Dit recept voor aioli met de staafmixer is uit nood geboren. Herinner je de kokosbollen nog van een paar weken geleden? Hiervoor had ik alleen de eiwitten nodig en daardoor bleef het eigeel over. Weggooien is zonde.
Nu maak ik vaker aioli gewoon met een dikke mayonaise, teentje knoflook en kruiden. Deze keer ben ik aan de slag gegaan met het originele recept met olie en eigeel. Yum!
Om zelf aioli te maken zijn twee dingen belangrijk. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Daarbij beweeg je de staafmixer in het begin niet en wacht tot de olie en eieren zich langzaam mengen.
Aioli met de staafmixer
Recept voor 1 portie
- 2 eieren op kamertemperatuur (zie tip)
- 30 gram knoflook (3 flinke tenen)
- scheutje citroensap
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 150 ml zonnebloemolie
- snufje peper en zout naar smaak
- extra nodig: staafmixer en bijpassende mengbeker
Stappen om zelf aioli met de staafmixer te maken:
- Splits de eieren en laat het eigeel glijden in de mengbeker. Van het eiwit maak je deze kokosbollen of meringue.
- Pers de teentjes knoflook uit boven de mengbeker. Voeg het citroensap en azijn toe. Zet de staafmixer kort aan om deze ingrediënten te mengen.
- Zet de staafmixer in de mengbeker en voeg een scheutje olie toe. Zet de staafmixer aan, maar beweeg deze niet. Na een paar seconden kun je heel voorzichtig de mixer naar boven halen en terug zetten. Zie je dat de olie en eigeel mengt? Voeg dan langzaam de rest van de olie langzaam toe. Blijf de staafmixer heel rustig bewegen.
Tip: leg “koude eieren” even in een bakje met lauw warm water, zodat ze sneller op kamertemperatuur kunnen komen.
Zelfgemaakte aioli is multifunctioneel in gebruik. De saus is ook lekker bij een barbecue. Maak je graag zelf je sauzen? Download dan het E-book met 15 makkelijke barbecue recepten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Rauwe eieren verwerken in een recept is er voor mij niet bij, ik heb daardoor een salmonella infectie opgelopen en het ternauwernood overleefd, ja…..echt van eieren!!!!