5 x gezond eten op het terras

Zodra het zonnetje schijnt, zitten de terrasjes hier in Nederland stampvol. Heerlijk, met je zonnebril op en een biertje in de hand… Wat is er beter dan dat?! Maar wanneer je gezond wilt eten als je bezig bent met afvallen, kan dit nog wel eens een grote uitdaging zijn. Wat neem je wel en wat kun je beter negeren op de kaart? Hoe pak je verantwoord een terrasje? Een gastblog van Jasper Alblas over gezond eten op het terras.

Gezond eten op het terras

#1 Vermijd koolhydraten

Op een terras neerstrijken doen mensen vaak niet alleen voor het nuttigen van een lekker drankje, maar ook voor een smakelijk hapje. Met iets eten buiten de deur is natuurlijk niets mis, maar veel gerechten (en bijgerechten) bevatten onnodig veel koolhydraten. Als je echt gezond wilt eten kun je de mandjes brood met kruidenboter daarom beter achterwege laten. Vraag de serveerster het niet neer te zetten als ze dat standaard doen. Laat rijst of pasta vervangen door groenten of salade.

gezond eten op het terras

#2 Drink niet tijdens het eten

Heerlijk: het zonnetje schijnt, de temperatuur stijgt, je zit er relaxed bij… Daar hoort een hapje en een lekker koel biertje bij! Of een fris wijntje. Lekker, jazeker, maar gezond? Dat helaas niet.

Alcohol drinken en eten tegelijk, kun je beter niet doen, zeker niet als je wilt afvallen rondom je buik. Alcohol legt de vetverbranding stil. Alles wat je eet wordt daardoor gelijk opgeslagen in je lichaam. Drink liever helemaal niets als je eet, ook geen water. Het verstoort de vertering van het voedsel dat je eet, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden.

Als je toch wat wilt drinken kies dan voor (fruit) water. Drink dit het liefst voor het eten op en drink pas een half uur een uur na het eten een kop koffie of thee als dessert. Als je toch alcohol wilt drinken kun je natuurlijk prima af en toe eens een biertje of een wijntje nemen, maar eet er dan liever niet bij. Drink daarnaast altijd een glas water.

fruitwater recepten

#3 Kijk uit met koffie

Koffie verkeerd, cappuccino, latte… Heerlijk! De favoriete warme drankjes van velen. Maar pas hiermee op: ook dit zijn namelijk vermomde caloriebommen. Jezelf toch trakteren op een lekker drankje? Er is nog veel meer keus! Ga voor verse muntthee, pittige gemberthee of kalmerende verveine thee. Je kunt ook vragen of er nog een schijfje citroen en een beetje honing bij mag. Hmmm!

gezond eten op het terras

#4 Ga niet met honger op een terras zitten

Wellicht voor de hand liggend, maar toch denken we er vaak niet bij na: ga niet met enorme honger op het terras zitten. Niet alleen is de kans dan groot dat je iets te eten bestelt, de kans dat dit een ongezonde optie is misschien nog wel groter. Bovendien zijn er niet in alle restaurants veel gezonde opties.

Zorg er dus voor dat je van te voren iets eet wat je maag licht vult (rauwkost, salade, een handje noten), zodat je niet gekweld hoeft toe te kijken hoe anderen zich misschien wel tegoed doen aan taartjes of bitterballen.

kijkje in mijn leven mei 2

#5 Besef: gezond eten is altijd een keuze

Bedenk dat je die bitterballen niet hóéft te eten. Je moet helemaal niets. Of je voor de vette hap of toch voor die gezonde salade gaat, is helemaal aan jou. Kies bewust voor lekkere en gezonde opties, zoals een salade, gegrilde groenten, een dip met rauwe groenten of onbewerkte noten. Is dat er allemaal niet? Dan eet je niets. Zo simpel is het.

Laat je vooral niet aanpraten dat je ongezellig zou zijn als je niet ‘lekker mee-eet’. Je mag het helemaal zelf weten. Niemand heeft er last van als jij ervoor kiest om dat stukje taart niet te eten. De keuze is aan jou!

5 tips om meer water te drinken

Wil jij meer tips van Linda? Kijk dan hier!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.