4.3 uit 10 beoordelingen
15 minuten
oventijd 10 minuten

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat is een ideaal voorgerecht bij een diner of hapje voor bij een borrel. Dit Italiaanse hapje maak je met knapperig brood, zoete tomaatjes, ui, knoflook, basilicum, olijfolie en balsamico siroop. Dit hapje is lekker, fris, simpel en ziet er feestelijk uit. Succes verzekerd.

Welke tomaten voor bruschetta gebruiken?

Voor de bruschetta met tomaat heb je weinig ingrediënten nodig. Het succes van dit Italiaanse hapje zit in de kwaliteit van de producten. Gebruik goede kwaliteit tomaten zoals roma tomaten. Voor een zoetere smaak, kun je tros cherry tomaten of cocktailtros tomaten gebruiken. De basilicum kun je in een flowpack kopen, maar mijn voorkeur is een basilicum plantje. Bij een plantje kun je makkelijker mooie kleine blaadjes of topjes van een takje selecteren ter decoratie op de bruschetta met tomaat. Daarnaast gebruik je natuurlijk een goede kwaliteit extra vergine olijfolie.

Bruschetta met tomaat basilicum en ui

Meestal gebruik ik een afbak ciabatta voor dit hapje. Maar je kunt ook oud stokbrood een nieuw leven geven of plakken zuurdesembrood gebruiken. Kijk wat je eventueel in huis hebt.

Optioneel kun je bij de bruschetta met tomaat balsamico siroop serveren. Dit koop je kant en klaar in een flesje in de supermarkt. Zelf maken is stukken goedkoper en eigenlijk nog lekkerder ook. Bij Linda’s tip geef ik je het recept voor balsamicostroop, balsamicosiroop of crème di balsamico. Het is niet anders dan een reductie van balsamicoazijn. Dus heb jij een flesje balsamicoazijn in huis? Maak het dan lekker zelf.

Bruschetta vooraf maken

Bruschetta is een makkelijk hapje dat je vooraf kunt voorbereiden. De Italiaanse tomatensalsa smaak zelfs het lekkerst als de smaken even kunnen intrekken. Het brood kun je vooraf afbakken en daarna roosteren. Bewaar het gebakken brood in een luchtdichte trommel. De balsamico siroop kun je zelfs een paar dagen van te voren al maken. Ter plekke kun je als de gasten zijn gearriveerd de bruschetta met tomaat opmaken.

Bruschetta vooraf maken, bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat

Ingrediënten

Aantal personen12 stuks
  • 500 gram tomaten
  • 1/2 rode ui (2 eetlepels)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel verse basilicum gesneden + extra blaadjes voor decoratie
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 1 ciabatta (afgebakken)
  • 100 ml balsamico azijn (optioneel: zie tip)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je bruschetta tomaat?

  • Halveer de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Snijd de rode ui fijn (maximaal 2 eetlepels). Snijd 2 teentjes knoflook fijn.
  • Meng de gesneden tomaat, rode ui, knoflook, eetlepel basilicum, 2 eetlepels olijfolie met een snufje zout en peper door elkaar. Zet weg en laat de smaken intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ciabatta in 12 plakken. Smeer elke kant in met olijfolie. Halveer een teentje knoflook en wrijf hiermee over de broodjes. Rooster het brood in 8 – 10 minuten goudbruin in de oven.
  • Beleg het geroosterde brood met de tomatensalsa. Decoreer met basilicum blaadjes en optioneel balsamico siroop.

Linda’s Tips

  • Balsamico siroop kun je kant en klaar kopen, maar ook ook zelf maken. Verwarm 100 ml goede balsamico azijn tot het kookt. Zet het vuur zachter en kook tot de helft in, tot siroop dikte. Tijdens het afkoelen zal de balsamico siroop verder indikken tot een echte stroop. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.