• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • PASEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • PASEN 2021
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Zelf mosterd maken

zelf mosterd maken

april 28, 2016 door Linda 18 Reacties

Mijn blog is voor mij één groot kookavontuur. Wij eten bijna geen avond meer hetzelfde en ik probeer steeds meer nieuwe recepten uit. Over zelf mosterd maken, dacht ik altijd heel ingewikkeld. Zoals met meer recepten die eigenlijk niks voorstellen.

Bij het zelfgemaakte mosterd maken heb je alleen wat geduld nodig. De mosterd zaden moeten eerst weken in azijn. Een rondje Google leert mij dat je of witte wijn azijn of appel cider azijn kunt gebruiken. Ik heb gekozen voor de appel cider azijn vanwege de fruitige smaak.

De volgende dag kun je aan de slag met zelf mosterd maken. Wel één waarschuwing vooraf. De net gemaakte mosterd kun je beter nog niet proeven. De saus heeft even tijd nodig om te rijpen. Ik kon het natuurlijk niet laten om wel te doen en dat is geen aanrader. Ik proef het nu 1 uur later nog steeds.

zelf mosterd maken

Onderstaand is in ieder geval een basis mosterd. Ik ben dol op mosterd en heb vaak 3 soorten in de koelkast staan. Zo heb ik een grof pittige variant en een honing mosterd op voorraad. Onderaan de blog geef ik je suggesties voor extra smaken. Mosterd is werkelijk overal lekker bij. Bij een stukje kaas uit het vuistje. De mosterd is een essentiële smaakmaker bij de crostini met rauwe ham, in een dressing voor een gezonde lunchsalade en als marinade voor vlees. Ik ben benieuwd waar jullie mosterd voor gebruiken.

Welke saus zal ik een volgende keer eens maken? Na de mayonaise en mosterd is de ketchup aan de beurt. Wat vinden jullie daarvan?

Zelf mosterd maken

voor 1 potjes (+/- 200 ml)

  • 55 gram geel mosterdzaad
  • 150 ml cider appel azijn (of witte wijn azijn)
  • 1 theelepel kurkuma
  • snuf zeezout
  • 2 theelepels palmsuiker (of andere suiker zoals honing naar behoefte)
  • 3 eetlepels water

Hoe maak je het klaar:

  1. Week het mosterdzaad en de azijn een nachtje op het aanrecht.
  2. Roer de kurkuma, zeezout, palmsuiker en eventueel wat water door het geweekte mosterdzaad. Bij mij was de zelfgemaakte mosterd nog te dik en 3 eetlepels water deed wonderen. Maal in de keukenmachine, blender of hakmolen van de staafmixer in een paar minuten tot de gewenste dikte. Ik houd van grof zoals je ziet.
  3. Giet in een schoon glazen potje en laat eerst 3 dagen rijpen buiten de koeling. Proef daarna, voeg eventueel extra smaakmakers of zoetigheid toe en zet in de koelkast.

Tip: nu heb je een basis mosterd waarmee je kunt variëren. Houd je meer van een zoetere honing mosterd? Vervang de palmsuiker door de honing en voeg gerust wat meer toe en ook een snuf kaneel. Voor extra pit is cayenne peper lekker. Ook fijn is een gember (gedroogd of vers).

zelf mosterd maken

Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+

Categorie: BARBECUE RECEPTEN, SNACK Tags: zelf maken, zelf maken recepten, zelf sauzen maken

Lees Interacties

Reacties

  1. Anne zegt

    april 28, 2016 om 7:49 am

    Oh dat is helemaal niet moeilijk en het ziet er heel leuk uit!

    Beantwoorden
  2. Liesbeth zegt

    april 28, 2016 om 8:25 am

    Klinkt leuk om te maken! Hoe lang is de mosterd houdbaar?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      april 28, 2016 om 11:08 am

      Toch zeker een maand en ik verwacht door de azijn zelfs nog langer. Ik ben het zelf ook aan het uitproberen.

      Beantwoorden
  3. Nicky zegt

    mei 1, 2016 om 12:27 pm

    Ik heb m ook gemaakt afgelopen week! Lekker! ?Wat ik de volgende x ga proberen, is dat ik een klein beetje mosterdzaadjes niet mee-pureer, maar er later doorheen doe. Ik hou van een smeuïge mosterd, mét zaadjes er in.. Kijken of dat wat word! Bedankt voor je uitleg in ieder geval! ?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 2, 2016 om 7:46 am

      Leuk Nicky, goed om te horen. Stuur jij eens een foto van het potje? Neem ik je mee in de lezersfoto’s. Gr. Linda

      Beantwoorden
  4. Helinda zegt

    december 21, 2016 om 12:55 pm

    Hoi hij staat nu 1 dag in de koelkast heb net met een lepeltje geproefd maar smaakt erg naar azijn klopt dit ? Ik heb volgens mij alles volgens recept gedaan.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      december 22, 2016 om 9:16 am

      Hmm, geen idee hoe dit kan. Kijk over 2 dagen nog even en laat je het mij dan weten? Gr. Linda

      Beantwoorden
  5. Nienke Verheij zegt

    januari 16, 2018 om 6:46 pm

    Denk je dat ik de azijn ook kan vervangen door citroensap? Door sulfiet allergie mag ik geen azijn en dus geen kant en klare mosterd meer maar zou hier heel blij van worden

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      januari 17, 2018 om 9:20 am

      Hi Nienke, je kunt ook mosterd maken met citroensap. Ik weet dan alleen niet wat de verhouding precies moet zijn. Maar ik stuur je even een ander recept hiervoor toe. Gr. Linda

      Beantwoorden
      • Anja zegt

        december 18, 2020 om 11:53 pm

        Ik ben heel benieuwd naar het recept met citroensap.

