Het toetje van dit kerstmenu heeft mij slapeloze nachten bezorgd. Nou ja, zo erg is het ook weer niet. Alleen heb ik dit dessert 3x gemaakt voordat het lukte. Ik wilde namelijk een gezonde pavlova met fruit en chocolade maken. Een pavlova ziet er namelijk altijd indrukwekkend uit, terwijl het weinig werk is. Een puntje, een pavlova of merengue wordt gemaakt van opgeklopte eiwitten met suiker. Voor mijn versie, ging ik druk aan de slag met ongeraffineerde suiker. Lees snel verder of het gelukt is.
Poging 1 was een pavlova met kokosbloesemsuiker. Zodra ik de suiker bij de eiwitten voegde, stortte de handel naar beneden. Onwetend als ik ben, heb ik de pavlova wel in de oven gezet. Wie weet rijst de taart onder invloed van warmte. Nou ik viel ongelofelijk door de mand, want de taart kwam niet omhoog en bleef plakken aan het bakpapier. De smaak was verrukkelijk, dus daar lag het niet aan.
Op naar poging 2. Misschien heb ik mijn materialen niet goed ontvet. Dit keer ging ik flink aan de slag met een halve citroen en dacht ik dat ik hiermee de oplossing gevonden had. De kokosbloesemsuiker was op, dus het potje palmsuiker ging open. En het merg uit een vanillestokje erbij om zo een extra zoetje te krijgen. Het resultaat was nog droeviger dan de eerste keer: de pavlova was 5 mm hoog. Een pluspunt de taart bleef niet meer plakken door het bakpapier vochtig te maken. Ik kon wel janken, wat baalde ik dat ik dit niet onder controle kreeg.
De uitkomst kwam door een inspirerend gesprek met Yvette van Boven. Die kennen jullie wel toch van de Home Made serie? Ik heb 2 van haar boeken liggen en ontmoette haar bij de finale van Heel Holland Prakt. Na de uitzending was er een gezellige borrel en ik vroeg Yvette om advies “Kan je een pavlova maken met palmsuiker of kokosbloesemsuiker? “Yvette keek even heel moeilijk en toen kwam het verlossende antwoord: “Nee dat kan niet! Je kan het zelfs niet met gewone suiker maken. Je hebt fijne tafelsuiker nodig, omdat het anders niet goed oplost”. Ooh wat was ik blij, het lag dus niet aan mijn bakkunsten.
Maar goed, nu ik met Yvette in gesprek was, was ik niet meer bij haar weg te slaan. Ze is namelijk ONTZETTEND aardig en heel gewoontjes gebleven. “Ik probeer mijn recepten regelmatig uit met andere bloem, melk of suiker, alleen lukt het niet altijd. Zo heeft suiker ook een bepaalde functie in bakrecepten en kan je dit niet zomaar vervangen“.
Nou ik ben eruit. Het is nu eenmaal kerst en dus feest. Mijn hele kerstmenu is lekker en gezond met veel groente en een lichte vis. Bij het dessert ga ik dit keer uit mijn dak en gebruik ik fijne tafelsuiker. Goh, jaren geleden dat ik normale suiker gekocht heb. En weet je, het draait om balans en bewustwording. Ik heb dan ook een kleine kerstkrans gemaakt en maak de pavlova af met vers fruit en chocolade. Natuurlijk doe ik er ook plantaardige room bij. De rest van mijn gezin is lactose intolerant dus ik heb weinig keuze. Het liefst eet ik er, voor die ene keer, normale slagroom bij. De keuze is aan jou. De pavlova met fruit en chocolade is hier thuis met luid gejuich goedgekeurd. “Mam, wanneer maak je dit toetje weer?”
Ik hoop dat je genoten hebt van alle kerstinspiratie. Ik ben heel benieuwd wat jij gaat koken van mijn blog met de feestdagen. Weet je wat ik leuk zou vinden, als jij mij een foto stuurt of op social media tagt of de #happyhealthychristmas gebruikt. Ik word altijd erg blij van jullie creaties.
Vergeet ook niet om nog even bij Reny te kijken. Zij heeft een chocolade panna cotta met kokos voor jullie klaar staan. Yum!
Pavlova met fruit en chocolade
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- 100 gram fijne tafelsuiker
- 1/2 citroen
- (plantaardige) 125 ml slagroom
- (diepvries) fruit: frambozen en blauwe bessen
- 50 gram pure chocolade 85% cacao
- extra nodig: bakpapier, spuitzak (Xenos € 3,-)
Hoe maak je de pavlova met fruit en chocolade:
- Verwarm de oven op 150 graden.
- Ontvet de haken van de mixer en de beslagkom met een halve citroen.
- Splits de eiwitten voorzichtig. Zorg dat er geen eigeel bij de eiwitten terecht komt, want dan krijg je het niet opgeklopt. Klop de eiwitten in de ontvette kom stijf. Voeg ondertussen rustig het suiker toe. Blijf kloppen totdat je pieken krijgt in het schuim. Test dit door de kom op zijn kant te houden, indien het schuim niet beweegt dan is het goed.
