• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Spelt met pompoen, wortelen en feta

spelt met pompoen

januari 11, 2016 door Linda 1 Reactie

Januari is traditiegetrouw, na de feestmaand, weer de tijd om bewuster te gaan eten. Lekker, net even gezonder en voedzaam. Dit gerecht van spelt met pompoen, wortelen, kastanje champignons en feta past hier perfect bij.

In mijn snack recepten maak ik regelmatig gebruik van speltmeel of speltbloem. Op de site staat echter nog geen gerecht met de hele speltkorrel. Tijd om hier verandering in aan te brengen.

Ik maak gebruik van 100% volkoren spelt. Volkoren betekent dat de hele korrel, inclusief de zemel, kiem en meelkern nog aanwezig zijn. Hierdoor is dit graantje lekker gezond, omdat alle vitaminen, mineralen en vezels behouden blijven. Het heeft daarnaast een iets andere glutenstructuur dan gewone tarwe, waardoor het makkelijker te verteren is.

Na de feestdagen ben ik echt weer toe aan lekkere en voedzame gerechten. Ook de groenten heb ik een beetje verwaarloosd. In dit recept maak ik dat direct goed door met 3 varianten aan de slag te gaan. Vlees laat ik op deze Meatless Monday even een dagje staan. Dit heb ik genoeg binnengekregen in de maand december. Vandaag staat er daarom kaas (feta) op het menu.

spelt recept met pompoen

De spelt is eenvoudig te bereiden. Je kookt het in een pan met water. De structuur lijkt een beetje op bruine rijst met een stevige bite. Je kunt dit graantje gebruiken als vervanger voor rijst, als bijgerecht of als vulling in een soep. Kook gerust iets extra’s, zodat je de spelt de volgende dag in een salade kunt verwerken.

In Italië heb ik ooit een zalige spelt salade gegeten, met geroosterde gele en rode paprika en een dressing met balsamico. Zo lekker fris en zomers. Voor nu kies ik voor warme comfort smaken. De pompoen en wortelen worden geroosterd in de oven met een kruidendressing. De kastanje champignons worden kort gebakken en afgeblust met een scheutje sojasaus.

Geniet ervan!

spelt met pompoenSpelt met pompoen, wortelen en feta

recept voor 4 personen:

  • 200 gram spelt
  • 1/2 flespompoen
  • 250 gram wortelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels kerrie
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel gember
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • scheutje sojasaus
  • 2 eetlepels goede olijfolie (ik gebruikte basilicumolie)
  • 1 eetlepel cider (appel)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 100 -150 gram feta
  • snufje zout en peper naar smaak
  • extra nodig: 2 bakplaten met bakpapier
  • optioneel: rode peper & 2 handjes pecannoten

Stappen om spelt met pompoen, wortelen en feta te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Vul een pan met 1 liter water en de spelt. Breng aan de kook en laat 25 minuten met de deksel op de pan koken. Giet af.
  3. Was de pompoen en boen de wortelen schoon. Halveer de pompoen*, verwijder de pitjes en de draden en snijd in plakken van 1 cm.
  4. Maak een dressing van de olijfolie, kerrie, komijn en gember en smeer de groente hiermee in. Leg de groente op de met bakpapier beklede bakplaten of een grote ingevette ovenschaal. Zet 20 minuten in de oven.
  5. Ondertussen maak je de kastanje champignons schoon en snijd deze in plakjes. Zet een koekenpan op het vuur met een eetlepel olijfolie en bak de champignons in 5 minuten op een middelhoog vuur bruin. Blus af met een scheutje sojasaus.
  6. Vervolgens maak je een dressing van de olijfolie, cider, citroensap & de citroenrasp.
  7. Verdeel de pompoen en wortelen over de borden. Schep de spelt erop en daarna de champignons. Brokkel de feta in stukjes erover of rasp. Breng op smaak met een snufje zout en vers gemalen peper. Maak af met de dressing en voeg optioneel fijn gesneden rode peper en noten naar keuze toe.

Tip: *de andere helft van de pompoen verwerk je in een boerenkool stamppot of rooster je met za’atar in de oven.

spelt met pompoen

Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+

Voor deze blog heb ik een gratis product ontvangen. Lees hier mijn disclaimer.

Categorie: DINER, VEGETARISCH Tags: champignons, feta, kastanje champignons, spelt, vegetarisch, wortelen

Lees Interacties

Reacties

  1. Melanie zegt

    februari 21, 2016 om 9:42 pm

    Wow, wat is dit heerlijk! _/|\_

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Weekmenu 192 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Bananenpannenkoeken met slechts 3 ingrediënten Bananenpannenkoeken
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • verse loempia recepten 3 x spring roll recepten (verse loempia’s)

Aanmelden nieuwsbrief

Gezonde en lekkere recepten

  • gezonde pannenkoeken recepten 10 gezonde pannenkoeken recepten
  • Chili con carne van Jamie Oliver Chili con carne van Jamie Oliver
  • Stoofpotje met gehakt en groente Stoofpotje met gehakt
  • Snelle pastasaus uit de blender. Binnen 5 minuten is deze basis pastasaus klaar, gemaakt met verse ingrediënten. Kijk snel op de blog voor het recept. Snelle pastasaus uit de blender
  • Kip cashew met broccoli is een Wereldgerecht dat je makkelijk zelf maakt en binnen 30 minuten op tafel staat. Het gerecht is smaakvol en boordevol groente. Kip cashew met broccoli (kip siam)
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.