Lunchtime! Ken je de havermoutbroodjes nog van een paar weken geleden? Deze super eenvoudige zelfgemaakte broodjes staan centraal in dit recept: havermoutbroodjes met courgette en geitenkaas. Lente op je bord!
De broodjes zijn niet alleen op de site een grote hit, ook thuis zijn ze goed ontvangen. Vervolgens ben ik er ook mee gaan experimenteren door de havermout te vervangen door spelt in de pita pizza’s. Binnenkort deel ik een variant direct uit de pan. Voor vandaag beleg ik de havermoutbroodjes met groente. Bij elke lunch eet ik groenvoer. Ik ben gek op de smaken hiervan en het vult zo goed.
Courgette en geitenkaas zijn boezemvrienden. Die smaken passen perfect bij elkaar. De courgette wordt gemarineerd in citroen en olijfolie. Wauw, te gek zeg. De citroen maakt de gehele combinatie lekker fris. Hopelijk heb je ook nog wat munt in huis. Dat maakt het helemaal af. Nog even een tip, koop een muntplant en zet dit buiten in een mand of op het balkon. Dit kruid groeit in de mand nog flink door. Zo heb je er de hele zomer plezier van. Ik vind die flowpacks uit de supermarkt namelijk veel te duur. Voor de prijs van 1 tot 2 flowpacks heb je al een plantje bij het tuincentrum.
Havermoutbroodjes met courgette
recep voor 4 stuks:
Beleg
- 1/2 courgette
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- snufje zout en paper
- 4 eetlepels zachte smeerbare geitenkaas
- Optioneel: paar blaadjes gescheurde munt
Havermoutbroodjes
- 100 gram havermout (of havervlokken of speltvlokken)
- 100 gram Griekse yoghurt (of normale yoghurt of kwark)
- 2 eieren
- snufje peper en zout
Stappen om havermoutbroodjes met courgette te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de courgette met een mandoline voorzichtig in dunne plakken of gebruik een kaasschaaf. Snijd elke plak nog in drieën, dat serveert en eet simpeler.
- Maak een dressing van de olie, citroensap en rasp met het zout en peper. Leg de courgette erin en hussel goed door elkaar. Strooi de munt er optioneel over heen. Zet weg in de koeling. Mocht je meer tijd hebben voor het marineren, dan is dat altijd fijn.
- Maal de havermout in een koffiemolentje of blender tot meel.
- Meng het meel, yoghurt en eieren goed door elkaar met een garde. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Giet het (vloeibare) beslag in rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zet 20 – 22 minuten in de oven en check of ze gaar zijn.
- Besmeer elk havermoutbroodje met een flinke lepel geitenkaas en verdeel de courgette linten erover. Strooi eventueel een paar blaadjes munt erop.
Tip: je kunt de volgorde van de bereiding ook omwisselen en het marineren achterwege laten.
Mmmm, misschien iets voor mijn dochter, die is gek op alles met havermout!
Lekker recept, ik heb het met geitenyoghurt gemaakt omdat ik alleen maar van geit en schaap mag.
Perfect, dat kan natuurlijk ook.
hmm experiment, ik blijk geen kwark of yoghurt meer in huis te hebben en wel een bakje geitensmeerkaas, ben benieuwd of het lukt…
Hi, En ik ben zo benieuwd of het gewerkt heeft. Gr. Linda
Klinkt goed. Hoelang blijven de broodjes lekker en kan ik ze eventueel invriezen?
Hi Murielle, ik zou ze maximaal nog 1 dag bewaren. En invriezen lijkt mij niet zo lekker ivm de yoghurt in het recept.