Hebben jullie ook zo’n zin in deze zomer? Terwijl wij geen spannende plannen hebben dit jaar (bye bye droomreis naar Maleisië) en slechts 1 weekje op vakantie gaan. We creëren het vakantiegevoel in eigen tuin en land. De barbecue zal overuren draaien.Zelf barbecuesaus maken stond altijd nog op mijn wishlist en dat kan ik nu afstrepen.
Een paar maanden geleden heb ik pulled chicken uit de oven bereid met een zelfgemaakte barbecuesaus. Wat een verrassend lekker en makkelijk recept is dit! De basis van deze bbq saus heb ik gebruikt om een lekker flesje saus mee te vullen. Maak bij je eerst volgende barbecue avond de barbecuesaus zelf. Een zelfgemaakte saus vind ik vaak nog lekkerder en je weet ook nog eens wat je eet. Mijn favoriete gerookte paprika poeder is La Chinata HOT. Dit maakt de saus lekker pittig.
Zelf barbecuesaus maken is een fluitje van een cent. Maak de saus een paar dagen voor de barbecue, zo staat je portie alvast klaar in de koelkast. De saus is een paar weken houdbaar en je kunt ook een gedeelte invriezen. Vul een ijsklonthouder om de barbecuesaus in porties te bewaren.
Binnenkort heb je de bbq saus trouwens nodig voor een heerlijk vegetarisch barbecue recept!
Zelf barbecuesaus maken
voor 1 flesje
- 1 ui
- 1 eetlepel olie
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel gerookte paprika poeder (La Chinata HOT)
- 3 blikjes (210 gram) tomatenpuree
- 2 eetlepels appel azijn*
- 3 eetlepels honing
- 100 ml water
- vers gemalen peper en zout naar smaak
- extra nodig: gesteriliseerd potje of flesje
*appel azijn is iets milder en zoeter dan normale azijn. Mocht je liever gewone azijn gebruiken, voeg dan meer honing toe naar smaak
Hoe maak je zelf barbecuesaus?
- Snijd een ui in klein stukjes. Verwarm een kleine koekenpan met de olie en bak de ui in 10 minuten op medium hoog vuur glazig.
- Pers het teentje knoflook uit en roer dit met de gerookte paprika door de gebakken uitjes en bak 1 minuutje mee.
- Voeg de tomatenpuree, azijn, honing en het water toe. Breng aan de kook en laat 5 – 10 minuten zachtjes pruttelen en blijf regelmatig roeren. Houd er rekening mee, dat de saus indikt tijdens het afkoelen. Voeg gerust nog een paar lepels water toe.
- Breng de barbecue saus op smaak met een snufje peper en zout. Proef de saus en bepaal of het zoeter mag, voeg dan meer honing toe of zuurder door extra azijn toe te voegen.
- Giet de saus in een gesteriliseerde pot of fles en bewaar in de koelkast. De saus is een paar weken houdbaar. Je zou de helft trouwens ook kunnen invriezen.
Zin in nog meer lekkere recepten voor de barbecue? Download dan nu het gratis E-book barbecue recepten.
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Recept: Linda Foto credits: My Lucie