Een bezoek aan Fattoria La Vialla in Toscane (Italië) stond 3 jaar op mijn bucketlist. Na ontvangst van de eerste brochure en bestelling zijn manlief en ik op slag verliefd geworden op dit authentieke concept met de smaak van vroeger. Afgelopen zomer was het dan eindelijk zover: een bezoek aan de boerderij met een rondleiding en aansluitend een lunch.
La Vialla is een biologisch familiebedrijf dat alles zelf verbouwt en produceert. Ook al worden machines ingezet, veel werk op het landgoed wordt nog met de hand gedaan. Na de oogst worden de ingrediënten binnen een paar uur verwerkt tot wijn, saus, jam, pecorino, olijfolie of pasta. De producten worden met liefde gemaakt en dat proef je.
De producten zijn in geen enkele winkel te verkrijgen. Bestellen kan via het internet, post of fax. De producten worden thuis afgeleverd. De producten zijn authentiek, geweldig van smaak alsof ze door “mama” net zijn bereid en op tafel wordt gezet.
Tijd om met eigen ogen te zien, hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat. Na een rit van 1,5 uur zijn wij eindelijk bij La Vialla aangekomen. De route naar La Vialla is al een belevenis. Na de snelweg verlaten te hebben, rijd je een half uur door kleine authentieke dorpjes met kleine Toscaanse huisjes, overal wijngaarden en olijfbomen om je heen. Het is mistig (!) als wij er rijden en toch zien wij direct de schoonheid van het gebied. Manlief en ik kijken elkaar aan, wat is het mooi hier. Wij komen hier zeker een keer terug. En dan opeens volgt het bordje met La Vialla in de bekende uitstraling zoals op de folder. Wij rijden de laan met cipresse op en ja het klopt: de brochure komt tot leven.
Het landgoed ziet er precies zou uit als in alle communicatie. Ik ben dan ook onwijs enthousiast als ik op het centrale plein sta. Wij worden opgevangen door een Italiaanse mama met een groot wit schort voor. Zo had ik mij La Vialla precies voorgesteld.
Rondleidingen
Op het landgoed kan je (gratis) deelnemen aan een rondleiding. Een aantal keren per dag kan je aansluiten en duurt ongeveer 1,5 uur. Helaas regent het op onze dag, dus mijn foto’s zijn niet allemaal even stralend.
Wij starten in de “fabriek” bij de graanmolen. Elke dag wordt hier 250 kilo meel gemaald. Naast de molen staan de houtovens die 3,5 uur opgestookt worden voordat de koekjes erin geschoven worden. In de volgende ruimte worden de sauzen en jammen gemaakt. Het is verboden om binnen te fotograveren, vanwege de hygiëne. Op dat moment wordt de Pomodori Pelati geproduceerd. Op de loopband staan bakken vol met geurige rijpe tomaten, precies zoals het hoort. Aan de overkant van de “productieruimte” worden alle potten, flessen en zakken verpakt voor verzending.
Het hele gevolg verplaatst zich naar de wijnkelder. Persoonlijk vind ik dat er niet zoveel te zien is. Natuurlijk vaten en tanks vol met wijn maar dat zegt mij niet zoveel. Ik ben meer van de praktijk, lekker wijn proeven! Op naar de olijfolie schatkamer. De oogst en de persing vindt pas in oktober plaats. De bomen worden met de hand geplukt en elke boom is goed voor 1 – 2 flessen olie. Ook de witte wijnkelder wordt bezocht. Inmiddels schijnt de zon en alle kinderen vluchten naar buiten. Naar wijn kijken en proeven is “saai”.
Het is fantastisch om rond te lopen op een kleine gedeelte van de boerderij. Overal zie je beelden terug die verwerkt worden in de prachtige brochures. De kippen lopen rond en bij terugkomst op het centrale plein, zit een dame met de hand de eieren te stempelen. Doet ze dit voor de toeristen of hoort dit zo? Het zal mij een zorg zijn, ik vind het allemaal even geweldig. Voor ons is het tijd om te gaan lunchen, het bezoeken van de huiswinkel doen wij daarna. In mijn tweede deel van de La Vialla reeks lees je meer over deze authentieke ervaring.
Producten bestellen?
Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten? Kijk hier voor als je een brochure wilt bestellen of bezoek de website voor meer informatie. De prijzen vallen alleszins mee, zeker nu ik meer weet over de productie en de werkwijze. Voor gemiddeld € 6,- per fles drink je een fantastische wijn. De pakken pasta koop je voor € 2,10 per stuk en een goede saus voor € 4,-.
La Vialla bezoeken?
