Mijn blog is voor mij één groot kookavontuur. Wij eten bijna geen avond meer hetzelfde en ik probeer steeds meer nieuwe recepten uit. Over zelf mosterd maken, dacht ik altijd heel ingewikkeld. Zoals met meer recepten die eigenlijk niks voorstellen.
Bij het zelfgemaakte mosterd maken heb je alleen wat geduld nodig. De mosterd zaden moeten eerst weken in azijn. Een rondje Google leert mij dat je of witte wijn azijn of appel cider azijn kunt gebruiken. Ik heb gekozen voor de appel cider azijn vanwege de fruitige smaak.
De volgende dag kun je aan de slag met zelf mosterd maken. Wel één waarschuwing vooraf. De net gemaakte mosterd kun je beter nog niet proeven. De saus heeft even tijd nodig om te rijpen. Ik kon het natuurlijk niet laten om wel te doen en dat is geen aanrader. Ik proef het nu 1 uur later nog steeds.
Onderstaand is in ieder geval een basis mosterd. Ik ben dol op mosterd en heb vaak 3 soorten in de koelkast staan. Zo heb ik een grof pittige variant en een honing mosterd op voorraad. Onderaan de blog geef ik je suggesties voor extra smaken. Mosterd is werkelijk overal lekker bij. Bij een stukje kaas uit het vuistje. De mosterd is een essentiële smaakmaker bij de crostini met rauwe ham, in een dressing voor een gezonde lunchsalade en als marinade voor vlees. Ik ben benieuwd waar jullie mosterd voor gebruiken.
Welke saus zal ik een volgende keer eens maken? Na de mayonaise en mosterd is de ketchup aan de beurt. Wat vinden jullie daarvan?
Zelf mosterd maken
Ingrediënten
- 55 gram geel mosterdzaad
- 150 ml cider appel azijn of witte wijn azijn
- 1 theelepel kurkuma
- snuf zeezout
- 2 theelepels palmsuiker of andere suiker zoals honing naar behoefte
- 3 eetlepels water
Bereiding
- Week het mosterdzaad en de azijn een nachtje op het aanrecht.
- Roer de kurkuma, zeezout, palmsuiker en eventueel wat water door het geweekte mosterdzaad. Bij mij was de zelfgemaakte mosterd nog te dik en 3 eetlepels water deed wonderen. Maal in de keukenmachine, blender of hakmolen van de staafmixer in een paar minuten tot de gewenste dikte. Ik houd van grof zoals je ziet.
- Giet in een schoon glazen potje en laat eerst 3 dagen rijpen buiten de koeling. Proef daarna, voeg eventueel extra smaakmakers of zoetigheid toe en zet in de koelkast.
Linda’s Tips
- Tip: nu heb je een basis mosterd waarmee je kunt variëren. Houd je meer van een zoetere honing mosterd? Vervang de palmsuiker door de honing en voeg gerust wat meer toe en ook een snuf kaneel. Voor extra pit is cayenne peper lekker. Ook fijn is een gember (gedroogd of vers).