Spaghetti met salami en broccoli

Voor een bord pasta kun je mij midden in de nacht wakker maken. Toch zeker 1 keer in de week staat dit bij ons op tafel. De kinderen zijn er dol op en ook manlief maak ik er blij mee. Elke keer maak ik een andere soort saus, anders word het zo saai. Despaghetti met salami en broccoli was een experimentje en is direct een blijvertje.

Hoe fijn is het om meerdere soorten groente te verwerken in een pastasaus? Ik snijd de groente altijd zelf. De kant en klare spaghetti groente pakketten in de winkel vind ik niet zo lekker. Ik kan mijn vinger er niet helemaal op leggen, hoe dit komt. Misschien vind ik de samenstelling van de groenten niet zo smakelijk. Vandaar dat ik vaak mijn eigen keuze maak en naast de broccoli en blikken tomaat ook prei toevoeg.

Spaghetti met salami en broccoli

Een pastasaus met salami is per definitie smullen. Ik gebruik bewust niet teveel want de smaak kan anders te veel overheersen. Het theelepeltje venkelzaad doet wonderen. Ik gebruik dit ook graag in een dressing bij de linzen spinazie salade met druiven. Zo’n potje staat niet ongebruikt in de kast, dat had ik jullie al beloofd.

Een handige kooktip is om de broccoli samen te koken met de spaghetti. Scheelt je weer een pan om op te letten. Dit heb ik geleerd uit één van de vele kookboeken van Jamie Oliver. Net als het idee van de salami met venkelzaad. Dit gebruikt hij in een spaghetti salami met venkel recept. Tja, wat Jamie kookt is (bijna) altijd lekker wat mij betreft.

Spaghetti met salami en broccoli

Recept voor 4 personen

  • 125 gram salami (van een hele worst)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2 preien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 blikken tomaat
  • 200 gram volkoren spaghetti
  • 1 stronk broccoli (200 gram)
  • snufje zout en peper
  • optioneel: 1 gedroogd chilipepertje
  • voor erbij: groene salade en Parmezaans kaas

Stappen om spaghetti met salami en broccoli te maken:

  1. Snijd de salami in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Kneus het venkelzaad in de vijzel. Snij de prei in dunne ringetjes.
  2. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de salami toe en zet 3 minuten op een laag vuur tot de salami krokant is. Giet eventueel wat vet af, dat uit de salami is gelopen. Voeg dan de knoflook en het venkelzaad toe en optioneel een fijn gesneden chilipepertje en bak 1 minuut mee. Zet het vuur hoger en roer de gesneden prei door de pan. Plaatst de deksel erop en stoof 5 minuten. Voeg de blikken tomaat erbij en laat 20 minuten pruttelen. Heb je hier geen tijd voor, laat dit dan achterwege.
  3. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Maak de broccoli schoon en snijd in roosjes. Voeg de broccoli 5 minuten voordat de pasta gaar is bij de pan. Natuurlijk kun je de groente koken in een 3e pan. Alleen vind ik dit een stuk efficiënter.
  4. Giet de pasta met de broccoli af en roer de tomatensaus erdoor. Serveer er Parmezaanse kaas en een groene salade bij de spaghetti salami.

Tip: gooi de stronk van de broccoli niet weg. Maak hiermee een eenvoudige broccolisoep voor een extra groentemomentje.

Spaghetti met salami en broccoli

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.