5 uit 1 beoordeling
bereiding 30 minuten
suderen 3 uur

Boeuf bourguignon (uit de oven)

De lekkerste boeuf Bourguignon uit de oven! Dit gerecht kost meer tijd en geduld, dan kookvaardigheden. Na een minimale voorbereiding, zet je de pan in de oven. Met mijn tips, kan deze stoofpot van rundvlees, groenten en wijn niet mislukken.

Boeuf Bourguignon recept

Het belangrijkste ingrediënt voor boeuf Bourguignon is rundvlees. Voor dit recept heb ik rundriblappen gebruikt die goed gemarmerd zijn. Het vet zorgt juist voor smaak.

Boeuf Bourguignon uit de oven

Voor goed stoofvlees zijn een aantal vuistregels. Zo zorg je altijd dat het vlees op kamertemperatuur is. Daarbij bak je het vlees in 2 – 3 rondes rondom aan. Zo schroeit het vlees goed dicht en verdampt het vocht in het vlees. Neem het vlees uit de pan. Bak de overige ingrediënten zoals wortel, sjalot en knoflook aan. Verwarm de rode wijn en bouillon en voeg dan pas het vlees terug in de pan. Als je koude vloeistoffen toevoegt, schrikt het vlees en wordt het taai.

Normaliter wordt boeuf bourguignon op het vuur gegaard. Dat kun je met dit stoofvlees recept ook doen. Echter, de bereiding van boeuf bourguignon in de oven zorgt ervoor dat het vlees extra mals is.

Boeuf Bourguignon uit de oven

Welke wijn bij boeuf Bourguignon?

Bij een klassieke boeuf bourguignon hoort eigenlijk een wijn uit de Bourgogne. Vaak wordt hiervoor een Pinot Noir gebruikt. Hier hangt aan prijskaartje aan. Je kunt ook voor een budgetvriendelijke wijn kiezen zoals een Beaujolais, Bordeauxwijnen op basis van merlot of een rode Côtes du Rhône. Wat mij betreft kan elke andere rode wijn ook. Let er alleen wel op dat zware houtgerijpte wijnen te overheersend kunnen smaken in dit stoofvlees gerecht.

Beouf Bourguignon kun je in zijn geheel van te voren klaarmaken. Dit zorgt ervoor dat het een ideaal recept is voor een kerstdiner. De smaak is de dag erna lekkerder. Zeker als je het vlees langzaam opwarmt. Traditioneel wordt er gekookte aardappelen bij geserveerd. Ik kies voor aardappelpuree. Kijk wat bij je past.

De hoeveelheid is genoeg voor 4 grote porties. Je zou er ook met 6 personen van kunnen eten, zeker als het stoofvlees onderdeel is van een diner met meerdere gangen.

Boeuf Bourguignon recept

Boeuf bourguignon

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 750 gram runderriblappen (op kamer temperatuur), in blokjes van 2 bij 2.
  • 150 gram bacon reepjes
  • 200 gram sjalotjes, in blokjes
  • 200 gram wortelen, in plakjes
  • 3 knoflook teentjes, fijn gehakt
  • 3 bay leef
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blikje tomaten puree
  • 500 ml rode wijn (Bourgogne Pinot Noir)
  • 500 ml runder bouillon
  • 250 gram kastanje champigons, in plakjes
  • 180 gram Amsterdamse zilveruien (Kesbeke)

Extra nodig

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je boeuf Bourguignon?

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (onder en boven warmte).
  • Bak de bacon reepjes in een droge pan met dikke bodem goudbruin. Haal uit de pan.
  • Dep het vlees even droog voordat je het in de pan doen. Voeg eventueel extra olijfolie of boter toe. Bak het rundvlees in 2 tot 3 porties in dezelfde pan als de bacon. Haal de laatste portie vlees eruit.
  • Gebruik de pan van het vlees aanbraden. Voeg de ui, wortel, laurierblad en knoflook toe en bak 5-10 minuten. Voeg de bloem toe en bak goudbruin. Vervolgens mag de tomatenpuree erbij en toe bak 3 minuten mee. Blijf continue goed roeren.
  • Roer de rode wijn en runderbouillon erdoor en breng tot een kookpunt. Voeg vervolgens de bacon en het rundvlees terug in de pan.
  • Zet de pan met deksel 3 uur in de oven. Bak 45 minuten voor tijd de champignons goudbruin. Voeg de champignons samen met de uitgelekte zilveruitjes toe aan de pan. Verlaag de temperatuur naar 120 graden. Test na 3 uur stooftijd of het vlees mals is. Laat eventueel langer stoven.
  • Serveer met aardappelpuree.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.