Nog geen beoordelingen

Kweeperen jam

Mijn buurvrouw appt: “Lin, wil je kweeperen hebben?” Ik moest echt even nadenken. Wat moet ik met kweeperen? Voor alles is een eerste keer. Na 6 jaar bloggen, maak ik voor het eerst iets met kweeperen. De kweeperen jam is een goddelijke goedje voor bij een stukje kaas zoals Manchego of gewoon op de boterham.

Laat ik even eerlijk zijn, ik had geen idee wat een kweepeer was. Het is familie van de appel, peer en lesterbes. De vrucht heeft een soort vilten laagje. Je kunt het niet rauw eten en is moeilijk te snijden. Ik zat letterlijk met mijn handen in het haar. Wat ga ik er toch mee doen?

Kweeperenjam

Het boek Jam en Zuur bood uitkomst. Bij het maken een jam komt dit boek altijd op het aanrecht. De kweepeer mag met schil en klokhuis gekookt worden. De smaak is verrassend. Je proeft peer, kaneel en honing echt te gek.

De combinatie van kweeperen en manchego is klassiek. Dit kaasje heeft een pittige zilte smaak en de zoete jam zorgt voor een mooie smaakbalans. Neem de volgende keer de kweeperen dus mee als je ze tegenkomt in de supermarkt of op de markt.

Kweeperen jam maken

Kweeperen jam

Ingrediënten

3 potten
 • 650 gram kweeperen
 • sap van 1/2 citroen
 • 500 gram geleisuiker

Bereiding

 • Was de kweeperen onder stromend water en gebruik een schone droge theedoek om het donslaagje te verwijderen.
 • Snijd de kweepeer met schil en klokhuis in stukjes.
 • Voeg de kweepeer toe aan een pan met dikke bodem. Voeg het citroensap toe en vul aan met water totdat de kweepeer net onderstaan. Breng aan de kook en laat 45 minuten zachtjes koken totdat het fruit zacht is.
 • Zeef het fruit in delen boven een grote kom. Wrijf met een lepel het vocht en wat vruchtvlees uit de stukken peer.
 • Meet de hoeveelheid opgevangen vocht, want per 500 ml vocht mag je 450 gram geleisuiker toevoegen. Breng de kweepeer met suiker opnieuw aan de kook in een schone pan met dikke bodem. Laat de gelei 4 minuten goed doorkoken. Roer af en toe met een pollepel.
 • Om te checken of de jam goed geleert maakt Philippine gebruik van de schoteltjes test. Terwijl de jam kookt zet je een schoteltje in de vriezer. Na de kooktijd schep je een lepel jam op het koude bordje. Trek er met je vinger een streep door. Als de jam niet samenvloeit dan is de jam klaar. En anders kook je de jam nog even goed door op hoog vuur.
 • Vul de potten tot aan de rand met de kweeperen jam. Voeg eventueel gemorste jam aan de buitenkant goed weg.
 • Sluit de potten goed af en laat 10 minuten op hun kop staan. Laat afkoelen en bewaar de potten op een droge, donkere plek. De kweeperen gelei is zeker 6 maanden houdbaar.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zelf kweeperen jam maken. Een kweeperen recept voor confituur om zelf te maken. Lekker voor bij een stukje kaas.

Recept: Philippine van der Goes| Foto credits: My Lucie
Dit blog bevat affiliate links.

Categorieën

Categorieën Snacks

Tags

Tags

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.