Kijkje in mijn leven december 2017

Yeah, de maand december is voorbij. Wat heb ik ONWIJS genoten van alle feestdagen, verjaardag van manlief en een geweldig feest op Oudejaarsavond. Mijn kijkje in mijn leven komt dan ook een dagje later. Ik had iets meer tijd nodig om te herstellen…. Waar zal ik de maand december eens mee starten? December is voor elke foodblogger de drukste periode van het jaar. Meestal werken we ook de weekenden door om alles voor kerst en Oud&Nieuw af te hebben. Tenminste zo werkt het bij mij al 3 jaar, maar dit jaar niet. Ik ben zo trots op mezelf omdat ik zo relax de maand doorgekomen ben. Voor het eerst was ik niet uitgeteld met kerst.

Al heb ik wel de hele maand het idee gehad kerstgerechten te eten. Het begon op vrijdag 1 december. Sinds een paar jaar hebben we met 2 stellen de traditie om het kerstdiner bij de Chinees te proeven. Dit was toch weer waanzinnig. Vergeet alle traditionele Chinese gerechten. Dit is culinair oosters eten met bijpassende wijnen. Zo at ik een coquille die gaarde in de schelp aan tafel.

Kijkje in mijn leven

Voor het eerst hebben wij niet “echt” Sinterklaas gevierd. Onze kleine man gelooft niet meer. Daarbij houden wij niet van surprises of gedichten dus het moment van de cadeautjes verschoven wij naar kerst.

De kerstboom kwam bij ons er direct na 5 december in. Dit is onze laatste jaar met “Pippi Langkous” boom met allerlei soorten kleuren ballen. Volgend jaar komt er een “volwassen” boom.

Kijkje in mijn leven

Kijk mijn kleine sneeuwmannetje in zijn element. De kids hebben zo genoten van de paar dagen sneeuw. Bij ons voor de deur zijn geen auto’s, des te meer ruimte voor een iglo, sneeuwmuren en wat al niet meer om je achter te schuilen. Heerlijk om te zien dat jonge en oude kinderen zoveel lol met elkaar hebben.

Kijkje in mijn leven

De sneeuw verpestte nog wel bijna een mooie avond met mijn ouders. Ik mocht een kalkoen van Boers&Boers uitproberen en ik wilde graag dat mijn vader de kalkoen aansneed. Nadat ik een foto appte, zijn ze toch in de auto gestapt en voorzichtig naar ons toe gereden. Het was een hele mooie avond met fijne gesprekken.

Een stressvrije kerst met een gevulde kalkoen

Over goede gesprekken gesproken. Ik kocht Vertillis voor kerst (gezinseditie). We zijn nog niet verder gekomen dan ronde 1. Maakt niet uit, er kwamen zulke mooie verhalen op gang en allerlei extra vragen van de kids. Echt een aanrader.

Kijkje in mijn leven

Mijn moeder is dol op markten en helemaal de kerstmarkt. Hoe tof is het dan om de Utrechtse Streekmarkt te bezoeken samen met je zusje. Hier stonden we op het Domplein bij de zelfgemaakte glühwein met de klokken luid op de achtergrond. We zijn geboren en opgegroeid in de stad, dus altijd fijn om met elkaar terug te zijn. De markt was op zaterdag en ik heb dan ook niet gewerkt. Ik was trots op mezelf. (ok, de volgende dag wel een paar uurtjes achter de pc gedoken).

Kijkje in mijn leven

De laatste week voor de kerstvakantie heb ik er nog even keihard aangetrokken. Vervolgens had ik mijn werk af. De doelstelling was niet werken tussen tussen kerst en Oud&Nieuw en dat is gelukt. Het resultaat is dat er geen jaaroverzicht is, maar dat maak ik wel een keertje goed.

