De nieuwste trend en verslaving van mij: labne. Bij het Culy Food Festival heb ik dit heerlijke goedje voor het eerst gegeten en was direct verkocht. Wat is labne nu precies? Het klinkt allemaal erg exotisch en misschien ingewikkeld om te maken. Integendeel, het is een fluitje van een cent. Helemaal als je hoort wat labne is: uitgelekte yoghurt!
In het Midden-Oosten is labne onderdeel van een mezzetafel met allerlei hapjes. De yoghurt wordt hartig gegeten in plaats van zoet zoals wij dat gewend zijn. De yoghurt laat je in een vergiet met een schone theedoek zeker 4 uur uitlekken. Vervolgens houd je een dikke, romige en smeuïge substantie over. Het is eigenlijk een vorm van hangop maar dan hartig vanwege het zout. Daarna kun je de labne verder op smaak brengen met (midden oosterse) kruiden en goede olijfolie. Hoe moeilijk is dat nu?
De labne is heerlijk bij plat Libanees brood en pitabroodjes. Ik gebruik het als yoghurt dip met groente, op naanbrood of gewoon op een rijstwafel als snack. Naar mijn zoektocht naar labne recepten kwam ik uit bij Delicious. magazine. In het Paasnummer stonden maar liefst 8 labne gerechten! Ik deel een heerlijk labne recept om mee te beginnen: labne met verse kruiden. Ben je overtuigd, kijk dan hier voor meer labne inspiratie.
Wat heb je nodig:
- 250 ml Turkse yoghurt
- snufje grof zeezout
- 4 eetlepels verse kruiden: munt, peterselie, koriander en basilicum
- 50-75 gram grof gehakte walnoten
- jonge frisse olijfolie: mijn favoriet basilicum olijfolie van Foodelicious
- extra nodig: vergiet en schone theedoek (of kaasdoek)
Hoe maak je het klaar:
- Leg een schone theedoek in een vergiet. Schep de yoghurt erin en roer het zeezout erdoor. Dek eventueel af met een bord. Laat minimaal 4 uur uitlekken.
- Schep de labne op een platte schaal. Trek ronde figuren met een vork. Hak 4 eetlepels verse kruiden naar keuze. Ik had munt, peterselie, koriander en basilicum in huis. Je kunt natuurlijk ook voor minder smaken kiezen. Strooi de verse kruiden en walnoten over de labne. Besprenkel vervolgens met de olijfolie.
Tip: maak snelle labne door het uitlekken achterwege te halen. De labne is op die manier wat lichter en frisser.
Tip: spoel de theedoek van te voren nog even uit om zo eventuele wasmiddelresten te verwijderen.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Nog nooit van gehoord 🙂 Moet het perse Turkse yoghurt zijn? Ik bedoel, is er verschil met andere yoghurts?
Hi, het kan eventueel ook met Griekse yoghurt en gewone yoghurt zou ook kunnen, alleen wel de volle variant gebruiken. De smaak van Turkse yoghurt is net anders dan gewone yoghurt. Vaak kun je de Turkse yoghurt gewoon in de supermarkt vinden.
Dank je wel. Ik zal er eens naar op zoek gaan.
Gebruik anders Griekse yoghurt, dat kan je zeker in de supermarkt vinden. Als er ook Turkse yoghurt is, dan staat dit er vaak naast. Succes ermee en laat je weten hoe het smaakte?
Wauw, dit ziet er echt super lekker uit! Dit ga ik sowieso een keertje maken. Zit er eigenlijk een verschil tussen hangop en labne?
Liefs
Volgens mij heet dat hangop.
Ik maak hangop van geitenyoghurt. De wei gebruik ik om havermout te weken voor mijn ontbijt: havermout-omelet.
Hi Johan, dit is toch net iets anders. Het is uitgelekte yoghurt met zout dus een hartige variant. Gr. Linda