Zelf dulce de leche maken

Ik neem jullie even mee terug naar 2004. Manlief en ik reisden bijna 4 weken rond in Argentinië. In elk hostel waar wij kwamen stonddulce de leche op de ontbijttafel. Dit is een karamelpasta en de nationale trots van dit land. In één van de hostels zat een slot op de koelkast. Dit was niet omdat men bang was, dat het bier gestolen werd. Maar omdat de gasten ‘s nachts na het stappen de potjes met de karamel pasta leegaten…

Zelf dulce de leche maken

Toendertijd heb ik mij er gek aan gegeten. In Nederland kun je er niet zo makkelijk aan komen. Wat blijkt je kunt makkelijkzelf dulce de leche maken. Het is niet alleen super lekker op brood, maar ook met ijs of als vulling in taart of in een snack. En dit jaar steelt de karamel pasta de show in een dessert. Ik vertel er nog niet teveel over, maar haal het blikje gecondenseerde melk maar vast in huis. Met een snuf zeezout maak je er salted caramel van. En wat smaakt er nu goed bij salted caramel? Chocolade? Hmm, nu heb ik je wel overtuigd toch? Kijk anders eens bij de chocolade lava cake met salted caramel. Daar kun je deze dulce de leche voor gebruiken.

Zelf dulce de leche maken

Zelf dulce de leche maken

voor 1 potje

  • 1 blikje gecondenseerde melk

Hoe kun je zelf dulce de leche maken:

  1. Plaats het blikje gecondenseerde melk (gesloten) in een pan.
  2. Vul aan met water en breng aan de kook. Zet het vuur halfhoog en laat 3 uur zachtjes koken. Zorg wel dat het blikje onder water blijft staan.
  3. Giet het water af en laat het blikje volledig afkoelen.
  4. Maak vervolgens voorzichtig open en roer goed door elkaar.
  5. Gesloten is het blikje maanden houdbaar. In de koelkast een aantal weken, mits je de dulce de leche uit het blikje haalt.

Tip van lezeres Anke: plaatst een vaatdoek op de bodem van de pan. Zo voorkom je urenlang rammelgeluiden.

Tip: je vindt gecondenseerde melk bij de koffiemelk in het schap of bij het Oosterse schap bij de kokosmelk.

Zelf dulce de leche maken

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.