Nog geen beoordelingen

Zelf dulce de leche maken

Zelf dulce de leche maken! Ik neem jullie even mee terug naar 2004. Manlief en ik reisden bijna 4 weken rond in Argentinië. In elk hostel waar wij kwamen stond dulce de leche op de ontbijttafel. Dit is een karamelpasta en de nationale trots van dit land. In één van de hostels zat een slot op de koelkast. Dit was niet omdat men bang was, dat het bier gestolen werd. Maar omdat de gasten ‘s nachts na het stappen de potjes met de karamel pasta leegaten…

Zelf dulce de leche maken

Dulce de leche

In Argentinië at ik elke dag dulce de leche. In Nederland kun je er niet zo makkelijk aan komen. Wat blijkt je kunt makkelijk zelf dulce de leche maken. Het is niet alleen super lekker op brood, maar ook met ijs, pannenkoek of als vulling in taart of in een snack. Dulce de leche wordt ook gebruikt als vulling in alfajores. Dit is het lievelingskoekje van Koningin Máxima.

Dit jaar steelt de karamel pasta de show in een dessert. Ik vertel er nog niet teveel over, maar haal het blikje gecondenseerde melk maar vast in huis. Met een snuf zeezout maak je er salted caramel van. En wat smaakt er nu goed bij salted caramel? Chocolade? Hmm, nu heb ik je wel overtuigd toch? Kijk anders eens bij de chocolade lava cake met salted caramel. Daar kun je deze dulce de leche voor gebruiken.

Zelf dulce de leche maken

Zelf dulce de leche maken is niet moeilijk. Je hebt er alleen tijd voor nodig. Plaats een blikje gecondenseerde melk in een pan en kook 2,5 – 3 uur. Tip: leg een vaatdoek op de bodem van de pan. Zo voorkom je urenlang rammelgeluiden van het blikje. Als je wilt kun je ook meerdere blikjes tegelijk koken.

Zelf dulce de leche maken

Ingrediënten

Aantal personen1 potje
  • 1 blikje gecondenseerde melk

Optioneel

  • snuf vers gemalen zeezout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Plaats het blikje gecondenseerde melk (gesloten) in een pan.
  • Vul aan met water en breng aan de kook. Zet het vuur halfhoog en laat 3 uur zachtjes koken. Zorg wel dat het blikje onder water blijft staan. Vul het water aan, indien nodig. Plaats eventueel een deksel op de pan, zodat het water minder verdampt.
  • Giet het water af en laat het blikje volledig afkoelen.
  • Maak vervolgens voorzichtig open en roer goed door elkaar.
  • Roer optioneel vers gemalen zeezout door de dulce de leche voor salted caramel.
  • Gesloten is het blikje maanden houdbaar. Eenmaal open is dulce de leche in de koelkast beperkt houdbaar.

Linda’s Tips

  • Je vindt gecondenseerde melk bij de koffiemelk schap of bij het Oosterse schap bij de kokosmelk.
Zelf dulce de leche maken

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.