Bietensalade met makreel

Mijn streven dit jaar is om meer / beter met de seizoenen mee te eten. In mijn voorraad kast hangt al jaren een kalender met de seizoensgroenten uit Delicious.magazine. Zo nu en dan raadpleeg ik die en voor de maand januari staan de rode bieten erop. Op de blog kun je al een paar bietenrecepten vinden; een lunchsalade met linzen, een pittige bietensapje en een geroosterde variant uit de oven. Nieuw is debietensalade met makreel.

Wat zou ik nu toch eens verzinnen? Ook ik heb wel eens geen inspiratie. De receptenkaarten bij de supermarkt bieden uitkomst. Op de manier, krijg je ideeën om een standaard groente op een andere manier klaar te maken met andere ingrediënten. Wist je dat de zoete bietjes heel goed bij de zachte, zilte smaak van makreel passen? En dat bietjes met mierikswortel een perfecte match zijn?

Doordeweeks wil iedereen snel aan tafel zitten én lekker en voedzaam eten. Debietensalade met makreel staat binnen 20 minuten op tafel. Ik maak het mezelf makkelijk door schoongemaakte krieltjes, gekookte bietjes en makreelfilet te kopen. Terwijl de krieltjes bakken, worden de bieten verwarmd en de makreelfilet in stukjes geplukt. Kortom, een lekker, makkelijk en snel recept voor de doordeweekse maaltijd.

bietensalade met makreel

Bietensalade met makreel

Recept voor 4 personen:

  • olijfolie
  • 450 gram schoongemaakte krieltjes
  • 500 gram gekookte bietjes
  • 250 gram gerookte makreelfilet
  • 150 gram veldsla
  • 1 kleine eetlepel mierikswortel
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • snufje zout
  • optioneel: 40 gram pitten (zonnebloem/pompoen)

Stappen om een bietensalade met makreel te maken:

  1. Bak de krieltjes in olijfolie in 10 – 12 minuten in een koekenpan goudbruin en gaar.
  2. Snijd de bietjes in plakken of blokjes. Verwarm de bietjes in een klein beetje water in een pan. Giet af voor gebruik.
  3. Verwijder ondertussen het vel van de makreel en trek in plukken.
  4. Hussel de krieltjes, bietjes, makreel en sla door elkaar. Strooi de pitten erover.
  5. Roer de mierikswortel* door de yoghurt, breng op smaak met een snufje zout. Serveer bij de bietensalade.

Tip:* mierikswortel heeft een pittige smaak. Voeg dit dan ook naar smaak toe. Of vervang door een uitgeperst teentje knoflook met verse peterselie

Tip: dit recept is lauwwarm ook lekker, ideaal om als lunch mee te nemen.

Inspired by Albert Heijn

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.