Dagje minder vlees eten, hoe doe ik dat?

Stel jij jezelf weleens de vraag? Hoe kun ik een dagjeminder vlees eten? Als slagersdochter heb ik dit van huis uit niet meegekregen. Minder vlees eten heb ik mezelf echt moeten aanleren. Zelfs mijn ouders eten bewust minder vlees dan vroeger. Laat ik duidelijk zijn, ik ben gek op vlees! Alleen hoeft dit voor mij niet elke dag. Ik vertel je graag hoe ik minder vlees eet.

Een dagje minder vlees eten zorgt misschien voor weerstand van het thuisfront. Zo woon ik samen met een carnivoor en hij zucht wel eens aan tafel: “wanneer krijg ik weer een balletje gehakt?” In onze begintijd bestond de avondmaaltijd uit een gehaktbal uit de vriezer met een potje groente. Ondertussen is er veel veranderd in ons eetpatroon. Minder vlees eten doen wij nu een jaar of 5.

In mijn overtuiging heb je niet elk dag vlees nodig. Een voordeel van geen vlees eten is dat je op zoek gaat naar iets anders. En variatie is een belangrijk thema voor mij, zowel qua smaak als voor je lijf. Het feit dat vegetarisch eten bijdraagt aan een gezonde en betere leefomgeving, hoef ik niemand te vertellen toch?

Minder vlees eten bij de avondmaaltijd, zo doe ik dat:

Peulvruchten

Hier in huize Linda zijn we dol op peulvruchten. Ze zijn lekker, goedkoop, veelzijdig en makkelijk klaar te maken. Het lijstje van peulvruchten is uitgebreid van bruine, witte, zwarte bonen tot limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen, sojabonen, kapucijners en borlotti bonen.

Voor de snelheid staan er peulvruchten in blik of pot in de kast. Spoel ze wel even af om eventueel toegevoegd zout te verwijderen. De gedroogde variant dien je vaak eerst te weken voordat je ermee aan de slag kan. Het voordeel is deze bonen nog voordeliger zijn voor de portemonnee, maar dat weegt voor mij niet op tegen de extra tijd.

Inmiddels heb je ook een assortiment van bonenmixen in zak van Hak. Ideaal! In mijn voorraadkast staat vaak een linzen curry of burrito mix. Hiermee maak je in een handomdraai een lekkere voedzame maaltijd. Het voordeel is ook dat de zakken geen onnodige ingrediënten bevatten.

vegetarische pilav met bonen, noten en rozijnen

Kaas

Kaas gebruik ik voor ter vervanging van de smaak van vlees. Mijn voorkeur zijn pittige smaakvolle kazen zoals Parmezaanse kaas, feta, geitenkaas en oude geraspte kaas. Maar ook mozzarella is een heerlijk alternatief in een ovenschotel met bonen.

pasta uit de oven

Eieren

Een gerecht met eieren is vaak weer eens iets anders. En dan bedoel ik geen omelet maar een tortilla boordevol groente. Wat dacht je van een frittata met zoete aardappel en broccoli of een quiche?

spinazie quiche

Groente

Zodra je minder vlees eet, ga je als vanzelf meer groente eten. Een aantal groente varianten hebben een hartige vleesachtige smaak. Bij deze pastasaus met champignons worden de champignons gemalen, waardoor de structuur op gehakt lijkt. Geroosterde aubergine maar ook zongedroogde tomaatjes zijn ingrediënten die ik graag verwerk in een gerecht voor een hartige bite. De aubergine wellington is mijn absolute favoriet en kun je bij een dinertje met vrienden of familie zo op tafel zetten.

Spaghetti met champignonsaus

Noten/ pitten en zaden

Noten, pitten en zaden zijn heel gezond en boordevol goede vetten en eiwitten. Ze zorgen voor een stevige bite en geven een verzadigd gevoel. Zo zijn geroosterde pompoen pitten met een beetje zout een zalig alternatief voor spekjes in een gerecht. Vaak gebruik ik noten, pitten en zaden in combinatie met kaas zoals bij een zoete aardappel preistamppot en pasta salade.

Zoete aardappel stamppot met prei

Vleesvervangers

In de supermarkt kun je verschillende merken vinden met vleesvervangers. Voorbeelden hiervan zijn Valess, Vegetarische Slager, Quorn, So fine, Vivera of een huismerk. Dit soort producten zijn een makkelijke eerste stap naar vegetarisch eten. Hiermee vervang je op een snelle en simpele manier een stukje vlees bij een Hollandse maaltijd met aardappelen en groente. Aangezien wij niet vaak een AGV maaltijd eten, koop ik dit soort producten niet zo vaak. Voor falafel maak ik een uitzondering. Hier heb ik nog geen recept voor en dus koop ik dit kant en klaar.

Tahoe /Tofu / Tempeh

Van soja wordt tofu (andere naam is tahoe) en tempeh gemaakt. Dit kun je naturel kopen in de supermarkt of toko. Vervolgens dien je het nog wel op smaak te brengen. Tempeh is ook gemaakt van soja, alleen zit in dit product de hele sojaboon. Met tempeh zou je meer smaak kunnen realiseren omdat dit product makkelijker smaak opneemt. Op Bali heb ik de meest waanzinnige tempeh gegeten. Thuis heb ik dit 1x zelf gemaakt voor de Gado Gado. Aangezien ik dus geen specialist ben, verwijs ik je graag naar de Groene Meisjes. In dit blog lees je hoe je tofu bereidt. Kijk eens bij Puur Suzanne voor een aantal tempeh recepten.

Gado Gado uit Reishonger

Door de Week Zonder Vlees hebben wij dagelijks gesprekken aan tafel over minder vlees eten. Voor mij is het niet noodzakelijk om vlees geheel te laten staan. Ik vind het wel belangrijk om er bewust mee bezig te zijn. Daarbij geniet ik van de zoektocht naar alternatieven voor vegetarische recepten. Ik ben dan ook benieuwd hoe jij dit aanpakt.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.