Op bezoek bij La Vialla

Een bezoek aan Fattoria La Vialla in Toscane (Italië) stond 3 jaar op mijn bucketlist. Na ontvangst van de eerste brochure en bestelling zijn manlief en ik op slag verliefd geworden op dit authentieke concept met de smaak van vroeger. Afgelopen zomer was het dan eindelijk zover: een bezoek aan de boerderij met een rondleiding en aansluitend een lunch.

La Vialla is een biologisch familiebedrijf dat alles zelf verbouwt en produceert. Ook al worden machines ingezet, veel werk op het landgoed wordt nog met de hand gedaan. Na de oogst worden de ingrediënten binnen een paar uur verwerkt tot wijn, saus, jam, pecorino, olijfolie of pasta. De producten worden met liefde gemaakt en dat proef je.

La vialla

De producten zijn in geen enkele winkel te verkrijgen. Bestellen kan via het internet, post of fax. De producten worden thuis afgeleverd. De producten zijn authentiek, geweldig van smaak alsof ze door “mama” net zijn bereid en op tafel wordt gezet.

La Vialla arbeider

Tijd om met eigen ogen te zien, hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat. Na een rit van 1,5 uur zijn wij eindelijk bij La Vialla aangekomen. De route naar La Vialla is al een belevenis. Na de snelweg verlaten te hebben, rijd je een half uur door kleine authentieke dorpjes met kleine Toscaanse huisjes, overal wijngaarden en olijfbomen om je heen. Het is mistig (!) als wij er rijden en toch zien wij direct de schoonheid van het gebied. Manlief en ik kijken elkaar aan, wat is het mooi hier. Wij komen hier zeker een keer terug. En dan opeens volgt het bordje met La Vialla in de bekende uitstraling zoals op de folder. Wij rijden de laan met cipresse op en ja het klopt: de brochure komt tot leven.

La Vialla

Het landgoed ziet er precies zou uit als in alle communicatie. Ik ben dan ook onwijs enthousiast als ik op het centrale plein sta. Wij worden opgevangen door een Italiaanse mama met een groot wit schort voor. Zo had ik mij La Vialla precies voorgesteld.

Rondleidingen
Op het landgoed kan je (gratis) deelnemen aan een rondleiding. Een aantal keren per dag kan je aansluiten en duurt ongeveer 1,5 uur. Helaas regent het op onze dag, dus mijn foto’s zijn niet allemaal even stralend.

Wij starten in de “fabriek” bij de graanmolen. Elke dag wordt hier 250 kilo meel gemaald. Naast de molen staan de houtovens die 3,5 uur opgestookt worden voordat de koekjes erin geschoven worden. In de volgende ruimte worden de sauzen en jammen gemaakt. Het is verboden om binnen te fotograveren, vanwege de hygiëne. Op dat moment wordt de Pomodori Pelati geproduceerd. Op de loopband staan bakken vol met geurige rijpe tomaten, precies zoals het hoort. Aan de overkant van de “productieruimte” worden alle potten, flessen en zakken verpakt voor verzending.

La Vialla Fabriek

Het hele gevolg verplaatst zich naar de wijnkelder. Persoonlijk vind ik dat er niet zoveel te zien is. Natuurlijk vaten en tanks vol met wijn maar dat zegt mij niet zoveel. Ik ben meer van de praktijk, lekker wijn proeven! Op naar de olijfolie schatkamer. De oogst en de persing vindt pas in oktober plaats. De bomen worden met de hand geplukt en elke boom is goed voor 1 – 2 flessen olie. Ook de witte wijnkelder wordt bezocht. Inmiddels schijnt de zon en alle kinderen vluchten naar buiten. Naar wijn kijken en proeven is “saai”.

La Vialla wijn

Het is fantastisch om rond te lopen op een kleine gedeelte van de boerderij. Overal zie je beelden terug die verwerkt worden in de prachtige brochures. De kippen lopen rond en bij terugkomst op het centrale plein, zit een dame met de hand de eieren te stempelen. Doet ze dit voor de toeristen of hoort dit zo? Het zal mij een zorg zijn, ik vind het allemaal even geweldig. Voor ons is het tijd om te gaan lunchen, het bezoeken van de huiswinkel doen wij daarna. In mijn tweede deel van de La Vialla reeks lees je meer over deze authentieke ervaring.

La vialla

Producten bestellen?
Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten? Kijk hier voor als je een brochure wilt bestellen of bezoek de website voor meer informatie. De prijzen vallen alleszins mee, zeker nu ik meer weet over de productie en de werkwijze. Voor gemiddeld € 6,- per fles drink je een fantastische wijn. De pakken pasta koop je voor € 2,10 per stuk en een goede saus voor € 4,-.

La Vialla bezoeken?
La Vialla is in het weekeinde gesloten voor bezoek, door de week is de Fattoria en de huiswinkel van 9.00 uur tot 18.00 uur geopend. Een paar maal per dag wordt er een rondleiding over de Fattoria gegeven, daarvoor hoef je niet te reserveren. Het is ook mogelijk om te lunchen (maart tot en met oktober), hiervoor dien je ruim van te voren voor te reserveren. Dit kan telefonisch of per e-mail. 0039-0575-47697, of per email naar [email protected]. Adres: Via di Meliciano 26, 52029 Castiglion Fibocchi, Toscana – Italia (14 km vanaf Arezzo)

La Vialla

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.