Zoals beloofd neem ik jullie deze zomer mee in onze makkelijke buiten maaltijden. Ze zijn vaak ook ideaal voor op vakantie. Heb je trouwens meegekregen dat ik een e-bookje met recepten voor de camping aan het maken ben? In Juli is dit e-bookje gratis te downloaden. Voor deVietnamese noedelsalade hoef je niet te koken en toch eet je een voedzame maaltijd. Ik ben dol op dit soort snelle en lekkere gerechten.
De beste recepten komen tot stand met restjes. Mijn kookstijl is toch het beste te omschrijven als “gooi alles in de pan en dan komt het vast goed”. Voor deze Vietname noedelsalade had ik allerlei ingrediënten over van de loempia’s. Van te voren wist ik dus dat het met de smaak wel goed zou komen. De exacte verhoudingen zijn niet zo belangrijk. Kijk gewoon wat je in huis hebt. De basis bestaat in ieder geval uit glasnoedels.
Aan de glasnoedels voeg je komkommer, wortel en taugé aan toe. Een restje kool, sla, paprika, munt of lente ui smaakt er ook goed bij. De dipsaus geeft echt de Vietnamse touch aan dit recept. Mocht je dit te ingewikkeld vinden, kun je ook een zoete chili saus met olie en azijn (of limoensap) combineren. Zo maak je eenvoudig een lichte avondmaaltijd. Ideaal ook voor als je weinig tijd hebt, want de noedelsalade staat binnen 20 minuten op tafel.
Vietnamese noedelsalade
recept voor 4 personen
- 200 gram glasnoedels
- 1 komkommer
- 150 peen julienne
- 125 gram taugé
- flinke hand koriander
- optioneel: sesamzaad en limoen
Recept voor Vietnamese saus:
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels suiker
- 3 eetlepels water
- 4 eetlepels vissaus
- 1 flink teentje knoflook, fijn gesneden
- 1/2 Spaanse peper zonder zaadjes, zeer fijn gesneden
Stappen om een Vietnamse noedelsalade te maken:
- Bereid de glasnoedels volgens de gebruiksaanwijzing en spoel af.
- Snijd ondertussen de komkommer in reepjes, verwijder de zaadlijsten en hak de koriander grof.
- Maak een dressing van de limoensap, suiker, water, vissaus, knoflook en Spaanse peper.
- Meng de noedels met de groente en koriander. Giet de Vietnamese saus erover en serveer direct.
Tip: je kunt er ook nog grof gehakte pinda’s of kipfilet aan de noedelsalade toevoegen.