3 uit 1 beoordeling

Armeluis parmezaan (gebakken broodkruim)

Voor mij staat januari naast normaal eten ook voor betaalbare recepten. In december heb ik genoten van de ossenhaas, varkenshaas en tonijn. Nu wordt eerst de vriezer en voorraadkast leeggegeten. Zo ben ik op het idee gekomen van de Armeluis Parmezaan maken (oftewel gebakken broodkruim) voor over de pasta.

In de vriezer lag nog wat oud brood. Hiermee kun je broodkruim maken en opbakken met een beetje olijfolie. Het resultaat is een crunchy topping dat zalig smaakt bij een pasta met rode saus zoals deze met salami of de champignon tomatensaus.

Bij mijn grote held Jamie Oliver zag ik voor het eerst gebakken broodkruim voor over de pasta. Hij noemt het pangritata Volgens mij is er iets mis gegaan met Google Translate want dit woord bestaat helemaal niet. De Italianen noemen broodkruim pangrattato. Het broodkruim kun je ook smaak brengen met knoflook, ansjovis of heel basic met rozemarijn. Top!

De armeluis Parmezaan is echt een fijn no-waste recept. Ik heb een hekel aan eten weggooien en voor oud bruin heb ik altijd wel een besteding. Wat maak jij eigenlijk met oud brood?

Armeluis Parmezaan (gebakken broodkruim)

Armeluis Parmezaan maken (gebakken broodkruim)

Ingrediënten

Aantal personen4 porties
  • 2 sneden oud wit brood
  • 2 eetlepels olijfolie

Optioneel

  • takje rozemarijn

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je armeluis Parmezaan (gebakken broodkruim)?

  • Snijd de korstjes van het brood.
  • Maal fijn in de keukenmachine tot broodkruim.
  • Verwarm een kleine koekenpan met de olijfolie. Bak hierin de broodkruimels in een paar minuten goudbruin. Voeg eventueel nog gehakte rozemarijn toe.

Linda’s Tips

  • Tip: heb je geen bestemming voor je brood maar is het nog niet oud genoeg? Laat het het brood een halve dag op de verwarming. Zo verliest het brood zijn vocht en is het ook oud.
Armeluis Parmezaan (gebakken broodkruim)

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.