La Vialla is in het weekeinde gesloten voor bezoek, door de week is de Fattoria en de huiswinkel van 9.00 uur tot 18.00 uur geopend. Een paar maal per dag wordt er een rondleiding over de Fattoria gegeven, daarvoor hoef je niet te reserveren. Het is ook mogelijk om te lunchen (maart tot en met oktober), hiervoor dien je ruim van te voren voor te reserveren. Dit kan telefonisch of per e-mail. 0039-0575-47697, of per email naar fattoria@lavialla.it. Adres: Via di Meliciano 26, 52029 Castiglion Fibocchi, Toscana – Italia (14 km vanaf Arezzo)
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Oh heerlijk, dank je wel dat je me even mee terug genomen hebt… Wij zaten hier in 2013 midden in de zomer met een hele lange tafel vol heerlijke lunch gerechten…. Even zwijmelen weer 🙂
Ja Reny, wat is het daar fijn he. Ik wil zo graag terug.
Wat gaaf dat je erheen bent geweest! Elke keer als ik post van ze krijg droom ik er ook bij weg 🙂
Ja, mocht je er ooit in de buurt zijn, dan is het echt een aanrader.
Ook wij zijn 2 keer bij La Vialla geweest en hebben daar geluncht. Geweldig wat een heerlijke en zuivere producten. Sindsdien bestellen wij de producten via internet. April 2016 kwam La Vialla naar ons land t.w. in de plaats Middenmeer. Ook daar kon je producten kopen. Hopelijk komen ze volgend jaar weer. Leuk om een stukje Italië naar Nederland te halen.
La Vialle staat voor ons op 8 oktober aanstaande op de planning..
Als reislijder met lange ij.. reis ik komende week met een dames roeiteam door de Toscane..
Naar bezoek van Florence reizen we naar La Vialle waar we een lunch willen verorberen en doorreizen naar Villa la Grotta..
Weet je ook of ze Nederlands of zijn het Nederlanders…
Groet,
Adriano
Hi heb je al gereserveerd voor de lunch? Want ze zijn snel vol geboekt. Het zijn Italianen maar er werken Nederlandse en Vlaamse dames.
Wat klinkt dit weer heerlijk! Wij waren hier afgelopen zomer. Echt geweldig genoten. Wij zijn hier op zaterdag geweest. Inderdaad is er dan geen rondleiding, maar La Vialla is wel geopend en je kan er een heerlijke lunch gebruiken. Ook de producten kan je dan kopen.
Ga hier zeker nog een keer naar toe!
Oh, ik krijg helemaal zin om weer te gaan.
Erg grappig geschreven, vooral het verhaal over de eieren die gestempeld worden. Hoe kwam ik hier ook alweer terecht?
Ik kocht bij mijn kaasboer gefermenteerde olijven, erg lekker. Ik kwam erachter dat olijven meestal in een gootsteenontsopper bad gaan, als je ze tenminste bij de AH koopt. Vervolgens tipte iemand de producten bij La Vialla, biologisch en puur en zonder gootsteenontsopper.
Gelijk de brochure besteld en bijkans met tranen in mijn ogen de pagina’s verslonden.
Vanavond voor zeker 500 euro aan wijnen, olie, azijn, pasta en sauzen besteld. Om vervolgens hier te lezen dat het allemaal echt is. Dat is het genot van internet. Dank je Linda!
Linda, ik ben om !!
Ik ga er wat lekkers bestellen.
Zijn jullie hier geweest vanuit Perticara?? Dan voel ik nl. al een uitje opkomen voor as zomer.
Hi Diana, we zijn niet vanuit Perticara geweest. Als je gaat, wel NU al reserveren voor de lunch. Het zit maanden van te voren al vol. Gr. Linda
Beste Linda,
Zelf bestel ik al jarenlang de lekkere producten van La Vialla, als je eenmaal hebt geproefd ben je verkocht,
Deze zomer hebben wij (mijn man en hond Gina) de intentie om La Vialla te bezoeken, het staat ook al lang op mijn verlanglijst.
Dus ik hoop dat het dit jaar echt lukt.
Wij verblijven eerst een aantal dagen aan het Comomeer, vervolgens richting van de Marche en terug naar Urbino en vandaaruit willen we dan La Vialla bezoeken.
Ben benieuwd!!!
Wat een lekkere recepten staan hier allemaal vermeld op jouw website, dit wil ik op mijn gemak nog een bekijken.
Zelf ben ik ook dol op koken, suppratutto la cucina Italiana, cosi celeste e cosi simplice!!
Ik ga nu weer verder aan mijn Gentse Waterzooi, ook weer een lekkere specialiteit uit Gent met vis uit onze Noordzee.
tanti saluti
Berlinda
Hi Berlinda, dank voor je leuke berichtje. Enne, als je er ook wilt lunchen wel van te voren reserveren hoor. Ondertussen ben ik benieuwd naar je recept van de Gentse waterzooi…. Gr. Linda