Bij mij thuis is de zoektocht naar deultieme festival burger in goede aarde ontvangen. Manlief heeft de smaak te pakken en heeft de hamburger pers al besteld en die gaat mee op vakantie. Nu is hij op zoek naar hét hamburgerboek (hebben jullie nog een goede tip?). Samen hebben wij genoten van al jullie suggesties. Ben je ook benieuwd wie de winnaar is geworden?
Hellmann’s daagde ons uit om de allerlekkerste festival burger te ontwikkelen. Ik koos voor de pita burger met gegrilde groente. Een burger die je makkelijk met 1 hand kunt eten, zonder dat alle toppings op de grond liggen. Een ander voordeel is dat je de andere hand vrij hebt voor een drankje…
Jullie hebben ons (manlief en ik) verrast met heerlijke omschrijvingen. Het fijne aan een burger is dat deze zo veelzijdig is. Er is zoveel meer dan alleen een zacht broodje met een hamburger, blaadje sla en een plakje augurk. Kelly kwam met een veggie burger met zwarte bonen en Karen met een linzenburger. Op mijn site kun je ook een aantal vegetarische burgers vinden zoals een kikkererwten burger, een bieten linzen burger of mijn persoonlijke favoriet de pompoen zoete aardappelburger met geitenkaas.
Op mijn to-cook lijstje staat nog een zalmburger. Esther maakt hier een wasabi mayonaise bij. Hmm lekker. Rob kwam met een klassieke burger met angus beef (onze favoriet!) met spek, kaas en ei. Geloof mij, dan heb je direct goed gegeten op het festival. Carlo zit helemaal in vakantie sferen met een Italiaanse burger met mozzarella, pesto en een Peroni biertje.
Alleen bij één omschrijving liep ons het water in de mond. Het idee is zelfs een week lang in mijn hoofd blijven hangen. De winnaar is dechicken chorizo burger van Rayke. De burger wordt geserveerd op een ciabatta broodje met een te gekke knoflook chili limoen saus en cheddar en rucola on top.
De kaarten voor festival De Parade komen jouw kant op Rayke. Ik ben heel benieuwd of mijn recept net zo lekker is als de jouwe. Laat je het mij weten?
Chicken chorizo burgers
recept voor 4 personen:
- 500 gram kippendijen (alternatief is kipfilet, alleen mijn voorkeur is kippendijen)
- 80 gram chorizo (vleeswaren)
- 2 sjalotjes
- 2-3 jalapeño pepers (ze scoren 4 op de schaal van 10 dus zijn niet al te pittig)
- snufje chilipeper
- zout en peper
- 1 ei
- 2 volle eetlepels paneermeel
topping
- 1 limoen
- 1 flinke teen knoflook
- 3 eetlepels Hellmann’s
- 1,5 eetlepel chilisaus
- 4 ciabatta’s
- 4 plakken cheddar kaas
- 2 flinke handen rucola
Stappen om de chicken chorizo burgers te maken:
- Snijd de kippendijen en chorizo in kleine stukjes. Maal in een keukenmachine of hakmolen van de staafmixer totdat er geen grove stukken meer te zien zijn. Snijd de sjalotjes fijn. Verwijder de zaadlijsten van de pepers en snijd ook fijn. Voeg de sjalotjes, pepers, chilipoeder, zout, peper, ei en paneermeel toe aan het kippen chorizo mengsel. Meng goed door elkaar en zet een half uurtje in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.
- Maak ondertussen de knoflook limoen chilisaus. Boen de limoen schoon en rasp de schil. Halveer de limoen, pers uit en doe de helft van het sap met de rasp in een kommetje. Pers de knoflook uit. Voeg Hellmann’s en de chilisaus toe. Proef of de saus goed op smaak is.
- Haal het gehakt uit de koelkast. Een tip van mijn vader: met vochtige handen draai je makkelijker ballen. Maak je handen nat en verdeel het gehakt in vieren. Maak eerst een bal en druk vervolgens plat tot een hamburger.
- Bak of grill de hamburgers in 8 – 10 minuten om en om goudbruin.
- Snijd de ciabatta’s open. Besmeer met de knoflook limoen chilisaus. Leg de burger erop, een plak cheddar kaas en een flinke pluk rucola. Serveer direct.
Tip: download het bbq E-book voor nog meer hamburger en andere recepten.
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.