        Beantwoorden
  6. Agnes zegt

    augustus 27, 2018 om 11:55 am

    Ik vind de mosterd er nog wat “droog” uit zien….Ik heb de mosterdzaadjes een nacht laten weken en uit de azijn gehaald. De rest van het azijn heb ik niet toegevoegd wel wat water…of moest de azijn er allemaal bij?

    Groet, Agnes.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      augustus 31, 2018 om 6:08 pm

      Hi Agnes, het is wel de bedoeling om alle azijn toe te voegen. Dit is voor het weken van de zaadjes. Gr. Linda

      Beantwoorden
  7. Christjan zegt

    mei 3, 2019 om 12:54 pm

    Hoe lang kan ik deze mosterd bewaren??
    Hij is erg lekker moet ik zeggen?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 6, 2019 om 9:39 am

      Hi Christjan, door de azijn is de mosterd vrij lang houdbaar. Ik denk zeker wel een maand of 3. Als de mosterd niet meer goed ruikt, uitgedroogd, donker verkleurd of beschimmeld is mag je het weggooien. Gr. Linda

      Beantwoorden
  8. edmond zegt

    september 5, 2019 om 8:18 am

    al een tweede keer je mosterd gemaakt super ik zou er geen meer willen uit de winkel
    grtjs edmond

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      september 16, 2019 om 4:09 pm

      Dank Edmond, goed om te horen.

      Beantwoorden
      • edmond criel zegt

        september 16, 2019 om 5:44 pm

        dag linda, dat was weer eens een uitdaging je mosterd maken komt bij de vele dingen die ik al zelf maak we kopen bijna niks meer industrieel gemaakt ,zoals ham gekookt of gerookt ,zelf gehakt draaien en verwerken tot alle soorten worsten , alle soorten brood van zelf gemalen graan , artisanale gerookte zalm , ketchup,chokolade van de grondstof te beginnen tot afgewerkte pralines alles bio en zonder suiker zo je ziet ik hou me bezich we proberen gezond te leven we zijn weinig ziek
        smakelijke groeten edmond en christiane

        Beantwoorden
        • Linda zegt

          september 23, 2019 om 2:42 pm

          Hi Edmond, jullie zijn goed bezig zeg! Leuk dat je zo enthousiast bent.

          Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Pasen 2021

Pasen 2021

Vier Pasen met Linda

  • – Kwarkbolletjes
  • – 3x Aspergesoep
  • – Hartige taart met Boursin

Bietensalade met geitenkaas

bietensalade

Weekmenu 197 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Met de kabeljauw uit de oven Jamie Oliver style maak je heerlijke vispakketjes met tomaat, mozzarella en olijven die je kunt aanpassen per persoon. Kabeljauw uit de oven Jamie Oliver
  • verse loempia recepten 3 x spring roll recepten (verse loempia’s)
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken

Aanmelden nieuwsbrief

Gezonde en lekkere recepten

  • gezonde pannenkoeken recepten 10 gezonde pannenkoeken recepten
  • Chili con carne van Jamie Oliver Chili con carne van Jamie Oliver
  • Stoofpotje met gehakt en groente Stoofpotje met gehakt
  • Snelle pastasaus uit de blender. Binnen 5 minuten is deze basis pastasaus klaar, gemaakt met verse ingrediënten. Kijk snel op de blog voor het recept. Snelle pastasaus uit de blender
  • Kip cashew met broccoli is een Wereldgerecht dat je makkelijk zelf maakt en binnen 30 minuten op tafel staat. Het gerecht is smaakvol en boordevol groente. Kip cashew met broccoli (kip siam)

Instagram

lekkeretenmetlinda

Linda Peek
WEEKMENU ~ Aankomende week is het de Nationale Wee WEEKMENU ~ Aankomende week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Om die reden is het nieuwe weekmenu compleet vegetarisch. Nou houd ik echt van een lekker stukje vlees, maar dat hoeft niet elke dag. Daarom steun ik dan ook dit te gekke initiatief, dat vanaf maandag 8 maart start. Iedereen die zich inschrijft krijgt toegang tot het @weekzondervlees receptenboekje. Hierin vind je voor de hele week makkelijke vegetarische gerechten, van ontbijt tot diner!

