Mijn blog is voor mij één groot kookavontuur. Wij eten bijna geen avond meer hetzelfde en ik probeer steeds meer nieuwe recepten uit. Over zelf mosterd maken, dacht ik altijd heel ingewikkeld. Zoals met meer recepten die eigenlijk niks voorstellen.
Bij het zelfgemaakte mosterd maken heb je alleen wat geduld nodig. De mosterd zaden moeten eerst weken in azijn. Een rondje Google leert mij dat je of witte wijn azijn of appel cider azijn kunt gebruiken. Ik heb gekozen voor de appel cider azijn vanwege de fruitige smaak.
De volgende dag kun je aan de slag met zelf mosterd maken. Wel één waarschuwing vooraf. De net gemaakte mosterd kun je beter nog niet proeven. De saus heeft even tijd nodig om te rijpen. Ik kon het natuurlijk niet laten om wel te doen en dat is geen aanrader. Ik proef het nu 1 uur later nog steeds.
Onderstaand is in ieder geval een basis mosterd. Ik ben dol op mosterd en heb vaak 3 soorten in de koelkast staan. Zo heb ik een grof pittige variant en een honing mosterd op voorraad. Onderaan de blog geef ik je suggesties voor extra smaken. Mosterd is werkelijk overal lekker bij. Bij een stukje kaas uit het vuistje. De mosterd is een essentiële smaakmaker bij de crostini met rauwe ham, in een dressing voor een gezonde lunchsalade en als marinade voor vlees. Ik ben benieuwd waar jullie mosterd voor gebruiken.
Welke saus zal ik een volgende keer eens maken? Na de mayonaise en mosterd is de ketchup aan de beurt. Wat vinden jullie daarvan?
Zelf mosterd maken
voor 1 potjes (+/- 200 ml)
- 55 gram geel mosterdzaad
- 150 ml cider appel azijn (of witte wijn azijn)
- 1 theelepel kurkuma
- snuf zeezout
- 2 theelepels palmsuiker (of andere suiker zoals honing naar behoefte)
- 3 eetlepels water
Hoe maak je het klaar:
- Week het mosterdzaad en de azijn een nachtje op het aanrecht.
- Roer de kurkuma, zeezout, palmsuiker en eventueel wat water door het geweekte mosterdzaad. Bij mij was de zelfgemaakte mosterd nog te dik en 3 eetlepels water deed wonderen. Maal in de keukenmachine, blender of hakmolen van de staafmixer in een paar minuten tot de gewenste dikte. Ik houd van grof zoals je ziet.
- Giet in een schoon glazen potje en laat eerst 3 dagen rijpen buiten de koeling. Proef daarna, voeg eventueel extra smaakmakers of zoetigheid toe en zet in de koelkast.
Tip: nu heb je een basis mosterd waarmee je kunt variëren. Houd je meer van een zoetere honing mosterd? Vervang de palmsuiker door de honing en voeg gerust wat meer toe en ook een snuf kaneel. Voor extra pit is cayenne peper lekker. Ook fijn is een gember (gedroogd of vers).
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+
Oh dat is helemaal niet moeilijk en het ziet er heel leuk uit!
Klinkt leuk om te maken! Hoe lang is de mosterd houdbaar?
Toch zeker een maand en ik verwacht door de azijn zelfs nog langer. Ik ben het zelf ook aan het uitproberen.
Ik heb m ook gemaakt afgelopen week! Lekker! ?Wat ik de volgende x ga proberen, is dat ik een klein beetje mosterdzaadjes niet mee-pureer, maar er later doorheen doe. Ik hou van een smeuïge mosterd, mét zaadjes er in.. Kijken of dat wat word! Bedankt voor je uitleg in ieder geval! ?
Leuk Nicky, goed om te horen. Stuur jij eens een foto van het potje? Neem ik je mee in de lezersfoto’s. Gr. Linda
Hoi hij staat nu 1 dag in de koelkast heb net met een lepeltje geproefd maar smaakt erg naar azijn klopt dit ? Ik heb volgens mij alles volgens recept gedaan.
Hmm, geen idee hoe dit kan. Kijk over 2 dagen nog even en laat je het mij dan weten? Gr. Linda
Denk je dat ik de azijn ook kan vervangen door citroensap? Door sulfiet allergie mag ik geen azijn en dus geen kant en klare mosterd meer maar zou hier heel blij van worden
Hi Nienke, je kunt ook mosterd maken met citroensap. Ik weet dan alleen niet wat de verhouding precies moet zijn. Maar ik stuur je even een ander recept hiervoor toe. Gr. Linda
Ik ben heel benieuwd naar het recept met citroensap.
Ik vind de mosterd er nog wat “droog” uit zien….Ik heb de mosterdzaadjes een nacht laten weken en uit de azijn gehaald. De rest van het azijn heb ik niet toegevoegd wel wat water…of moest de azijn er allemaal bij?
Groet, Agnes.
Hi Agnes, het is wel de bedoeling om alle azijn toe te voegen. Dit is voor het weken van de zaadjes. Gr. Linda
Hoe lang kan ik deze mosterd bewaren??
Hij is erg lekker moet ik zeggen?
Hi Christjan, door de azijn is de mosterd vrij lang houdbaar. Ik denk zeker wel een maand of 3. Als de mosterd niet meer goed ruikt, uitgedroogd, donker verkleurd of beschimmeld is mag je het weggooien. Gr. Linda
al een tweede keer je mosterd gemaakt super ik zou er geen meer willen uit de winkel
grtjs edmond
Dank Edmond, goed om te horen.
dag linda, dat was weer eens een uitdaging je mosterd maken komt bij de vele dingen die ik al zelf maak we kopen bijna niks meer industrieel gemaakt ,zoals ham gekookt of gerookt ,zelf gehakt draaien en verwerken tot alle soorten worsten , alle soorten brood van zelf gemalen graan , artisanale gerookte zalm , ketchup,chokolade van de grondstof te beginnen tot afgewerkte pralines alles bio en zonder suiker zo je ziet ik hou me bezich we proberen gezond te leven we zijn weinig ziek
smakelijke groeten edmond en christiane
Hi Edmond, jullie zijn goed bezig zeg! Leuk dat je zo enthousiast bent.