Dit jaar is het nu echt de laatste kerst is ons huis. En ik heb er intens van genoten. De zaterdag voor kerst begon relaxed. Ieder van ons mocht een wens opschrijven voor de vakantie. Mijn wens kan iedereen al invullen: een bezoekje aan het strand. Net als vroeger met mijn ouders gingen we naar Zandvoort. De een met een bal, de ander leuke snaps maken en manlief en ik leren kletsend en schelpen zoekend. Ik voelde mij zo dankbaar echt te gek. Natuurlijk pauzeren we even met een hapje en drankje bij Tijn Akersloot. Geheel ontspannen kwamen we aan het einde van de dag weer thuis.

Kijkje in mijn leven

Zondag moest de kamer verbouwd worden, zodat we met zijn alleen aan 1 tafel konden dineren. Gelukkig was het eindelijk kerstavond. De kids stonden te popelen om de cadeautjes uit te pakken. Het mooiste cadeau vond ik de gedichten die we voor elkaar geschreven hebben. Natuurlijk werd ik bij de eerste zin al emotioneel dus zoonlief heeft mijn gedicht voorgedragen.

Kijkje in mijn leven

Hebben jullie tradities met kerst? De onze is onder andere om een puzzel met elkaar maken. Niet zomaar een puzzel, maar eentje van 1.000 van Jan van Haasteren. Na 4 dagen en vele uurtjes verder was de puzzel klaar.

Kijkje in mijn leven

De eerste kerstdag kwam mijn familie brunchen. Ik was zowel zondag en maandag even off-line en heb geen enkele foto gemaakt. Dit ga ik vaker doen, want dat is zo relaxed. De avond zelf hebben we uitgebreid geborreld en zelfgemaakte ravioli (uit de vriezer) gegeten. Misschien gek maar na de hele maand allerlei kerst recepten te eten, doen we met feestdagen rustig aan. Vervolgens was het tijd voor traditie nummer 2: met zijn allen slapen in de woonkamer en film kijken. Heerlijk.

De tweede kerstdag ging ik voor het eerst sinds jaren koken met kerst. We hebben het onszelf makkelijk gemaakt met de kant en klaar gevulde kalkoen. Mijn schoonfamilie heeft ervan gesmuld. Dit was wederom super goed gelukt.

Kijkje in mijn leven

Derde kerstdag, ineens waren de feestdagen voorbij. Ik kijk terug op 4 heerlijke dagen. Ook al was ik 2 dagen druk geweest voor beide families, toch was het ontspannen.

En toen had ik een dochter-moeder date. Ik was even vergeten dat kerst net voorbij was en eigenlijk wilde ik “gewoon” eten en even rommelen. Maar ja, afspraak is afspraak. Einde van de dag stapten we in de bus om een beetje te shoppen en samen te eten bij Loetje. Mijn kleine meisje wordt een puber en komt met zulke zinnige vragen of opmerkingen tijdens het eten. Eenmaal thuis was onze date nog niet voorbij. Ook een filmpje kijken en bij haar logeren stond nog op de planning.

Na de kerst hobbelen we direct door naar het volgende feestje: manlief is jarig. We noemen het altijd een generale repetitie voor Oud&Nieuw. Super gezellig om veel vrienden en buren nog even te zien. Iedereen was nieuwsgierig naar de mini worstenbroodjes die online stonden en maakte ik een aantal borrelplanken met dips.

Mini worstenbroodjes, een borrelhapje met 3 ingrediënten

Ons Oud&Nieuw feest is zoals het hoort te zijn: een dansfeestje met je vrienden én kinderen erbij. Vroeger (echt heeeeeel lang geleden) was ons kledingadvies blacktie. En nog steeds komen de mannen in smoking en de vrouwen in het lang. Heerlijk om je één dag per jaar uit te doffen. Een cateraar verzorgt het eten en een vriend bakt de oliebollen. Tja, ik blijf het bijzonder vinden dat het ons lukt om de vriendschap al meer dan 20 jaar vast te houden.

Kijkje in mijn leven

Voor mij was de maand december te gek. En nu is het tijd om weer #backtonormal te gaan. De kinderen zijn nog wel vrij, ondertussen start ik langzaam op. Ik heb zin in 2018. Ons huis is dan eindelijk klaar. Spannend! Kijk ondertussen live mee op (Stories).

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.