Boerenkool stamppot met zoete aardappel

Boerenkool is een echte wintergroente, die meestal wordt gegeten met gekookte aardappelen en worst. Het kan allemaal net even anders. Net zo makkelijk klaar te maken, lekker en gezond. Eenboerenkool stamppot met zoete aardappel, pastinaak en zongedroogde tomaatjes. En in plaats van koken, gaan wij roerbakken. De groente blijft zo iets knapperiger en daar houd ik van.

De voorspelling voor 2015 is dat er een verschuiving plaatsvindt van Superfoods naar normale gezonde ingrediënten*. Geen incabessen of quinoa uit Zuid Amerika. Juist “gewone” ingrediënten die ontzettend veel voedingsstoffen bevatten en minstens net zo goed zijn voor je lijf. Ik ben blij met die omslag. Op zich heb ik niks tegen Superfoods, alleen zie ik mensen hierin doordraven. “oh wat voel ik mij goed met die goijebessen”. Nou ik heb er zelf niks van gemerkt. Daarbij moet je behoorlijke hoeveelheden gebruiken, wil het echt effect hebben. En ook niet onbelangrijk, het kostenplaatje. Jeetje, het is een aanslag op je huishoudbudget. Ik kan je aanraden om de artikelen “Superfoods, zijn ze echt super?” te lezen van I am foodie. Ze hebben een aantal producten onder de loep genomen mét wetenschappelijke onderbouwing, zoals hennepzaad, chaizaad en tarwegras.

Boerenkool en zoete aardappelen horen in ieder geval op het lijstje van “normale” Superfoods thuis. Boerenkool is een onwijs gezonde groente die veel vezels bevat, rijk is aan provitamine A en vitamine C. Ook een goede bron van foliumzuur, calcium, ijzer en het is rijk aan mineralen (kalium, calcium, fosfor en magnesium). De zoete aardappel scoort ook goed op provitamine A, is rijk aan vezels en een goede bron van vitamin E, C en kalium. Een prettig voordeel is dat ze een suikerdip voorkomen. Tijd om die twee ingrediënten met elkaar te combineren in een lekkere en voedzame winterse stamppot!

boerenkool stamppot met zoete aardappelBoerenkool stamppot met zoete aardappel

Recept voor 4 personen:

  • circa 400 gram zoete aardappel
  • 2 pastinaken
  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 300 gram boerenkool
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • scheutje (plantaardige) melk
  • klontje roomboter
  • zeezout en verse gemalen peper
  • voor erbij: rookworst

Stappen om boerenkool stamppot met zoet aardappel te maken:

  1. De zoete aardappels en pastinaken schillen. Snijd de aardappel in stukken en de pastinaak in plakken. Kook in 1 pan in 10 – 15 minuten gaar.
  2. Snijd de rode ui in stukjes en bak bruin met een beetje olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de boerenkool toe en roerbak 8 – 10 minuten.
  3. Ondertussen snijd je de zongedroogde tomaatjes. Verwarm de rookworst volgens de verpakking.
  4. De aardappels en pastinaken afgieten en stamp fijn met een aardappelstamper. Roer de boerenkool met ui en zongedroogde tomaatjes erdoor. Voeg melk en boter toe tot alles smeuïg is. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Verdeel de boerenkool stamppot met zoete aardappel op vier borden. Serveer met de rookworst.

Tip: Lekker met een scheutje azijn en mosterd.

* Bron: Jamie Magazine

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.