Nog geen beoordelingen

Chocolademousse

Gezonde chocolademousse, dat bestaat toch niet? Jawel! Met de feestdagen wil niemand op de calorieën letten. Alleen met enkele simpele aanpassingen kan je zorgen dat de “schade” binnen de perken blijft. Zoals met dit toetje. Zonder slagroom en toegevoegde suiker en toch goddelijk lekker. Klapstuk van de avond, dat beloof ik je.

Het hoofdbestanddeel van deze chocolademousse is avocado. Trek geen vies gezicht! Je proeft de avocado niet. Het zorgt juist voor de “massa” in dit toetje. De rijpe banaan is zo zoet dat er geen suiker bij moet. Kies voor goede chocolade, puur en minimaal 70% cacao. Hoe puurder de chocolade, hoe hoger het cacao percentage en hoe minder suiker er in zit. En weetje, gezien de kerstgedachte: koop de repen Fair Trade. De cacaoboer heeft dan een eerlijk prijs voor zijn chocolade gehad. En zeg nou zelf, dan smaakt de chocolademousse nog lekkerder toch?

De chocolademousse is vrij machtig. Kies bij een uitgebreid diner om een kleinere hoeveelheid uit te serveren. Ik verwacht dat je gasten smeken om “meer”. Met deze gezonde chocolademousse gedraag ik mij als Nigella Lawson. Ik duik stiekem de koelkast in om nog een lepeltje te nemen, en nog één en nog éen.

Chocolademouse

Ingrediënten

4 personen
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 zeer rijpe banaan
  • 200 gram pure chocolade > 70% cacao biologisch en Fair Trade
  • snufje zout
  • 2 eiwitten op kamertemperatuur
  • optioneel: rood fruit zoals framboos gepofte quinoa, geraspte kokos, M’M’s mini (voor kids)

Bereiding

  • Snijd de avocado’s door. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in reepjes. Met een lepel de reepjes eruit halen.
  • Snijd de rijpe banaan in plakjes.
  • Ondertussen smelt je de chocolade au bain marie en laat iets afkoelen. Voeg het snufje zout toe, dat haalt de smaak van chocolade op.
  • Klop het eiwit stijf met een mixer. Hoe stijver het eiwit, hoe luchtiger de mousse. Let op, zorg dat alle materialen vetvrij zijn. Was alles desnoods nog even af en droog met een schone theedoek. Blijf kloppen totdat er pieken ontstaan.
  • Doe de avocado’s, banaan en afgekoelde chocolade in de staafmixer en pureer.
  • Voeg vervolgens voorzichtig de eiwitten toe.
  • Doe de mousse direct in kleine glaasjes of bakjes en zet weg in de koelkast om minimaal 1 uur te stijven.

Linda’s Tips

  • Tip: kies je eigen topping en serveer naar smaak rood fruit zoals framboos, gepofte quinoa, geraspte kokos, M’M’s mini (voor kids) erbij.
  • Tip: laat de (rauw) eiwitten achterwege voor kleine kinderen. De mousse is dan wel een stuk compacter, maar net zo lekker.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.