Gezonde chocolademousse, dat bestaat toch niet? Jawel! Met de feestdagen wil niemand op de calorieën letten. Alleen met enkele simpele aanpassingen kan je zorgen dat de “schade” binnen de perken blijft. Zoals met dit toetje. Zonder slagroom en toegevoegde suiker en toch goddelijk lekker. Klapstuk van de avond, dat beloof ik je.
Het hoofdbestanddeel van deze chocolademousse is avocado. Trek geen vies gezicht! Je proeft de avocado niet. Het zorgt juist voor de “massa” in dit toetje. De rijpe banaan is zo zoet dat er geen suiker bij moet. Kies voor goede chocolade, puur en minimaal 70% cacao. Hoe puurder de chocolade, hoe hoger het cacao percentage en hoe minder suiker er in zit. En weetje, gezien de kerstgedachte: koop de repen Fair Trade. De cacaoboer heeft dan een eerlijk prijs voor zijn chocolade gehad. En zeg nou zelf, dan smaakt de chocolademousse nog lekkerder toch?
De chocolademousse is vrij machtig. Kies bij een uitgebreid diner om een kleinere hoeveelheid uit te serveren. Ik verwacht dat je gasten smeken om “meer”. Met deze gezonde chocolademousse gedraag ik mij als Nigella Lawson. Ik duik stiekem de koelkast in om nog een lepeltje te nemen, en nog één en nog éen.
Wat heb je nodig voor 4-6 personen:
- 2 rijpe avocado’s
- 1 (zeer) rijpe banaan
- 200 gram pure chocolade > 70% cacao biologisch en Fair Trade
- snufje zout
- 2 eiwitten op kamertemperatuur
- optioneel: rood fruit zoals framboos, gepofte quinoa, geraspte kokos, M’M’s mini (voor kids)
Hoe maak je het klaar:
- Snijd de avocado’s door. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in reepjes. Met een lepel de reepjes eruit halen.
- Snijd de rijpe banaan in plakjes.
- Ondertussen smelt je de chocolade au bain marie en laat iets afkoelen. Voeg het snufje zout toe, dat haalt de smaak van chocolade op.
- Klop het eiwit stijf met een mixer. Hoe stijver het eiwit, hoe luchtiger de mousse. Let op, zorg dat alle materialen vetvrij zijn. Was alles desnoods nog even af en droog met een schone theedoek. Blijf kloppen totdat er pieken ontstaan.
- Doe de avocado’s, banaan en afgekoelde chocolade in de staafmixer en pureer.
- Voeg vervolgens voorzichtig de eiwitten toe.
- Doe de mousse direct in kleine glaasjes of bakjes en zet weg in de koelkast om minimaal 1 uur te stijven.
Tip: kies je eigen topping en serveer naar smaak rood fruit zoals framboos, gepofte quinoa, geraspte kokos, M’M’s mini (voor kids) erbij.
Tip: laat de (rauw) eiwitten achterwege voor kleine kinderen. De mousse is dan wel een stuk compacter, maar net zo lekker.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Ik dit toetje al een paar keer gemaakt
Heerlijkkkkkkkk
Grt Annie
Hi Annie, wat fijn om te horen. Het is ook echt een heerlijk toetje. Doe jij er nog iets over heen als topping, of gewoon alleen de mousse. Hoor het graag. Groeten, Linda
Banaan met ongezoete slagroom
Hazelnoten
en natuurlijk frambozen en ander rood fruit
Grt Annie
Heerlijk! Ik had alleen te veel geserveerd. Beter om in kleine glaasjes te serveren! Heerlijk, maar machtig!
HI José, het klopt dat het recept inderdaad vrij machtig is. Ik maak dan ook vaak de helft en dat is al meer dan genoeg.
Gistermorgen de mousse nog gemaakt.
Ik maak altijd de helft omdat het zo machtig is.
Zo lekker dit .