Deze spaghetti bolognese van Jamie Oliver maakt mij altijd zo blij. Slechts 20 minuten voorbereidingstijd en vervolgens gaat de pan met saus 1,5 uur de oven in. Het hele huis ruikt erna. Op en top comfort food.
Ik heb lang getwijfeld of deze spaghetti bolognese gerecht wel bij mijn blog past. Er zit een behoorlijke hoeveelheid gehakt in en zelfs spek. Aan de andere kant, een blog is een weerspiegeling van mezelf en deze saus eten wij thuis zo graag. Zonder pakje en zakje en bomvol smaak.
Weet je wat nog meer telt? Iedereen lust dit recept en dat is zo fijn. Door de langzame garing in de oven ontstaat er een zacht smeuïge ragù. Ik ben altijd zo gelukkig als ik schoon gelikte borden terug krijg.
Mijn kinderen konden zich niet inhouden toen ik de foto’s maakte. “Mam, mag ik een hapje.” Ze zaten er als twee aasgieren bij. Snel pakte ik mijn camera en maakte deze spontane foto’s.
Enne mocht deze saus bevallen, dan kan ik je de chili con carne van Jamie ook aanbevelen…
Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
Recept voor 10-12 personen:
- 10 plakjes pancetta (Italiaans speksoort)
- 1 flinke eetlepel verse rozemarijn
- olijfolie
- 2 grote uien
- 5 teentjes knoflook
- (optioneel) 1 chili pepertje fijngesneden en zonder zaadjes
- 800 gram goede kwaliteit rundergehakt
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 blikken tomaten à 400 gram
- 1 fles passata
- 150 gram zongedroogde tomaten
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- volkoren spaghetti
- voor erbij: handje verse basilicum & geraspte Parmezaanse kaas en een groene salade
- extra nodig: ovenvaste pan van 28 cm doorsnede
Stappen om zelf spaghetti bolognese van Jamie Oliver te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de plakjes pancetta in stukjes en hak de rozemarijn grof.
- Zet een grote ovenvaste pan op het vuur met een beetje olijfolie erin en bak de pancetta en rozemarijn licht goudbruin.
- Snijd de uitjes en knoflook fijn en voeg toe aan de pan. Houd je van pit? Voeg dan het fijngesneden chilipepertje (zonder zaadjes) toe. Bak alles ongeveer 3 minuten totdat de ui zacht is.
- Doe het gehakt erbij en roer goed. Hak ondertussen de zongedroogde tomaatjes fijn. Voeg na 5 minuten de oregano, tomaten, passata en de zongedroogde tomaatjes toe.
- Voeg naar smaak zeezout en peper toe en dek de pan af met een deksel. Ik zet de deksel op zijn kop erin, anders past het niet in mijn oven. Of gebruik bakpapier om de pan af te sluiten. Heb je geen grote ovenvaste pan, laat de saus dan heel zachtjes pruttelen op het vuur.
- Zet de pan 1,5 uur in de oven. Na 30 minuten kan je de temperatuur terugzetten naar 160 graden.
- Kook de spaghetti als de saus bijna klaar volgens de verpakking in een grote pan met gezouten kokend water.
Tip: zet een rozemarijn plantje in de tuin of op het balkon. Dit kruid heeft nauwelijks verzorging nodig en groeit goed. Zo heb je altijd verse rozemarijn in huis en hoef je geen dure flowpacks te kopen.
Tip: het handige aan deze pasta saus is dat je 1x voor 3 avonden gekookt hebt. De rest vries je dan ook lekker in. Ideaal voor drukke dagen en zo eet je toch een lekkere zelfgemaakte hap!
Bron: Jamie Oliver – Happy days met The Naked Chef
Nieuwsbrief: wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Wat een heerlijk recept!!!!
Het ziet er heeerlijk uit Linda! Toevallig aten wij gister nog pasta bolognese, echt zulk lekker comfort food. Wel met extra kaas ;-).
Ik heb deze saus vorige week gemaakt en hij is verrukkelijk!! Iedereen, inclusief de kinderen, smulde ervan. Wat overbleef zit in de vriezer en eten de kinderen volgende week met de oppas als mijn man en ik een etentje hebben. Best jammer dat ik dit heerlijke eten dan misloop dus deze saus ga ik zeker nog eens maken!
