Je hebt van die klassieke combinaties die eigenlijk altijd lekker zijn. Nou ja, ik vind dit vooral lekker. Van bietjes moet je houden, net als van haring. Persoonlijk kan ik heel blij worden van een bietensalade met haring en appel.
De haring smaakt weer zalig dit jaar. Ik ben een beetje verwend, want onze visboer heeft altijd super goede kwaliteit haring. Afgelopen jaar scoorde hij een 9,5 volgens de Haringtest uit het AD. Daarnaast kopen wij de haring uit het vat, dat betekent dus een vuile haring. Manlief maakt ze schoon en dan eten wij ze direct op. En dat alles bij elkaar proef je! Verser dan vers kan eigenlijk niet. Daarbij is manlief erg precies, dus ook zonder haartjes of graatjes.
Altijd fijn als manlief roept: “ik ga boodschappen doen, heb je zin in nieuwe haring?” Hij neemt er witte bollen, uitjes en zuur bij. Prima, maar niet voor mij. Terwijl ik naar beneden loop (ik heb een kantoor in huis) bedenk ik waar ik de vis mee kan combineren. Gelukkig heb ik nog gekookte bieten in de koelkast liggen. Dit is zo’n item dat ik bijna standaard op voorraad heb. Natuurlijk is vers koken nog beter. Alleen is zo’n vacuüm verpakking lang houdbaar en reuze handig om met een paar andere ingrediënten een bietensalade van de maken.
De zoute smaak van de haring, het zoete van de biet en appel met een goede yoghurt dressing. Nee, geen crème fraîche zoals vaak het geval is bij deze klassieke combinatie. Griekse yoghurt is een stuk minder vet. Door de haring krijg je toch genoeg goede vetten binnen! En zo heb je direct al een portie goede vis te pakken deze week.
Geniet nog even van de haring nu het nog kan.
Wat heb je nodig voor 2 personen:
- 500 gram gekookte bietjes
- 4 schoongemaakte haringen
- 1 appel
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel appel azijn
- vers gemalen peper en zout naar smaak
- 2 flinke handen sla
- optioneel: verse peterselie
Hoe maak je het klaar:
- Snijd de bietjes, haring en appel in blokjes.
- Maak een dressing van de yoghurt, olijfolie, azijn en peper en zout. Meng de dressing met de bieten, haring en appel.
- Leg op elke bord een flinke hand sla. Verdeel de salade over beide borden en strooi er optioneel verse peterselie over.
Tip: voor de visliefhebbers heb ik nog een tip: een bietensalade met makreel.