Tips voor het maken van een weekmenu

Sinds enige tijd maak ik gebruik van een weekmenu. Ik heb mij er jaren tegen verzet. Inmiddels ben ik om want het maken van een weekmenu heeft veel voordelen. Het geeft mij in ieder geval veel rust en duidelijk. Vandaag vertel ik je hoe ik dit doe.

Tips voor het maken van een weekmenu

1. Vaste dag in de week

Neem een vast moment in de week waarop je het weekmenu bedenkt. Het liefst natuurlijk vlak voordat je boodschappen doet of weet hoe de week eruit. Bepaal zelf of je voor een hele week een menu maakt of voor 3, 4 of 5 dagen. Persoonlijk vind ik het fijn om voor 4 tot 5 dagen vooruit te werken. Kijk dus wat bij je past.

2. Agenda erbij

Pak de agenda erbij en kijk – in mijn geval – of het gezin elke avond compleet is of niet. Hoe vaak ik al niet voor 4 personen kookte terwijl er maar 3 mee aten. Zo gooi je ook minder eten weg. Houd ook rekening met sportavonden en andere afspraken. Plan juist op die avonden makkelijke en snelle maaltijden of haal iets uit de vriezer.

3. Check de voorraad

Bekijk eerst wat je nog in huis hebt. Mijn moeder haalt letterlijk elke week de koelkast leeg (en haalt er een doekje doorheen, maar dat vind ik een brug te ver hoor). Zo weet ze precies wat er nog in huis is. Ik denk dit altijd uit mijn hoofd te weten, maar dat is dus niet zo. Schrijf het desnoods op en verzin er een gerecht omheen.

Kijk ook eens kritisch naar de voorraadkast en open verpakkingen. Hoe lang staat het allemaal al open? Welke producten zitten dicht tegen de houdbaarheidsdatum aan? Maak deze eerst eens op voordat je iets nieuws koopt.

biologische producten voorraadkast

4. Vaste indeling / nieuwe rituelen

Mocht je het lastig vinden om een weekmenu te verzinnen, dan kun je ook een vaste indeling maken. Van een standaard vis dag, pasta dag of een aardappelen-groente-vlees dag. Zo maak je het jezelf makkelijker en hoef je niet het hele wiel elke week opnieuw uit te vinden. Of las een vaste dag in zonder menu en kijk welke kliekjes er nog over zijn.

5. Maak een receptenboek (bewaar je weekmenu’s)

Bewaar je weekmenu’s zo heb je altijd weer inspiratie voor een volgende week. Daarbij adviseer ik je om 1 dag in de week iets nieuws uit te proberen. Natuurlijk op een dag dat je wat meer tijd hebt. Pak de bladen van de supermarkten erbij, check mijn receptenindex of pak weer eens een kookboek uit de kast. Zet je aanpassingen erop en verzamel de succes recepten in een map of op je pc of hoe dan ook. Tijdens inspiratieloze momenten kun je hier op terugvallen. Ik heb nog een recepten map uit het tijdperk van voor het bloggen en ik kijk hier nog steeds wel eens in.

6. Pak de supermarkt folders erbij

Voor een budget vriendelijk weekmenu kun je de (vers) aanbiedingen in de gaten houden. Dit is handig voor een standaard aardappel, groente vlees maaltijden zijn of het geeft je inspiratie om een succes recept weer eens op tafel te zetten. Enne, plan de verse kwetsbare groente aan het begin van je menu, zodat je niet na 5 dagen een verlepte krop sla uit de koelkast haalt en je uiteindelijk opnieuw boodschappen mag doen.

Maken van een weekmenu

7. Maak een boodschappenlijstje

Vervolgens is het tijd voor de boodschappenlijst om de ingrediënten erbij te kopen. Hang of leg het weekmenu op een handige zichtbare plek in de keuken. Op mijn weekmenu zet ik ook altijd erbij wat ik uit de vriezer (vlees of vis) moet halen.

Kun je nog wat hulp gebruik om een weekmenu te maken? Zoek je inspiratie voor recepten? Inmiddels heb ik al een paar weekmenu’s gemaakt. Kijk anders even bij de eerder verschenen weekmenu’s.

 

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.