Nog geen beoordelingen

Spaghetti cacio e pepe met 3 ingrediënten

In de serie koken op de camping, maak ik het mezelf graag makkelijk. De 3 ingrediënten voor deze spaghetti cacio e pepe kun je makkelijk op voorraad zetten. Je hoeft alleen wat ruimte te maken voor de pecorino romano in de koelbox of koelkast.

Elk jaar bezoek ik met vriendinnen een stad. Alweer 5 jaar geleden stond Rome op het programma. Het klassieke gerecht uit Rome is cacio en pepe. Dat is schapenkaas (pecorino romano) met peper en spaghetti of eigenlijk tonnarelli. De eerste keer dat ik dit gerecht at, was ik direct verkocht. Het is een simpele en super smakelijke maaltijd die je zo in elkaar draait.

Ik weet nog goed dat wij allemaal een vacuüm stuk pecorino met grof gestampte peperkorrels kochten op de Campo di Fiori. Vanwege het ruimte gebrek gingen beide ingrediënten mee in een paar schoenen in de handbagage…..

Juist op vakantie vind ik het leuk om met producten uit de regio aan de slag te gaan. De pecorino is ook hier in Nederland te verkrijgen, maar is in Italië beter geprijsd en beter van smaak. Dus zoek het even op in de supermarkt.

De vegetarische pastasaus wordt gemaakt met het kookvocht van de spaghetti en de kaas. Het is van belang dat het kookvocht goed warm blijft. Mijn tip is dan ook om alle keukenspulletjes en de geraspte kaas klaar te zetten, zodat je snel en efficiënt de pastasaus kunt maken.

spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe

Ingrediënten

4 personen
  • 300 – 400 gram spaghetti
  • 120 gram geraspte pecorino romano (+ extra voor garnering)
  • 3 – 4 theelepels zwarte peperkorrels

Voor erbij

  • groene salade

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Vergeet niet om voldoende zout toe te voegen, want dat geeft smaak af aan de pasta. Roer af en toe door de pan.
  • Stamp de zwarte peperkorrels grof met de onderkant van een pot jam of een volle wijnfles. Ik neem namelijk aan dat je de vijzel thuis hebt gelaten… Rooster de zwarte peperkorrels in een droge koekenpan.
  • Giet de spaghetti af en bewaar het kookvocht.
  • Zet de pan met peperkorrels op een laag vuurtje. Voeg de kaas toe en een kopje kookvocht. Roer met een pollepel totdat er een crème ontstaat. Naar smaak voeg je meer vocht toevoegen tot dat je de substantie van bechamel krijgt. Het kan even duren voordat de kaas en het kookvocht binden, gewoon blijven roeren.
  • Voeg dan de gekookte spaghetti toe en meng met de kaassaus en klaar is de cacio e pepe. Lekker met een groene salade erbij.

Linda’s Tips

  • Camping tip: gebruik de skottel van de barbecue om bij stap vier de saus te maken en de spaghetti erdoor te roeren.
spaghetti cacio e pepe

Download nu het gratis E-book koken op de camping voor makkelijke en snelle recepten tijdens de vakantie.Download button

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.