Doordeweeks ontbijt ik bijna altijd met havermout. Maar op zondag eet ik graag brood. En ja, een eitje hoort hier altijd bij. Dit is een alternatief voor het standaard gekookte eitje. Met de eierpotjes gaar je het eitje met vulling in een potje. Zalig en lekker feestelijk. Enne, houdt ook nog eens je bloedsuikerspiegel in balans. Voor je lijf beter dan al die zoetigheden op brood.
Dit gerecht heeft een hele sjieke naam: oeufs en cocotte. Nadat ik het 3 x fout gespeld had, besloot ik de Nederlandse naam eraan te hangen: eierpotjes. Het leuke is dat je de eierpotjes extra kan vullen met iets lekkers. Gerookte zalm met hüttenkäse bijvoorbeeld. Of voor de cheese lovers is de geitenkaas met tomaatjes een ultieme verwennerij.
Eierpotjes
Ingrediënten
- zachte boter
- 4 verse eieren
- paar sprieten bieslook (optioneel)
Vulling zalm
- 100 gram gerookte zalmsnippers
- hüttenkäse 200 gram
Vulling geitenkaas
- klein stukje zachte geitenkaas
- 1/2 bakje cherry tomaatjes of 6 zongedroogde tomaatjes
Extra nodig
- Extra nodig: 4 ramequins of kleine ovenschaaltjes + diep bakblik of ovenschaal
Hoe maak je eierpotjes (oeufs en cocotte)
- Vul een hele waterkoker geheel met water en zet aan.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de ramequins goed in met boter.
- Schep 1 eetlepel hüttenkäse/geitenkaas op de bodem. Vervolgens 1 eetlepel vulling erbij (zalm of tomaatjes).
- Breek een eitje boven het schaaltje, voeg peper en zout toe naar smaak. Maak eventueel af met geknipte bieslook.
- Zet de schaaltjes in een ovenschaal. Voeg het kokende water toe aan de ovenschaal tot halverwege de schaaltjes.
- Zet in de oven en bak gaar in 10-15 minuten, afhankelijk hoe zacht- of hardgekookt jij je eitjes graag eet.
Linda’s Tips
- Tip: Eierpotjes zijn ideaal om allerlei restjes groente, vlees of vis in te verwerken. Kijk wat je nog in de koelkast hebt liggen.