Het is donderdag en ik pak de “zelf maken” categorie weer op. Misschien lukt het niet om elke week met een nieuw recept te komen. Maar daar komen wij in de loop van de tijd vanzelf achter. Voor vandaag staan zelf Wienerschnitzels maken op het programma.
Op de terugweg van vakantie hebben wij 1 nachtje in Duitsland overnacht. Goede vrienden van ons zijn geëmigreerd en eindelijk hebben wij hun nieuwe stek gezien. Bij het avondeten, genoot mijn dochter van een enorme schnitzel. Dit heeft mij aan het denken gezet. De kant en klare versie in de supermarkt koop ik nauwelijks. Terwijl iedereen bij mij thuis gek is op dit stukje vlees.
De schaaltjes Wienerschnitzel in de supermarkt vertrouw ik niet helemaal. Ik weet niet wat het is. Naar mijn gevoel is het vlees veel te veel bewerkt en dat klopt ook als je de achterzijde leest met de ingrediënten. Voor de grap heb ik thuis zo’n verpakking bekeken en ik kwam tot 15 ingrediënten.
Door dit stukje vlees zelf te kruiden en paneren, weet je precies wat je eet. Je zou nog een stap verder kunnen gaan om zelf paneermeel te maken. Dat bewaar ik voor een volgend blog, ok?
Nu eerst aan de slag met de basis van zelf Wienerschnitzels maken.
Zelf Wienerschnitzels maken
voor 4 personen
- 4 kalfs / (varkens) schnitzels
- peper en zout
- 40 gram bloem
- 1 ei geklust
- 1 eetlepel citroensap
- 50 gram paneermeel
- 40 gram boter
- optioneel: verse peterselie en partjes citroen
Hoe maak je zelf Wienerschnitzels:
- Vraag de slager of hij de schnitzels extra plat wilt slaan. Je kunt dit ook makkelijk zelf doen. Leg de schnitzel tussen 2 velletjes huishoudfolie. Sla nu flink met de deegroller op het vlees. Bestrooi het vlees met een snufje peper en zout.
- Zet 3 (diepe) borden klaar. Op de eerste strooi de je bloem. Op de tweede het geklutste ei met 1 eetlepel citroensap. Op de laatste bord leg je het paneermeel.
- Haal de schnitzel eerst door de bloem. Haal dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Schud het overtollige paneermeel er voorzichtig af.
- Verhit een koekenpan en smelt hierin de boter. Zodra de boter goed warm is en niet meer schuimt, leg je de schnitzels in de pan. Bak 3 tot 4 minuten aan elke kant. Ik ben erachter gekomen dat de juiste hoeveelheid boter zorgt voor een lekker bruin korstje. Zorg dan ook dat er genoeg boter in de pan zit en voeg eventueel nog een klontje toe bij het omdraaien.
- Serveer de Wienerschnitzels met een paar plakjes citroen.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Snapchat | Pinterest | Bloglovin’ | Google+
Zo maak ik ook mijn eigen Wiener schnitzels. Recept jaren geleden gekregen van een Oostenrijkse familie. Origineel zou je alleen het eiwit moeten gebruiken, maar dat doe ik nooit. Voor 4 schnitzels heb ik wel 2 eieren nodig. Leuk idee om citroensap aan eimengsel toe te voegen. Ga ik de volgende keer ook proberen.
Hi, ik heb waarschijnlijk kleinere stukjes vlees. Door het citroensap wordt het mengsel iets dunner en ook meer dus dat scheelt. Gr. Linda
Zo maak ik ook gepaneerde kipschnitzels. Ook zo lekker. Ons favoriete stukje vlees thuis. De kipfilet snijd ik horizontaal door midden zodat je 2 dunne schnitzels krijgt. Als je een hele kipfilet gaat paneren etc dan wordt de kip wat taai. Met zo’n dunne schnitzel is het kipvlees heerlijk mals en sappig. Ik haal ze eerst door het geklutste ei en daarna goed in de paneermeel. Klein beetje zout er op en de pan in om goed bruin gebakken te worden. Heerlijk!
Fijn om te lezen dat iemand de moeite neemt om zelf te paneren. En helemaal eens dat die lapjes gepaneerd vlees uit de winkel niks te maken hebben met een lekkere Schnitzel. Wellicht wel goed om te vermelden dat in Oostenrijk de Schnitzels moeten zwemmen… tav de hoeveelheid boter of Schmalz als je die hebt. Origineel is t pas n Schnitzel als die kan zwemmen bij t bakken. Is dus meer frituren dan bakken met wat boter. En wij gebruiken ook altijd hele eieren en soms n scheutje melk om te verdunnen. Maar leuk blogbericht.