5 uit 1 beoordeling
15 minuten
bereiding 5 minuten

Mosselen koken met wijn

Mosselen koken, doe jij dit wel eens zelf? Vandaag laat ik je zien hoe makkelijk en snel je mosselen met witte wijn en kruidenboter bereid. Een mosselpan is altijd een feestje op tafel!

Mosselen zijn veelzijdig en op allerlei manieren te bereiden. Van stomen, bakken, frituren of wokken. De mossel eet je zo uit de schelp, in de soep, saus of gevuld.

Traditioneel gekookte mosselen

De klassieke bereiding van mosselen is toch wel mosselen koken in water, bier of wijn met groente en/of kruiden. Van huis uit heb ik geleerd om mosselen met een zakje kant-en-klare mosselgroenten te koken in water. Eenvoudig, puur en altijd lekker.

In welke wijn mosselen koken?

Persoonlijk vind ik mosselen koken met witte wijn nog lekkerder. De mosselen garen door de stoom in de pan. Witte wijn geeft op die manier extra smaak aan de mosselen en het kookvocht. Drink dezelfde wijn ook bij het mosselpannetje. Over het algemeen wordt een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of een Verdejo gebruikt.

De mosselgroenten kun je voorgesneden in een zakje kopen, lekker makkelijk. Ik heb ervoor gekozen om alleen ui, prei en selderijblad te gebruiken en zelf te snijden. Dit vind ik lekkerder.

De finishing touch van dit mosselen recept is de kruidenboter. Na het koken van de mosselen met witte wijn laat je kruidenboter smelten tussen de schelpen en dit mengt zich met het heerlijke mosselvocht. Dit zorgt voor net dat beetje extra smaak. Wij zijn thuis dol op deze manier van mosselen koken.

Mosselen koken in wijn

Zeeland en met name Yerseke staat bekend om oesters én mosselen. Hier staat ook het familiebedrijf Krijn Verwijs waar ik dit jaar een mooie samenwerking mee heb. Een duurzame manier van werken staat hoog in het vaandel. Dit geldt niet alleen voor het hele kweek- en oogstproces, maar ook voor de relatie met andere kwekers. Ze kennen alle kwekers persoonlijk en worden gezien als onderdeel van de familie. Er wordt nauw samengewerkt zodat iedereen in de toekomst kan blijven genieten van lekkers uit zee.

Het mosselseizoen start traditioneel in juli. Vanaf dat moment worden de bodemcultuur mosselen geoogst. Zoals de naam als zegt, groeit deze mossel op de bodem van de zee.

Hoe lang mosselen koken?

Mosselen schoonmaken

De mosselen van Premier Seafarmers (merk van Krijs Verwijs) worden verkocht in bakken van 2 kilo. In de fabriek zorgen de moderne verwaterings- en zuiveringsinstallaties ervoor dat de bodem mosselen praktisch zandvrij zijn, vrij van krabbetjes en bijna pokken-vrij. Ideaal!

Mosselen schoonmaken is op die manier appeltje eitje. Stort de mosselen in een vergiet en spoel de schelpen schoon onder koud stormend water. Controleer alle mosselen om te zien of de schelp dicht is. Een kapotte of ver openstaande mossel gooi je weg. Staat een mossel een kleine beetje open? Geef een tik tegen een harde ondergrond. Als de mossel sluit, dan kun je deze meekoken. Gebeurt er niks, gooi de mossel dan weg. Je koopt deze mosselen bij Dekamarkt.

Mosselen koken in 5-8 minuten

Tips voor mosselen koken

Mosselen koken is niet ingewikkeld en de pan staat in een mum van tijd op tafel. Met deze tips is je mosselpan altijd een succes:

 • Kook mosselen in weinig vocht (+/- 1 cm) met een deksel op de pan. Door het koken van de vloeistof (water, wijn of bier) stomen de mosselen.
 • Kook de mosselen kort, anders worden ze taai. Laat het vocht van bodem mosselen 3 x opkomen. Dit duurt 5-8 minuten in totaal.
 • Gebruik weinig zout. In de schelpen zit vaak nog het zilte water uit de zee.
 • Serveer het vocht van de mosselen erbij. Laat het onderste in de pan zitten, want dit kan wat zand bevatten.
 • Reken met 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon.
Mosselen koken

Mosselen koken met wijn

Ingrediënten

2 personen
 • 1 teentje knoflook, doormidden gesneden
 • 1 ui in ringen
 • 1 prei in ringen
 • 4 takken verse selderij, gehakt
 • verse peper naar smaak
 • 100 ml witte wijn
 • 50 gram kruidenboter (+ extra naar smaak)
 • 2 kilo mosselen

Voor erbij

 • 1 stokbrood
 • knoflookmayonaise naar smaak

Hoe kun je mosselen koken in witte wijn?

 • Spoel de mosselen schoon onder koud stromend water in een vergiet. Verwijder kapotte mosselen. Staat een mossel open? Tik de mossel tegen de wasbak en als de mossel sluit, dan is de mossel goed.
 • Haal het halve teentje knoflook door de mosselpan. Voeg de ui, prei, selderij, zwarte peper en witte wijn toe. Leg de mosselen erop en sluit af met een deksel.
 • Zet het vuur hoog en breng aan de kook. Als het losgekomen vocht over de rand dreigt de schuimen, haal dan de pan van het vuur. Schud de pan op en zorg dat de groenten en de onderste mosselen boven in de pan liggen. Doe de deksel terug op de pan, herhaal dit nog 2 keer. Zet het vuur uit en laat de kruidenboter tussen de mosselen smelten.
 • Serveer de mosselen in de mosselpan of schep het over op een mooie schaal. Giet een gedeelte van het kookvocht erover en strooi er extra selderijblad overheen. Lekker met stokbrood en knoflookmayonaise of friet.

Linda’s Tips

 • Bewaar het kookvocht voor een soep of saus.
 • Gebruik een lege mossel als tang om zo een andere mossel uit de schelp te halen. Een mossel levert immers zijn eigen bestek.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Krijn Verwijs (Premier Seafarmers). Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.