Een gezond tussendoortje vinden voor jezelf of kind in de supermarkt is vrij lastig. Ze zitten boordevol extra suikers of allerlei onnodige toevoegingen, zoals E-nr’s of zout. Door zelf tussendoortjes te maken, weet je precies wat je binnen krijgt. Zo ook met deze gezonde rijstwafel mueslirepen.
Dit recept heb ik met veel volwassenen gemaakt tijdens Kids Culinair in Zoetermeer. Ze waren allemaal verrast hoe snel & makkelijk de reep te maken is en ook nog eens super lekker. Voel je vrij om de ingrediënten te gebruiken die je lekker vindt. Houd je niet van rijstwafels, laat ze achterwege en gebruik meer muesli. De rozijnen kun je vervangen door ander gedroogd fruit en dat geldt ook voor de pitten en noten.
Alleen vind ik het wel van belang dat je de juiste muesli en appelstroop gebruikt. Ik heb bewust gekozen voor 2 producten uit de supermarkt. Ze bevatten geen extra suikers, alleen de natuurlijke variant. Voor mij begint kokosolie een dagelijks gebruiksartikel te worden. Steeds meer supermarkten verkopen dit ook. Wist je dat kokosolie de stofwisseling stimuleert en je meer vet en calorieën gaat verbranden? Kopen dus, ook al is het duurder dan je gewend bent. Kokosolie is super goed voor je lijf, investeer hier dan ook in.
Wat heb je nodig:
-
2 rijstwafels
-
50 gram muesli Zonnatura Noten & Zaden (of andere muesli zonder suiker)
-
40 gram rozijnen
-
20 gram ongezouten noten (walnoot/pecannoten)
-
20 gram zonnebloempitten
-
100 gram Zonnatura zonnestroop peer & appel
-
1 eetlepel kokosolie
-
1 eetlepel gerapte kokos
-
verder nodig: 1 vel bakpapier & schaal
Hoe maak je het klaar:
- Zorg eerst dat je alle ingrediënten klaar hebt staan.
- Weeg de muesli, rozijnen en zonnebloempitten af en zet deze klaar in een bakje.
- Weeg vervolgens de noten af, hak grof en voeg toe aan het bakje.
- Breek de rijstwafels in stukjes en deze maal fijn in een keukenmachine of staafmixer. Een vijzel werkt ook goed of hak met een groot mes fijn.
- Zet de schaal met bakpapier klaar.
- Verwarm de appelstroop met kokosolie op een middelhoog vuur en wacht tot deze vloeibaar is. Voeg dan alle droge ingrediënten toe en roer goed door met de spatel. Stort in de met bakpapier beklede schaal.
- Strooi de kokos eroverheen. Druk goed aan met de bolle kant van de lepel en zet 2 uur weg in de koelkast of 30 minuten in de vriezer.
Tip: rozijntjes bevatten relatief veel ijzer en zorgen voor de natuurlijke zoete smaak.
Tip: de repen blijven in de koelkast zeker 5 dagen goed of vries ze per stuk in.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Ik maak zelf vaak granola (havermout, noten met agavesiroop en kokosolie in de oven en daarna gedroogd fruit toevoegen). Kan ik dit ook gebruiken in plaats van de muesli van zonnatura en de rijstenwafels? Ik kan het het dan beter niet roosteren in de oven?
Hi Lobke, ik zou je eigen variatie gewoon eens uitproberen. Ik heb geen ervaring met het roosteren van deze reep in de oven. Kijk anders bij mijn andere mueslireep, daar gebruik ik de oven wel. Ik vind het juist makkelijker om het niet in de oven te doen. Gr. Linda
Ik bedoelde ook voornamelijk dat ik deze granola, die ik altijd in huis heb, ervoor wil gebruiken :)
welke kokosolie gebruik je?
Ik heb hier geurloze kokosolie voor gebruikt, maar het kan ook met extra vierge dus met kokossmaak. Kijk wat je in huis hebt.
Hallo,
Weet je ook hoeveel koolhydraten hierin zitten?
Hi Marinka, dat weet ik niet. Ik “tel” koolhydraten. Ik ben wel benieuwd waarom je dit wilt weten. Of bedoelde je calorieën?
Biológische kokosolie is nu ook te koop bij de Aldi. 2,99 euro voor 500 gram.
Ik ga deze mueslirepen straks maken :) Maar hoeveel mueslirepen maak jij met deze ingrediënten? Stuk of 8?
Inderdaad een stuk of 8. Ligt eraan hoe breed je ze snijdt. Ik ben benieuwd hoe ze smaken. Groeten, Linda
Ik heb ze net gemaakt met mijn zelf gemaakt granola erin en met rinse appelstroop.
Volgende keer maak ik ze met de juiste ingrediënten maar had nu even niet anders.
Ze smaken heerlijk. Ik heb ze per 2 verpakt en ze liggen nu in de vriezer.
Het enige jammere is dat ze vreselijk plakkerig zijn. Ik weet niet of dat normaal is?
Het is geen harde, stevige reep. Ja, als ze uit de vriezer komen en ik ze vrij snel daarna op eet gaat het nog wel maar als ik te lang wacht word de boel erg zacht. Misschien meer kokosolie erin en iets minder stroop? Maar goed, lekker is het wel in ieder geval.
Hi Vivian, je had niet helemaal de juiste ingrediënten gebruikt toch? Ik weet niet wat het effect van zelfgemaakte granola is. Het klopt wel dat de repen plakkerig zijn. Succes!
Ja, ik had niet alles precies in huis dus heb wat kleine dingen anders gedaan. Maar stroop blijft stroop, welke je ook gebruikt, en dat is natuurlijk plakkerig. Maar ik ga deze reep zeker nog eens maken maar dan met de juiste ingrediënten. Mijn granola is van zichzelf ook al een beetje plakkerig dus als ik de muesli gebruik van Zonnatura is dat hopelijk minder.
Heerlijk én makkelijk.
Ik heb er nog 100% chocolade door gesmolten.
En de volgende keer probeer ik of ze genoeg ‘binden’ met iets minder appelstroop want ik vindde reep nog te zoet.
Hmm lekker die chocolade. En gebruik natuurlijk minder appelstroop. Maak er lekkere je eigen favoriete recept fijn. Gr. Linda
http://kassa.vara.nl/nieuws/hoe-gezond-is-kokosvet-eigenlijk
Voordelen van dit vet wegen niet op tegen de nadelen. Met mate gebruiken os prima.
Grote nadelen hoog LDL cholesterol (wetenschappelijk bewezen schadelijk) en bijzonder is dat een groot deel van dit vet direct naar de lever gaat.
Hoi Linda,
Gisteren je reep gemaakt. Ik vind ze super lekker en zo makkelijk om te maken ik ga dit zeker vaker doen.
Leuk om te horen. Gr. Linda