Nog geen beoordelingen

Labne met verse kruiden

De nieuwste trend en verslaving van mij: labne. Bij het Culy Food Festival heb ik dit heerlijke goedje voor het eerst gegeten en was direct verkocht. Wat is labne nu precies? Het klinkt allemaal erg exotisch en misschien ingewikkeld om te maken. Integendeel, het is een fluitje van een cent. Helemaal als je hoort wat labne is: uitgelekte yoghurt!

In het Midden-Oosten is labne onderdeel van een mezzetafel met allerlei hapjes. De yoghurt wordt hartig gegeten in plaats van zoet zoals wij dat gewend zijn. De yoghurt laat je in een vergiet met een schone theedoek zeker 4 uur uitlekken. Vervolgens houd je een dikke, romige en smeuïge substantie over. Het is eigenlijk een vorm van hangop maar dan hartig vanwege het zout. Daarna kun je de labne verder op smaak brengen met (midden oosterse) kruiden en goede olijfolie. Hoe moeilijk is dat nu?

Labne met verse kruiden

De labne is heerlijk bij plat Libanees brood en pitabroodjes. Ik gebruik het als yoghurt dip met groente, op naanbrood of gewoon op een rijstwafel als snack. Naar mijn zoektocht naar labne recepten kwam ik uit bij Delicious. magazine. In het Paasnummer stonden maar liefst 8 labne gerechten! Ik deel een heerlijk labne recept om mee te beginnen: labne met verse kruiden. Ben je overtuigd, kijk dan hier voor meer labne inspiratie.

Labne met verse kruiden

Labne met verse kruiden

Ingrediënten

Aantal personen1 portie
  • 250 ml Turkse yoghurt
  • snufje grof zeezout
  • 4 eetlepels verse kruiden: munt, peterselie, koriander en basilicum
  • 50-75 gram grof gehakte walnoten
  • jonge frisse olijfolie: mijn favoriet basilicum olijfolie van Foodelicious

Extra nodig

  • vergiet en schone theedoek (of kaasdoek)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Leg een schone theedoek in een vergiet. Schep de yoghurt erin en roer het zeezout erdoor. Dek eventueel af met een bord. Laat minimaal 4 uur uitlekken.
  • Schep de labne op een platte schaal. Trek ronde figuren met een vork. Hak 4 eetlepels verse kruiden naar keuze. Ik had munt, peterselie, koriander en basilicum in huis. Je kunt natuurlijk ook voor minder smaken kiezen. Strooi de verse kruiden en walnoten over de labne. Besprenkel vervolgens met de olijfolie.

Linda’s Tips

  • Tip: maak snelle labne door het uitlekken achterwege te halen. De labne is op die manier wat lichter en frisser.
  • Tip: spoel de theedoek van te voren nog even uit om zo eventuele wasmiddelresten te verwijderen.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.