De havermoutbroodjes, ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Naast het basis recept voor havermoutbroodjes staan ook de kaas uien broodjes, caprese broodjes en een courgette variant online. Allemaal hartige smaken, want daar ligt mijn voorkeur. Totdat ik voor de zoveelste keer zoete havermoutbroodjes van één mijn lezers voorbij zag komen op Instagram. Ach, het proberen waard. De ingrediënten had ik toch al in huis.Van dit soort recepten, krijg ik altijd een brede smile op mijn gezicht. Ik vind het altijd te gek om even te “winkelen” in mijn eigen voorraad. De één is blij met een lipstick stash, de ander met goed gevulde keukenkastjes. Herkenbaar?
De basis van deze havermoutbroodjes is bekend: havermout, eieren en zuivel. Mijn koelkast puilt uit van de kwark tegenwoordig dus die keuze is snel gemaakt. De vanille variant zorgt voor een lekker zoetjes, samen met de rozijnen en kaneel.
Dit bak recept is ideaal voor de zondagochtend. Je bent net zo lang bezig met de ingrediënten zoeken als de bereiding. Helemaal als je alles in de blender gooit. Binnen 20 minuten kun je aanvallen op de zelfgemaakte broodjes.
De smaak van de zoete havermoutbroodjes, doet denken aan een krentenbol. Daar lijkt dit brood nog het meeste op. Een volgende keer, zal ik meer rozijnen toevoegen om die smaak nog meer te evenaren.
Als topping is een plak kaas lekker of een abrikozen crème. Dit klink ingewikkeld, maar is niet meer dan zuivelspread met jam. Bewaar de zoete havermoutbroodjes in de koelkast en verwarm ze de volgende dag even kort in de oven! Mijn kinderen hebben er de volgende ochtend van gesmuld.
Zoete havermoutbroodjes
recept voor 4 stuks
- 100 gram havermout
- 100 gram magere vanille kwark
- 2 eieren
- 1 eetlepel rozijnen
- 1 theelepel kaneel
topping
- 2 eetlepels zuivelspread
- 2 theelepels jam (abrikozen)
Stappen om zoete havermoutbroodjes te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de havermout, kwark en eieren in de blender of hakmolen van de staafmixer en maal tot een egale massa.
- Roer de rozijnen en kaneel erdoor.
- Giet het beslag in rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak in 15-20 minuten gaar in de oven.
- De zoete havermoutbroodjes zijn heerlijk met een lik roomboter of een abrikozen crème. Dit maak je eenvoudig door de zuivelspread met de jam te mengen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Dit lijkt me heel lekker, en zo makkelijk te maken!
Hihi ik dacht die maak ik ff snel. Eerste keer: eieren vergeten. Tweede keer: kaneel vergeten.
Smaakt alletwee toch heerlijk hoor ?
Hi Rachel, nou gelukkig maar! Gr. Linda
Supersnel om te maken en lekker :) Hoe lang zou ik deze kunnen bewaren, mijn eerste 4 koekjes hebben wel geen 24 uur overleefd :p Zo lekker!
Hi Tiffany, leuk jij hebt er koekjes van gemaakt. Je kunt ze ook invriezen…. dan eet je ze niet direct allemaal op…
Wat grappig, lijkt heel erg op mijn havermoutpannenkoekjes. Dit lijkt me ook erg lekker om een keer te proberen.
Heb ze meteen gemaakt Linda…ze smaken heerlijk. Ik denk dat je er eindeloos mee kan variëren. Volgende keer doe ik er wat meer rozijnen in…vind ik gewoon lekker??. Succes verder…ik blijf je volgen…
Hi Ankie, zo jij was er snel bij. Goed om te horen zeg. Dit soort reacties maakt mij altijd zo blij. Gr. Linda
Lekker hoor, maakte ze in een muffinvorm. Ga ze ook een keer met iets hartigs proberen te maken. Met courgette, kaas zongedroogde tomaatjes?
Hmm, dat klinkt ook goed.
Ze waren lekker maar wel erg zwaar en snel droog. Dus inderdaad maar 4 tegelijk maken is een goeie..
Bedankt voor het delen.
Groetjes
Hi Laura,
Als je ze te machtig vind, kun je er ook proberen om er 6 broodjes uit te halen ipv 4. Dan maak je ze gewoon iets kleiner.