• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Tips voor het maken van een weekmenu

Maken van een weekmenu

januari 22, 2017 door Linda 2 Reacties

Sinds enige tijd maak ik gebruik van een weekmenu. Ik heb mij er jaren tegen verzet. Inmiddels ben ik om want het maken van een weekmenu heeft veel voordelen. Het geeft mij in ieder geval veel rust en duidelijk. Vandaag vertel ik je hoe ik dit doe.

Tips voor het maken van een weekmenu

1. Vaste dag in de week

Neem een vast moment in de week waarop je het weekmenu bedenkt. Het liefst natuurlijk vlak voordat je boodschappen doet of weet hoe de week eruit. Bepaal zelf of je voor een hele week een menu maakt of voor 3, 4 of 5 dagen. Persoonlijk vind ik het fijn om voor 4 tot 5 dagen vooruit te werken. Kijk dus wat bij je past.

2. Agenda erbij

Pak de agenda erbij en kijk – in mijn geval – of het gezin elke avond compleet is of niet. Hoe vaak ik al niet voor 4 personen kookte terwijl er maar 3 mee aten. Zo gooi je ook minder eten weg. Houd ook rekening met sportavonden en andere afspraken. Plan juist op die avonden makkelijke en snelle maaltijden of haal iets uit de vriezer.

3. Check de voorraad

Bekijk eerst wat je nog in huis hebt. Mijn moeder haalt letterlijk elke week de koelkast leeg (en haalt er een doekje doorheen, maar dat vind ik een brug te ver hoor). Zo weet ze precies wat er nog in huis is. Ik denk dit altijd uit mijn hoofd te weten, maar dat is dus niet zo. Schrijf het desnoods op en verzin er een gerecht omheen.

Kijk ook eens kritisch naar de voorraadkast en open verpakkingen. Hoe lang staat het allemaal al open? Welke producten zitten dicht tegen de houdbaarheidsdatum aan? Maak deze eerst eens op voordat je iets nieuws koopt.

biologische producten voorraadkast

4. Vaste indeling / nieuwe rituelen

Mocht je het lastig vinden om een weekmenu te verzinnen, dan kun je ook een vaste indeling maken. Van een standaard vis dag, pasta dag of een aardappelen-groente-vlees dag. Zo maak je het jezelf makkelijker en hoef je niet het hele wiel elke week opnieuw uit te vinden. Of las een vaste dag in zonder menu en kijk welke kliekjes er nog over zijn.

5. Maak een receptenboek (bewaar je weekmenu’s)

Bewaar je weekmenu’s zo heb je altijd weer inspiratie voor een volgende week. Daarbij adviseer ik je om 1 dag in de week iets nieuws uit te proberen. Natuurlijk op een dag dat je wat meer tijd hebt. Pak de bladen van de supermarkten erbij, check mijn receptenindex of pak weer eens een kookboek uit de kast. Zet je aanpassingen erop en verzamel de succes recepten in een map of op je pc of hoe dan ook. Tijdens inspiratieloze momenten kun je hier op terugvallen. Ik heb nog een recepten map uit het tijdperk van voor het bloggen en ik kijk hier nog steeds wel eens in.

6. Pak de supermarkt folders erbij

Voor een budget vriendelijk weekmenu kun je de (vers) aanbiedingen in de gaten houden. Dit is handig voor een standaard aardappel, groente vlees maaltijden zijn of het geeft je inspiratie om een succes recept weer eens op tafel te zetten. Enne, plan de verse kwetsbare groente aan het begin van je menu, zodat je niet na 5 dagen een verlepte krop sla uit de koelkast haalt en je uiteindelijk opnieuw boodschappen mag doen.

Maken van een weekmenu

7. Maak een boodschappenlijstje

Vervolgens is het tijd voor de boodschappenlijst om de ingrediënten erbij te kopen. Hang of leg het weekmenu op een handige zichtbare plek in de keuken. Op mijn weekmenu zet ik ook altijd erbij wat ik uit de vriezer (vlees of vis) moet halen.

Kun je nog wat hulp gebruik om een weekmenu te maken? Zoek je inspiratie voor recepten? Inmiddels heb ik al een paar weekmenu’s gemaakt. Kijk anders even bij de eerder verschenen weekmenu’s.

Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+

Categorie: Algemene tips, INSPIRATIE, Weekmenu Tags: hoe maak je een weekmenu, meal planning

Lees Interacties

Reacties

  1. Aleid de Jong zegt

    februari 23, 2019 om 4:49 pm

    superleuk Linda! Ik maak elke maandagmorgen een weekmenu én een boodschappenlijst, want hier zijn geen winkels om de hoek (we wonen in Noorwegen en erg afgelegen, dus vaker dan eens per week boodschapen doen kan niet). Ik ga een paar van jouw tips invoegen, vooral dat bewaren van de weekmenu’s, had ik niet aan gedacht maar is zeker handig.
    Ga zo door!
    Aleid de Jong

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 11, 2019 om 2:56 pm

      Goed om te horen Aleid. Gr. Linda

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 257

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Weekmenu wat eten we vandaag 257 Weekmenu makkelijke recepten 257
  • Pasta met tonijn Pasta met tonijn
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • zelf ijsthee maken Zelf ijsthee maken
  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl