkt misschien ingewikkeld maar het stelt niks voor. De bladgroente doe je met een handje noten of pitten en olijfolie in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer. Vervolgens doet het apparaat zijn werk. Het is eigenlijk een soort pesto, maar dan zonder kaas. Zo zie je maar weer dat een lekker gezond lunch recept zo is gemaakt.
De spread is werkelijk overal mee te combineren. Lekker met avocado, een eitje, tonijn, tomaat of met geitenkaas en vijg. Laatst had ik een fantastische spinazie salade gemaakt. De restanten heb ik een paar dagen later op rijstwafels gedaan. De rijstwafels kan je natuurlijk ook vervangen door volkoren brood of een goed stuk desem stokbrood.
Wat heb je nodig voor 3 boterhammen of 6 rijstwafels:
- 50 gram gewassen spinazie
- 30 gram pijnboompitten
- 3 eetlepels olijfolie
- snufje peper en zout
- 1 verse vijg
- 75 gram geitenkaas
- voor erbij: volkoren brood, rijstwafels of stokbrood
- optioneel: balsamico stroop
Hoe maak je het klaar:
- Doe de spinazie, pijnboompitten en olijfolie in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer. Pureer tot een gladde massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Is de spread nog te grof, voeg dan extra olijfolie toe.
- Snijd de vijg in plakken en de geitenkaas in stukjes.
- Smeer de spread op de onderlegger naar keuze: volkoren brood, rijstwafels of stokbrood. Beleg met een plakje vijg en geitenkaas. Maak eventueel af met een paar druppel balsamico stroop.
Tip: vervang de pijnboompitten door walnoten of voeg er nog zongedroogde tomaatjes aan toe.
Tip: neem alle gewichten van de groentespread niet te nauw. Gebruik wat je in huis hebt en een paar gram meer of minder maakt echt niet uit.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Leuk idee voor bij de borrel 🙂
Precies, ook heel lekker op toast!
Hoe lang kun je dit bewaren?
Hi, zorg dat de spread onder olie staat en dan zou ik dit een dag of 3 bewaren. Bij mij is het vaak binnen 2 dagen op.
Dit bedoel ik: Mooie foto’s!!! 🙂
Thanks Kim, over deze ben ik zelf ook tevreden. Haha, wij spreken elkaar snel weer! X