Krokante kipburgers met tomatensalsa

Op dit moment hebben wij thuis een hamburger fase. Het is te gek omzelf burgers te maken. De hamburger steker ging zelfs mee op vakantie (!) Voor dit krokante kipburgers recept heb je die trouwens niet nodig. Een kommetje en een scherp mes is voldoende om de juiste vorm te krijgen.

De kipburger krijgt een lekker krokant korstje door gemalen tortillachips. Net als bij de Wienerschnitzel haal je het vlees door de bloem en ei. In plaats van paneermeel heb ik nacho’s gebruikt. Oh wat een fantastische combinatie. Dit is dan ook echt een fast food friday recept. Niet perse verantwoord, wel goed van smaak én zelfgemaakt.

krokante kipburgers

Dit hamburger recept werd bij mij thuis verslonden. Als een stel hongerige wolven schrokten wij de soort van Mexicaanse broodjes naar binnen. Naast de ingrediënten voor de kipburger, zet ik nog rauwkost en extra saus op tafel. Zo bouwt iedereen zijn eigen burger. Een mooi moment ontstond toen zoonlief (7) vroeg om extra “zweet”(sweet chili) saus.

Aan het einde van de week, ben je misschien een beetje klaar met de dag en heb je weinig zin in koken. Je kunt de tomatensalsa ook sneller maken door een paar plakken tomaat en ui ringen te snijden. De koriander hak ik vaak niet, maar scheur ik uit elkaar.

krokante kipburgers

Krokante kipburgers met tomatensalsa

recept voor 4 flinke broodjes

  • 2 kipfilets (400 gram)
  • zout en peper
  • paprika poeder
  • 50 gram bloem
  • 1 (groot) ei
  • sap van 1/2 limoen
  • 100 gram tortilla chips kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 broodjes naar keuze
  • 3 eetlepels mayonaïse
  • 1,5 eetlepel zoete chilisaus (of meer naar smaak)
  • ijsbergsla

Tomatensalsa

  • 3 rijpe tomaten
  • 1 – 2 sjalotjes
  • sap van 1/2 limoen
  • handje grof gehakte koriander
  • snufje vers gemalen zwarte peper en zeezout

Stappen om de krokante kipburgers met tomatensalsa te maken:

  1. Leg de kipfilets tussen huishoudfolie. Sla de kip plat met de onderkant van een koekenpan of een deegroller. Steek eventueel een ronde vorm uit met een steker of leg een kommetje op het vlees en snijd uit met een scherp mes.
  2. Kruid de kip met zout, peper en flink wat paprikapoeder.
  3. Zet 3 borden klaar. Strooi de bloem op 1 bord. Breek een eitje op het 2e bord en klop los met het limoensap. Maal de tortilla chips fijn in de keukenmachine en verspreid over het 3e bord. (je kunt de chips ook in een stevige zak doen, dichtknopen en met de deegroller fijn slaan).
  4. Wentel de kip eerst door de bloem en klop het overtollige bloem eraf. Vervolgens door het eimengsel en wentel als laatste door de chips kruimels.
  5. Verwarm een koekenpan met de olijfolie en bak de kipburgers op een medium hoog vuur gaar.
  6. Meng de mayonaise met de zoete chilisaus.
  7. Maak vervolgens de tomaten salsa. Snijd de tomaten doormidden, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes. Snijd de sjalotjes fijn. Knijp een halve limoen er over uit. Strooi de koriander erover en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  8. Snijd de broodjes open. Besmeer met de chili mayonaise. Leg de sla erop, de kipburger en een flinke lepel van de tomatensalsa.

Tip: cheddar kaas is ook nog lekker voor erbij. En natuurlijk een zelfgemaakte guacamole. Dit kun je met een paar basis ingrediënten in huis altijd maken. Alleen een avocado prakken en op smaak brengen met zout, peper en chili kruiden is al ok.

krokante kipburgers

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.