3x dips voor bij de borrel

Binnen 15 minuten zet je deze 3 feestelijke dips voor bij de borrel op tafel. Ik laat je zien hoe makkelijk jezelf smeersels maakt. Ideaal want het staat binnen no-time op tafel. De staafmixer of keukenmachine doet al het werk. Ideaal!

De feestelijke dips hebben alle drie bonen als basis. Natuurlijk kent iedereen een hummus van kikkererwten. Maar wist je dat de witte boon en de kidneyboon ook zalig zijn in een dip? Ik ben aan de slag gegaan met een pittige, zoete en een neutrale bonenspread.

Manlief is helemaal weg van de zoete chili mascarpone dip met witte bonen. “Lin, heb je dit recept helemaal zelf bedacht?” Hij is niet zo’n dip liefhebber, dus dat zegt wat. Bij de curry zoete aardappel rode kidneybonen dip heb ik een klein vreugdedansje gemaakt. Dit is helemaal mijn smaak met een Indiaase touch. De derde dip is een geroosterde paprika hummus en die valt altijd in de smaak. Steek er wortelen of komkommer in, dat staat zo feestelijk.

3 feestelijke dips voor bij de borrel

Het idee van dips bij de borrel komt van Martine. Ze heeft gesmuld van de zoete aardappel bowl met zwarte bonen en vroeg of ik een aantal bonenspreads wilde maken voor de feestdagen. Zeg nou zelf, dit ziet er gezellig uit op tafel toch? Naast de recepten voor de dips, kun je onderaan in het artikel lezen hoe de borrelplank wordt opgemaakt. Een heerlijke en ontspannen manier om het kerstdiner mee te beginnen of voor Oudejaarsavond.

Bij het bonenplatform Blije Boon kun je nog veel meer inspiratie vinden. Vergeet ook niet om het receptenboekje te downloaden. Hierin staat een heerlijke doperwten soepje met garnalen die niet zal misstaan met kerst.

Recepten voor dips voor bij de borrel

1. Mascarpone chili dip:

  • 370 ml witte bonen (houd een paar witte boontjes achter ter decoratie)
  • 125 gram mascarpone
  • 60 gram zoete chilisaus
  • 5 gram platte peterselie (klein handje)
  • voor erbij: tortilla chips.

Hoe maak je een mascarpone chili dip

  1. Spoel de witte bonen af.
  2. Voeg alle ingrediënten toe aan de hakmolen van de staafmixer of keukenmachine en mix tot de gewenste dikte. Decoreer met de achtergehouden witte boontjes.
3 feestelijke dips voor bij de borrel

2. Zoete aardappel rode kidneybonen dip

  • 180 gram zoete aardappel
  • 160 gram rode kidneybonen (houd een paar rode kidneyboontjes achter ter decoratie)
  • 1 eetlepel curry madras kruiden (tip >Jonnie Boer)
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt (10%)
  • voor erbij: flatbread

Hoe maak je zoete aardappel rode kidneybonen dip

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de zoete aardappel schoon en prik rondom gaatjes met een vork. Pof de aardappelen in 40-45 minuten in de oven, of pof de zoete aardappel in de magnetron 5-10 minuten op 700 Watt. Laat wat afkoelen. Snijd de aardappel open en schraap het vruchtvlees eruit met een lepel. Het poffen doe je eerder, zodat je ter plekke de dips voor bij de borrel snel kunt maken.
  2. Voeg het vruchtvlees, rode kidneybonen (eerst even afspoelen), curry madras kruiden en Griekse yoghurt toe aan de hakmolen van de staafmixer of keukenmachine en mix tot de gewenste dikte. Decoreer met de achtergehouden rode kidneyboontjes.
Zoete aardappel rode kidneybonen dip

3. Gerookte paprika hummus dip

  • 310 gram kikkererwten (houd een paar kikkererwten achter ter decoratie)
  • 30 gram geroosterde paprika uit pot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels Tahin (oosterse schap)
  • 2 eetlepels citroensap
  • eventueel snufje zout & peper
  • voor erbij: rauwkost, zoals wortel en komkommer

Hoe maak de paprika hummus dip?

  1. Spoel de kikkererwten af.
  2. Voeg alle ingrediënten toe aan de hakmolen van de staafmixer of keukenmachine en mix tot de gewenste dikte. Voeg eventueel scheutje water toe of olijfolie om de hummus smeuïger te maken. Decoreer met de achtergehouden kikkererwten.

Borreltip

Bekleed een plank met bakpapier. Zet de dips op de plank. Beleg de plank verder met rucola, rauwe ham, cocktail augurken, noten, tomaten, olijven en kaasblokjes. Het is kerst dus denk ook eens aan kaas met fenegriek of een salami met truffel of eekhoorntjesbrood. Gebruik wortelen, komkommer, flatbrood, tortilla chips en broodsticks om mee te dippen. Je kunt de borrelplank tot een uur of 2 van tevoren klaarzetten. Voeg de tortilla chips, broodsticks en flatbread pas toe bij het serveren.

Bewaartip

De dips zijn een dag of 5 houdbaar in de koelkast. Smeer de restjes gerust op een rijstwafel of op brood.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.