Hi Megan, fijn om te horen. Dit recept is echt een topper. Favoriet bij iedereen. Ik hoop dat je er nog vaak van zult genieten. Gr. Linda
Hoi Linda,
Wij wonen maar met zijn tweetjes, dus willen ook lekker wat invriezen. Als je de ingevrorwn saus later gaat klaarmaken, doe je dat dat in de pan verwarmen of in de oven?
Staat momenteel in de oven. Ik ben benieuwd. Mijn man is gek op bolognesesaus en kreeg het verzoek eens een recept zonder wortel te maken. Vanavond wacht ik in spanning af of het door de keuring komt 🙂 Het ruikt zo lekker… kan niet mis gaan…
Hi naamgenoot
hoi linda wij hebben de zelfde naam en het was verukkelijk echt goddelijk eten
Afgelopen weekend de bolognese saus gemaakt met zelfgemaakte spaghetti. Mijn kinderen vonden het heerlijk! Zeker een aanrader.
Lijkt me heerlijk, leuk als afwisseling voor ons ‘vaste’ pastasausrecept. Staat voor vanavond op het menu!
Kilo’s zelfgekweekte tomaten gekregen van de buurvrouw dus jouw recept gevolgd. Ik heb net de pan in de oven gezet en kan niet wachten tot ‘ie eruit mag!
Bedankt voor dit heerlijke recept! We hebben in totaal er 3 keer met 4 volwassene van gegeten.
Yepp dit is ook ons favo recept voor spagetti bolognese .Mijn zoons vinden het een top recept
Hoi Linda, dit recept is echt super lekker! Daarom ga ik het nu gebruiken voor een schoolproject (Food Design). Daarbij moeten we een diner van twee recepten maken, en jou recept zit erbij!
Groetjes Sanne
Oh wat leuk Sanne! Ik ben heel benieuwd. Ga je het op school ook maken of mag je thuis wat voorbereiden? De saus moet namelijk wel 1,5 uur in de oven. Succes en stuur jij mij een foto? X Linda
Dit recept heb ik eerder gemaakt en van de overgebleven saus, die ik had ingevroren, heb ik later een heerlijke lasagne gemaakt.
Succes gegarandeerd.
Wauw wat een heerlijk recept, wij hebben er vanavond lekker van gegeten en gelukkig genoeg over om nog in de vriezer te bewaren voor een avondje “lekker makkelijk” haha. Dank je wel voor het recept.
groetjes Linda
Heerlijke saus, ik heb wel 2 rode paprika’s gepeld en gemixed toegevoegd! Iedereen tevreden en lekker gesmuld!
HI Christ, altijd goed. Hoe meer groente hoe beter. Leuke toevoeging. Groeten, Linda
De keuken, het hele huis ruikt al heerlijk, terwijl de prutteltijd nu pas is ingegaan. Heb ook even geproefd, mmmh, dit gaat yammie worden! Dank voor het delen van dit gemakkelijk te maken recept! Jamie is een smulpaap, dus kan niet misgaan…
Hallo Linda, top recept ik heb alleen een vraagje: ik heb nog behoorlijk wat verse tomaten liggen.
Kan ik deze hiervoor gebruiken?
Groetjes Marina
Ja, dat lijkt mij wel. Ik weet alleen niet hoeveel je er nodig hebt en het ligt eraan of je het velletje eraan wilt hebben of niet. Gr. Linda
Heerlijk! Helaas kan ik geen uien en knoflook eten momenteel…ik ga eens kijken of ik er een goede smaak aan krijg als ik ze alleen fruit en de olie daarvan door de saus doe..
Als je het zachtjes op het vuur laat pruttelen? Ook 1,5 u? Mag het anders ook in een ovenvaste schaal?
Ik heb mager gehakt gebruikt en spekblokjes in plaats van pancetta. Mijn saus is erg vochtig. Kan het liggen aan de ingrediënten die ik gebruik en heb je hier tips voor? Hoor het graag.
