Courgette frieten met kipburgers

Mijn blogplanning van deze week loopt een beetje in de soep. Met het gevolg dat ik nu donderdagavond om 21:00 uur nog dit blog zit te typen. Niet zo handig, want in de avond ben ik niet zo scherp meer en maak ik nog meer spel- en typefouten dan normaal. En dan heb ik ook eens geen inspiratie voor een leuke tekst voor bij de courgette frieten met kipburgers.

Ik heb net dus 10 minuten lang lichtelijk geïrriteerd naar een leeg scherm zitten kijken. Oh ik wil dit recept zou graag met jullie delen. Het is een echt Fast Food Friday gerechtje. De frieten worden dit keer van courgette gemaakt en gebakken in de oven. Even geen snack uit de frituur maar zelfgemaakte kipburgertjes. Geniet ervan.

Courgette frieten met kipburgers

Courgette frieten met kipburgers

Recept voor 4 personen

voor courgette frieten

  • 50 gram panko (Japans broodkruim – alternatief is paneermeel)
  • 25 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel knoflook poeder
  • 1 ei
  • 2 courgettes
  • snufje zout, peper en cayenne peper
  • extra nodig: bakpapier

Stappen om courgette frieten te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Meng de panko met de Parmezaanse kaas en de knoflook poeder op een diep bord.
  3. Klus een eitje en leg op een ander diep bord.
  4. Snijd de courgettes in frieten. Haal de frieten eerst door het eimengsel en dan door het panko kaas mengsel. Leg op de bakplaat. Breng op smaak met zout, peper en cayenne peper. Zet 15 minuten in de oven, draai de courgette frieten om en zet nog 10 minuten in de oven. Serveer direct, anders worden ze slap.

Courgette frieten met kipburgers

voor kipburgers

  • 400 gram kipdijfilet
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel cayenne peper
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 flinke eetlepel vers gehakte peterselie of 1 theelepel gedroogd
  • 1 ei
  • 2 eetlepels panko
  • olijfolie

snelle knoflooksaus

  • 3 eetlepels yoghurt mayonaise
  • 1 teentje knoflook

Stappen om kipburgers te maken:

  1. Snijd de kipdijfilet in kleine stukjes. Maal in een keukenmachine of hakmolen van de staafmixer totdat er geen grove stukken meer te zien zijn. Snijd de ui fijn. Voeg de gemalen kipdijfilet, ui, knofloolpoeder, paprikapoeder, zout, cayenne peper, zwarte peper, peterselie, ei en panko in een kom. Meng goed door elkaar. Heb je de tijd? Zet het mengsel dan een half uurtje in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.
  2. Maak ondertussen een snelle knoflook saus met de yoghurt en pers hierboven een teentje knoflook uit.
  3. Haal het gehakt uit de koelkast. Een tip van mijn vader: met vochtige handen draai je makkelijker ballen. Maak je handen nat en draai 10-12 kleine balletjes en druk vervolgens plat tot een hamburger.
  4. Bak de kipburgers met olijfolie in een minuutje of 5 goudbruin.

Courgette frieten met kipburgers

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.