Iedereen heeft van die momenten dat je NU iets lekkers wilt hebben. Wat doe je? Grijp je iets kant en klaar uit de kast bomvol geraffineerde suikers of maak je snelle gezonde repen? Het voordeel van zelf een choco noten dadel reep maken is dat je precies weet wat je eet en dat vind ik zooo fijn.
De basis van deze healty reep zijn medjouls dadels. Probeer altijd voor de grote verse medjoul dadel te kiezen. Het verschil met de kleinere goedkopere dadels is dat deze flink gesuikerd zijn. Daarnaast voeg je allerlei lekkers toe zoals noten, zaden, pitten en smaakmakers zoals cacao of geraspte kokos. Allemaal goede ingrediënten die je fijn maalt in de keukenmachine of staafmixer.
Nu komt het moeilijk moment, de repen moeten een klein halfuurtje opstijven in de vriezer. Als tijdverdrijf maak je alvast de keuken schoon want die dadels plakken enorm. Zet een kop verse kruidenthee en pak een fijn tijdschrift of een boek. Plof op de bank en kom alvast tot rust. Zo kan je straks extra goed genieten van deze choco noten dadelreep.
Wat heb je nodig:
- 1 kopje medjoul dadels zonder pit
- 1 kopje gemengde ongezouten en ongebrande noten
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel (rauwe) cacao poeder (bio)
- 1 flinke eetlepel geraspte kokos
- 1 eetlepel kokosolie
- extra nodig: bakpapier & cakevorm of ovenschaal
Hoe maak je het klaar:
- Verwijder de pit en het harde kapje van de dadels. Voeg de dadels samen met de noten en het sesamzaad in de keukenmachine of staafmixer tot een massa.
- Vervolgens mag de cacaopoeder, geraspte kokos en de kokosolie erbij en zet nog even aan. Uiteindelijk krijg je een plakkerige massa.
- Leg een vel bakpapier in de cakevorm en schep het mengsel met een lepel in het blik. Gebruik de bolle kant van de lepel om aan te drukken.
- Plaats in de koelkast om op te stijven. Ik was nogal ongeduldig, dus heb het blik 30 minuten in de vriezer geplaatst. Snijd in plakken en bewaar in de koelkast.
Tip: de inspiratie voor dit recept vond ik bij Eetspiratie. Kijk ook eens bij haar, want ze heeft 3 verschillende variaties gemaakt die mij allemaal even lekker lijken.
Tip: ben je op zoek naar meer gezonde tussendoortjes, dan zij de gezonde rijstwafel mueslirepen ook iets voor jou.
Volg mij op Facebook | Twitter | Google+ | Bloglovin’ | Instagram
Wat een goed idee!! Ik krijg gelijk zin de keuken in te gaan! Thanks!!
Ziet er heerlijk uit! Ga ik van het weekend proberen!!!
Hi Linda,
wat een heeflijk, snel recept. Ik heb geen keukenmachine, maar wel de Nutribullet. En dan heb ik het maalmes gebruikt en de kleine cup. Werkt perfect! Binnen 10 minuten ligt de plak in de koelkast om op te stijven. Wat ik van de kruimels heb geproefd, is het veelbelovend!
warme groet, Erna
En hoe smaken ze? Ik hoor het graag. Gr. Linda
het smaakt heerlijk. Alleen zijn ze wat kruimelig. Ik heb ze nu in de diepvries liggen. Misschien volgende keer meer sticky dadels toevoegen?
Erna, begrijp ik goed dat de nutribullit dus ook gebruikt kan worden voor het hakken van noten en dadels? Ik overweeg de aankoop voor het maken van sapjes, maar als ik er noten en dadels mee kan hakken zonder problemen, dan zou dat een heel groot pluspunt zijn! Met mijn blender werkt dat namelijk niet goed, alles zit gelijk aan de zijkant dus om de paar seconden moet ik ‘m openmaken om de boel weer bij het mes te krijgen. Ontzettend tijdrovend.
Erna, begrijp ik goed dat de nutribullit dus ook gebruikt kan worden voor het hakken van noten en dadels? Ik overweeg de aankoop voor het maken van sapjes, maar als ik er noten en dadels mee kan hakken zonder problemen, dan zou dat een heel groot pluspunt zijn! Met mijn blender werkt dat namelijk niet goed, alles zit gelijk aan de zijkant dus om de paar seconden moet ik ‘m openmaken om de boel weer bij het mes te krijgen. Ontzettend tijdrovend.
Hi Lina, geen idee. Ik heb geen nutribullit en doe alles in de hakmolen van de staafmixer. Dat werkt bij mij goed genoeg. Gr. Linda
Oh deze ga ik deze week eens even uitproberen! Klinkt heerlijk en ik heb bijna alles al in huis.
Overheerlijk! Makkelijk en beter dan welk kant-en-klaar produkt ik ooit gegeten heb. Ook de boekweitwraps en….eigenlijk alles dat ik maak. Dank je wel en ga vooral zo door. Mocht je een proefkonijn nodig hebben:)
Hoelang kan je het bewaren?
Hi Evelyn, je kunt de repen een dag of 5 bewaren in de koelkast. Een tip is om ze in repen te snijden en in te vriezen.
Hoeveel repen kun je met dit recept maken
Het ligt eraan hoe dik je snijdt. Uit mijn hoofd zeg ik een stuk of 6 – 8 repen.
Bij mij blijft het plakkerig? Wat kan ik nog doen om het te redden? :)
Alvast bedank!
Gr. Ingrid
Hi Igrid,
Een reep met relatief veel dadels blijft altijd plakkerig. Daar kan ik niks aan veranderen. De granolarepen zijn dan meer iets voor jou. Gr. Linda