Nog geen beoordelingen

Bieten linzen burgers

Vrijdag en dus burger time! Laat het weekend maar beginnen met deze bieten linzen burgers.

Ik eet graag hamburgers met vlees en net zo lief zonder vlees. Ok, dan mag ik het eigenlijk geen “ham” burger meer noemen. Al ben ik zelf zeer tevreden met mijn vegetarische burger recepten met kikkererwten en pompoen zoete aardappel. Je mist het vlees niet eens. Nou ja, dat is mijn bescheiden mening. Manlief – de carnivoor – is het hier natuurlijk niet mee eens.

bieten linzen burgers

Voor deze bieten linzen burgers gebruik ik havermout. Best knap eigenlijk waar je dit simpele ingrediënt toch allemaal voor kunt gebruiken. De truc zit hem om het mengsel even in de koelkast te zetten. Zo kan het havermout het vocht opnemen. Door mijn dadel bieten balletjes wist ik dat havermout en bieten goed samen gaan. Daarnaast eet ik bietjes regelmatig met linzen in een simpele lunchsalade. Kijk en zo ontstaan dan ook mijn recepten. Ik doe gewoon maar wat en tadaaaaa bij deze mijn burger recept.

bieten linzen burgers

Bepaal zelf welke topping je erbij neemt. Ik koos voor een smeerbare geitenkaas in plaats van mayonaise. De rode ui “konfijt” ik op een hele makkelijke manier. Ik heb dit geleerd van Bluebelle door de ui heel fijn te snijden en te mengen met goede balsamicostroop. Ideaal.

bieten linzen burgers

Bieten linzen burgers

Ingrediënten

6 stuks
  • 265 gram gekookte linzen uit blik / pot
  • 150 gram rauwe biet 1 stuk
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel komijn
  • 100 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olie
  • peper en zout
  • 6 broodjes naar keuze

Topping

  • 2 rode uien
  • 3 eetlepels balsamicostroop met vijgen
  • smeerbare geitenkaas
  • 100 gram bladspinazie
  • 10 augurkjes

Bereiding

  • Spoel de linzen af om toegevoegd zout te verwijderen en laat uitlekken. Schil en rasp de rauwe biet. Snijd 1 ui fijn. Voeg de linzen, biet, ui en komijn toe aan de keukenmachine en maal kort. Niet te fijn. Voeg vervolgens de havermout, ei, olijfolie en peper en zout naar smaak toe. Meng goed door elkaar. Druk het mengsel aan in de kom en zet een half uur koud weg in de koelkast. Zo kan de havermout het vocht van de biet en linzen opnemen en zijn werk als bindmiddel doen.
  • Snijd de andere 2 uien fijn en meng met de balsamico stroop. Zet in de koelkast om de smaken in te laten trekken. Heb je een paar uurtjes eerder de tijd om deze “gekonfijte” ui te maken, dan is dat een aanrader.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verwarm een koekenpan op medium hoog vuur. Bak de burgers in 5 minuten om en om bruin. Zet op een met bakpapier beklede bakplaat nog 10 minuten in de oven.
  • Besmeer de broodjes met de geitenkaas, leg er een paar blaadjes spinazie op, de bieten linzen burgers en 2 augurkjes met de rode ui on top.
bieten linzen burgers

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.