Hi, jammer dat ik niet even met je mee in de pan kan kijken he. Ik heb nl geen idee of je verder het recept hebt opgevolgd. Bij mij is de saus nl altijd dik. Een volgende keer zou je de saus nog even kunnen inkoken zonder deksel op de pan. Ik hoor het graag. Linda
Hi Wies, ik heb nog even nagedacht. Heb je toevallig tomatenblokjes gebruikt ipv gepelde tomaten? Dat zou een verklaring kunnen zijn. Gr. Linda
Super gelukt. Héérlijke saus! Maar natuurlijk geen bolognese variant zonder toevoeging van een flinke scheut rode wijn…..
Echt een top recept! Iedereen vindt het lekker 🙂
Kids (5 en 7) ook altijd heerlijk bordjes leeg wanneer ik jouw recept op tafel zet.
Dank je wel voor deze topper!!! :-))
Hallo Linda,
Een heerlijke saus! Maar ik vond dat het in de oven wat ‘te hard’ was gegaan. Teveel ingedikt. Vandaag maak ik hem weer en probeer dan de gietijzeren pa 1,5 uur op een sudderpitje te laten staan. Je hoort nog van het resultaat.
Hartelijke groet,
Wilm
Heb de saus gemaakt maar valt mij eerlijk gezegd beet je tegen. De zon gedroogde tomaatjes smaak is namelijk heel erg sterk. Het had voor mij iets kruidenier gemogen terwijl ik al wat meer Italiaanse kruiden heb toegevoegd. Misschien mis ik ook iets zoets??? Of heb ikniets verkeerds gedaan????
Hi Sandra, jammer dat de saus niet helemaal aan je verwachting voldeed. Misschien kun je de volgende de helft van de zongedroogde tomaatjes gebruiken? Heb je verder het recept precies opgevolgd, want ik doe er geen Italiaanse kruiden in maar oregano? Dat geeft naar mijn idee meer smaak af. Laat het even weten, dan denk ik met je mee. En het zou ook kunnen dat deze saus niks voor je is. Hoop ik niet eigenlijk want ik heb er al zoveel mensen blij mee gemaakt. Zowel op de site als mijn hele vriendenkring. Gr. Linda
Hoi Linda,
Vandaag dit recept gemaakt en we hebben er heerlijk van gesmuld. Maar we vonden het toch wat zurig. Is dat normaal?
Hi, dit is voor het eerst dat ik deze opmerking krijg. Ik vermoed dat het zuurtje door de tomaten komt. Misschien een ander merk passata gebruiken? De ene fles is namelijk de andere niet. Gr. Linda
Hi Linda,
Vandaag de saus gemaakt.
Ik vond het heerlijk.
Het overige gaat idd de vriezer in.
Door het zoeken naar pasta saus ben ik op je site gekomen. Ben er heel erg blij mee. Ziet er goed uit!!!
Bedankt
Gr Ingrid
Hi Ingrid,
Wat leuk om te horen! Dank je wel.
Ik ben m nu voor tweede keer aan t maken. De pan staat nu in de oven. Wat een super lekker recept. Hier mooperde ze altijd op bolgnesesaus omdat t te tomaterig was en dat vonden ze niet lekker. Maar deze is top!
Hallo Linda,
Hartelijk dank voor je mooie site van een bijna ex-“pakjeskoker”.
Ik weet dat je vooral moet durven, maar het is zo jammer als je door je slechte kruidenkennis 2,5 kilo gehakt verknoeit (3x recept).
Mijn vraag is: mag je ook 1/2 oregano en 1/2 Italiaanse kruidenmix gebruiken?
En wordt het netzo lekker als je veel groenten zoals wortels, bleekselderij, paprika en courgette toevoegt? Of is dan de balans weg en het gerecht verpest? En maakt het veel verschil als ik deze keer de dure pancetta vervang door een blok gerookt ontbijtspek?
Ik heb je saus al een keer gemaakt maar dan de oregano( ik durfde niet) vervangen door Italiaanse kruiden en een zak Italiaanse roerbakgroentes toegevoegd en dat was heerlijk
En ik heb de saus een keer gemaakt als boven + wortel en bleekselderij, ook heerlijk..
Daarom wil ik nu een grote batch maken, maar dan met oregano. Half oregano, half Italiaanse kruiden.
En gerookte ontbijtspek i.p.v. pancetta. Is dat ook ok?