- Teken een ronde cirkel met een kom/pan op een vel bakpapier (doorsnede 18 cm) en trek rond. Maak het bakpapier iets vochtig met water, zo blijft de krans straks niet plakken. Vul de spuitzak met het schuim en maak ronde toefjes. Start met toefjes op de lijn en werk naar binnen toe.
- Zet de krans, net onder het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 120 graden en bak 1,5 uur in de oven. Laat de pavlova afkoelen in de oven met de deur dicht in 2 à 3 uur.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Giet de gesmolten chocola op de met bakpapier beklede bakplaat en strijk het met de bolle kant van een lepel glad. Zet 30 minuten in de koelkast om hard te worden.
- Haal de krans van het bakpapier en zet op een mooie schaal. Klopt het room op, verdeel over de krans en strooi het fruit erover. Trek de chocolade voorzichtig van het bakpapier af. Breek in stukken en versier de taart ermee.
Tip: bekijk deze handige kookvideo van Albert Heijn om te zien hoe je een pavlova maakt. Dank Allerhande voor de tips en inspiratie. Verder vind ik de EHBO pavlova tips van Koken met Karin onwijs handig.
Tip: ook dit gerecht kan je goed voorbereiden. Maak de pavlova 1 dag van te voren en bewaar luchtdicht. Ook de chocolade kan je eerder maken en bewaren in de koelkast. Ter plekke klop je de room op en versier de pavlova met fruit en chocolade.
De lekkerste kerstrecepten vind je hier.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Gelukkig heb ik het nog nooit met andere suiker geprobeerd. Als ik het maak, maak ik het gewoon met normale suiker, soms moet dat gewoon kunnen toch? Het blijft tenslotte een toetje 😉
Nou Emily, helemaal mee eens. Af en toe moet dat gewoon kunnen. Het draait om een goede balans. Dank voor je leuke reactie! Fijne dagen alvast. Groeten, Linda
Deze uitleg had ik nodig !!!
Ik ga met kerstavond ook een Pavlova maken en ik heb al 100 recepten gevonden en allemaal anders … Ik wilde ook eerst kokosbloesemsuiker gebruiken maar dat gaan we dan zeker niet doen 🙂
Je laat de Pavlova helemaal afkoelen in de oven. Ik lees ook dikwijls dat ze de ovendeur iets openzetten bij het afkoelen … Maar jij houdt ze gewoon gesloten?
Groetjes
HI Elien, daar zijn verschillende meningen over. Ik heb de deur 2x even open en dicht gedaan. Succes! Linda
Wauw, dat ziet er mooi uit!! yum yum yum!!
Ik vraag me trouwens wel af of je de pavlova toch met palmsuiker zou kunnen maken als je de suiker eerst verwarmd. De meringue girls doen dat met normale suiker om het zo makkelijker op te laten lossen… alhoewel ik me kan voorstellen dat je voorlopig even klaar bent met experimenteren 😉
Toevallig heb ik net een goede vriend gesproken die banketbakker is. Hij gaf inderdaad als tip om de suiker te verwarmen en er kookschuim van te maken.Na het stijf kloppen voorzichtig de gekookte suiker (met 1 eetlepel water) er voorzichtig doorheen scheppen. Het lastige is wel dat palmsuiker een beetje vet bevat (volgens de verpakking) dus ik ben wel benieuwd of het zal lukken. Ik ga het nog wel proberen ergens in 2015 en dan met gesmolten chocolade erdoor. Hmmmmm
Bedankt voor je artikel! Ik liep afgelopen weekend precies tegen hetzelfde aan. Zodra de kokosbloesemsuiker bij de eiwitten ging zakte alles in elkaar.
Het je het toevallig met honing geprobeerd. De schuimpjes die ik hiermee maak lukken wel. Wellicht is dat nog een optie….
HI Barbara, met honing? Dat heb ik nog niet eerder gehoord. Kom maar door met een recept, want ben er erg benieuwd naar. Groeten, Linda
Toevallig had ik ook het plan om een pavlova te maken. Als suiker vervanger heb ik ergens gelezen dat je honing kan gebruiken, maar deze moet je wel verwarmen met wat water en dan laten inkoken. Waarom weet ik niet…
Bedankt voor je tips!
HI Diane, de tip van honing kreeg ik ook al van iemand anders. Ik heb vandaag een banketbakker gesproken en die gaf aan dat je suiker kan verwarmen met water om er kookschuim van te maken. Dat ga ik nog wel eens uitproberen, alleen niet deze kerst. Groeten, Linda
Weet je ook wat er zo speciaal is aan fijne tafelsuiker? Is het gewoon de fijnheid? Zou je dan ook de palmsuiker of kokosbloesemsuiker fijner kunnen malen? Zo maak ik bv zelf poedersuiker..
Hi Gisele, volgens mij is het de fijnheid waardoor suiker beter oplost. Begrijp ik het goed dat je van kokosbloemsemsuiker poedersuiker maakt? Hoe dan, door koffiemolen ofzo? Let wel, palmsuiker is bij mij wat vochtiger en bevat vet dus is niet handig voor het opkloppen van de eiwitten. Een idee is om kookroom te maken, zie mijn andere opmerkingen. Succes.