Quinoa paksoi sinaasappel salade

“Gezond eten, hoe doe jij dat nou”? Die vraag krijg ik regelmatig. Onder andere door nieuwe ingrediënten toe te voegen aan mijn eetpatroon zoals “kien-wah” (= quinoa). Vaak word ik dan vreemd aangekeken. Ken je wel “kie-noo-waa”? Ah, eindelijk een blik van herkenning. Heb jij het al eens gegeten? Nee? De smaak van quinoa is licht nootachtig en is een ideale vervanger voor rijst, pasta, couscous of aardappelen. En ook nog eens vele malen gezonder!

Om te beginnen is quinoa een complete bron van eiwitten. Dit heeft ons lijf nodig als bouwstof voor groei, ontwikkeling en spierweefsel. Ook nog eens boordevol voedingsvezels die belangrijk zijn voor onze spijsvertering, vult de maag en zorgt dat je lang verzadigd ben. Dat is nog niet alles vooral vitamine B, E, ijzer en calcium zijn goed vertegenwoordigd. En ook nog eens gluten vrij. Quinoa wordt niet voor niets superfood genoemd!

Quinoa kan je vinden in de natuurwinkels en ook in steeds meer supermarkten bij het vak van de rijst en pasta. Zelfs Lassie heeft het opgenomen in haar assortiment. Dit fijne zaadje is op verschillende manieren te gebruiken. Vandaag maak ik een makkelijke en gezonde Quinoa lunch salade.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 kopje quinoa
  • 1 handsinaasappel
  • 2 tomaten
  • klein handje amandelen
  • 2 flinke handen fijn gesneden paksoi
  • 1 citroen (rasp en sap)
  • 1 eetlepel munt
  • 1 eetlepel koriander
  • peper
  • 3 eetlepels sesamolie

Zo maak je het:

  1. Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing
  2. Pel de sinaasappel, verwijder de witte velletjes en snijd in kleine stukjes
  3. Snijd de tomaten in stukjes
  4. Hak de amandelen grof
  5. Voeg de gekookte quinoa, sinaasappel, tomaat, amandelen en paksoi bij elkaar
  6. Rasp eerst de citroen en pers dan uit
  7. Maak een dressing van de citroen (1 theelepel rasp & sap), munt, koriander, peper en sesamolie en breng de salade hiermee op smaak

Tip: op de site van Nature Crops kan je heel veel quinoa recept inspiratie vinden.

Tip: voeg eventueel een bosuitje toe voor meer pit.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.