Domme vragen bestaan toch niet? :p
Hi Martine, dank voor al je vragen. Wat mij betreft kun je alle aanpassingen doorvoeren die je wilt, want dat is juist zo leuk aan koken. Geef je eigen draai aan een recept. Alleen weet ik niet hoe de smaak is als je ineens veel groente aan toevoegt omdat het huidige recept meer een tomatensaus met gehakt is. Daarbij gebruik ik normaal een paar plakjes pancetta (vleeswaren) en met een blok gerookt ontbijtspek voeg je in verhouding meer vlees toe. Mijn advies is om altijd vers gekocht gehakt te nemen en niet uit de vriezer om het vervolgens weer in te vriezen. Gr. Linda
Mag je het gerecht nogmaals invriezen als je eerder ingevroren gehakt gebruikt?
Vanavond eindelijk gemaakt. Hij is heerlijk, wordt toegevoegd aan mijn favoriete recepten. Dank je wel
Hoi Linda,
Mag ik vragen welke passata je gebruik, zitten hier kruiden in?
Of kun je ook gezeefde tomaten i.p.v. passata nemen?
Groet, Monique
Hi, ik gebruik vaak een fles passata van AH bio. Er zitten nl al genoeg gezeefde tomaten in blik in. En het maakt natuurlijk niet uit als je kiest voor een fles met extra kruiden. Lijkt mij ook lekker.
Hoi Linda, de pan staat nu op en dit ruikt al heerlijk!!
Ik wilde even inhaken op de “zurige” smaak die ik net las…… ik heb in het verleden vaak deze zurige smaak gehad als ik een blik GEPELDE tomaten gebruikte voor mijn lasagna. Maar het blik tomatenBLOKJES is wat zoeter! 🙂
Bedankt voor het delen van dit recept!
Groet,
Roos
Hoi Linda, in het verleden heb ik dit recept succesvol gemaakt. Ik heb sinds kort een slowcooker en het lijkt mij ook een ideaal gerecht voor mijn crockpot. Denk je dat dit kan? Groet, Noëlle
Natuurlijk, het lijkt mij geen enkel probleem. Laat je weten hoe het smaakte? Gr. Linda
Ik heb de saus ook gemaakt. Terwijl de jongste verschrikt vroeg.. zitten er tomaten in (ja dus) vond hij het toch heel lekker. Ik heb precies het recept gevolgd, ook de bio passata van de appie gebruikt, de variant met kruiden. De rode peper kon ik de volgende keer achterwege laten van 2 van de 3 kids.
Maar verder waar normaal gesproken de ketchupfles nog wordt gebruikt bij de saus die ik normaal maak.. bleef deze nu in de koelkast 🙂
Had alleen gehoopt er 3x van kunnen gaan eten, dat wordt 2x wat positief is met ik als volwassene en 3 al wat oudere kinderen.
Hi Inge, wat heerlijk zeg en zelf de ketchup bleef in de koelkast. Fijn! De saus is vrij machtig vind ik, maar het is lastig om niet te veel op te scheppen (weet ik uit ervaring). Groeten, Linda
Heb de ingevroren saus vandaag gebruikt voor de spaghetti van vandaag. Doe het normaal nooit (blijft vaak niks over) maar wat een uitkomst om veel saus te maken en hij smaakt nu zelfs nog lekkerder dan de eerste keer!
Hi Inge, klopt! Fijn om te horen dat het jullie zo goed gesmaakt heeft. Gr. Linda
Om t wat milder v smaak te maken, voeg ik soms een scheutje kookroom toe. Anders vinden ze t hier wat te tomaterig smaken, te scherp. Vanavond komt een goede vriendin eten en ik ga dit dan al overdag maken, zodat ik niet zo lang in de keuken hoef als ze er is.
Hmm, klinkt goed Femke. Gr. Linda
Wat klinkt dit heerlijk! Vraagje: moet je de gram gepelde tomaten met sap en al in de pan gooien of alleen de tomaten zelf?
Hi, je mag het hele blik in de pan gooien.
smaakt de saus erg anders na 1,5 uur of kan ik tijdens een kookworkshop met een half uur oven tijd ook een heerlijke saus maken?
Hi Emma, ik heb dit niet eerder uitgeprobeerd. Het idee is dat de saus stooft gedurende 1,5 uur. Ik vrees dus niet dat je hetzelfde effect krijgt.