Persoonlijk eet ik het liefst vegetarisch zonder vleesvervangers. Dat zie je ook terug in mijn vegetarische weekmenu. Ik geef je inspiratie om zelf vegetarische balletjes te maken met peulvruchten, geef je tips om tempeh op smaak te brengen en laat je kennismaken met pulled oats. Voor het weekend heb ik een heerlijke vegetarische amuse klaargezet. En zondag staat er een lekker toetjes voor Pasen op de planning. Langzaam start de inspiratie voor Pasen, vanaf eind volgende week ga ik "los". Maar eerst gaan we super lekker vegetarisch eten.

Swipe naar rechts voor de recepten. Check de recepten via de directe link in de bio of ga naar https://www.lekkeretenmetlinda.nl/weekmenu-makkelijke-recepten-198/

Vind je het lastig omlekkere vegetarische recepten te bedenken? Bewaar dit weekmenu dan ter inspiratie. Klik op het icoontje rechts en maak een nieuwe verzameling (Weekmenu)

#weekmenu #mealprep #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #winter #winterrecepten #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #vegetarisch #pasta #stamppot #lunchen #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten #weekzondervlees #vegetarischerecepten
RODE CURRY NOEDELSOEP ~ Het is weer eens tijd voor RODE CURRY NOEDELSOEP ~ Het is weer eens tijd voor een goed gevulde maaltijdsoep. Dit keer is het een rode curry noedelsoep boordevol groente. Het is een maaltijdsoep voor doordeweeks, want binnen 20-25 minuten staat deze Thaise rode curry soep op tafel.

Ik ben dol op de Thaise keuken. De basis van de rode curry noedelsoep bestaat uit rode curry pasta, noedels en kokosmelk. In mijn koelkast staat altijd een goed potje rode curry pasta om een gerecht mee op smaak te brengen. Daarbij vind ik noedels ideaal, want dit hoef je alleen even kort te koken of te wellen en dan zijn ze klaar voor gebruik. En met kokosmelk maak je elk gerecht lekker, wat mij betreft. 

De kids slurpen deze soep makkelijk naar binnen én zeuren zo niet over de broccoli die ik erin heb gedaan .....

Trek gekregen in deze makkelijke maaltijd? Check mijn bio voor het recept of https://www.lekkeretenmetlinda.nl/rode-curry-noedelsoep/

#lekker #lekkerkoken #heerlijketen #winter #winterrecepten #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkeretenmetlinda #soep #maaltijdsoep #noedels #noedelsoep #rodecurry
WEEKMENU ~ Weet jij al wat je wilt eten deze week? WEEKMENU ~ Weet jij al wat je wilt eten deze week? Ik heb weer een weekmenu met makkelijke recepten voor je klaargezet. Door het zalige weer van afgelopen week krijg ik helemaal zin in de lente en zomer tegelijk en dat kun je terug zien in de eetplanning van deze week.

Zo staat er een lente stamppot met bloemkool en rucola in het weekmenu. Met de kip siam waan je je even op vakantie in Thailand. We doen Mexico aan met de kip fajitas pasta en probeer ook de klassieke Italiaanse combinatie van tomaten, ricotta en spinazie eens uit.

Swipe naar rechts om de recepten te bekijken. Check de recepten via de directe link in de bio of ga naar https://www.lekkeretenmetlinda.nl/weekmenu-makkelijke-recepten-197/

Vind je het lastig om elke week weer te bedenken wat er op tafel moet komen? Bewaar dit weekmenu dan ter inspiratie. Klik op het icoontje rechts en maak een nieuwe verzameling (Weekmenu)

#weekmenu #mealprep #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #stamppot #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #vegetarisch #pasta #stamppot #lunchen #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten
KIP TANDOORI ~ Voor kip tandoori kun je natuurlijk KIP TANDOORI ~ Voor kip tandoori kun je natuurlijk een pak Knorr Wereldgerechten kopen of zelf maken. Een kant en klaar pak kip tandoori kopen is makkelijk, dat begrijp ik heel goed. Alleen is zelf kip tandoori maken zoveel lekkerder en eigenlijk heel makkelijk. Kijk maar mee, hoe ik dit doe.

De basis voor koken zonder pakjes en zakjes is een goede kruidenkast. Zo maak je makkelijk en snel je eigen kruidenmix. Voor de kip tandoori voeg je een aantal kruiden bij elkaar en vervolgens laat je de kip hierin marineren.

Zet de ingrediënten op je boodschappenlijst en maak dit recept. Sla het recept even op (druk op het vlaggetje rechtsonder), zodat je deze kip tandoori later makkelijk kunt terugvinden en zelf kunt maken.

Trek gekregen in deze makkelijke maaltijd? Check mijn bio voor het recept of https://www.lekkeretenmetlinda.nl/kip-tandoori-met-rijst-en-sperziebonen/

#lekker #lekkerkoken #heerlijketen #winter #winterrecepten #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkeretenmetlinda #kip #kiptandoori #tandoori #kokenzonderpakjesenzakjes #sperziebonen #wereldgerechten
Meer laden Volg mij op Instagram
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT